Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Как се съхраняват зеленчуци като спанак, броколи и други?

 

Безопасни замразени зеленчуци

Когато купувате замразени зеленчуци, трябва да ги пренасяте в изолираща чанта, като възможно най-скоро трябва да ги поставите в хладилник с фризер. Не трябва да забравяте, че когато съхранявате замразените зеленчуци във фризер, те запазват своите качества по-кратко от свежите зеленчуци. Ако замразените зеленчуци са сплъстени, то това означава, че са били съхранявани при неподходяща температура в хладилника.

Не слагайте зеленчуците винаги в хладилника

Студеният въздух в хладилника винаги ускорява процеса на разваляне на зеленчуците като доматите, краставиците и камбите. Най-оптималната температура за съхраняване на домати е като тази в мазето, между 10-13 градуса по целзий; за краставици - не по висока от 7 градуса. Всички коренни зеленчуци, като картофите и плодовете издържат повече и дори могат да се поставят за няколко дни в шкаф. Например, картофите се съхраняват по-добре не в хладилник, а в температура като в мазе (около 10 С), но ако не можем да им осигурим подобна температура, трябва да ги закупим колкото се може по-пресни. Марулите са добре когато са на хладно, а също така и коренните зеленчуци като цвекло, моркови, магданоз и репички. Друг важен фактор е, че доматите и чушките не трябва да се съхраняват заедно с марулята и краставиците, тъй като ще пожълтеят по-бързо, когато са един до друг.

Излагане на въздух

По принцип, храна и зеленчуци не трябва да се излагат на въздух, тъй като кислородът ускорява химичните процеси в храната, което води до нейното разваляне. Добре е храната да се купува във вакумни опаковки. Специалните херметически затварящи се контейнери за съхранение на храна и зеленчуци са от голяма полза в домакинството.
 


















Марулите и морковите обичат да са на въздух

Имайте предвид, че при съхраняването на зеленчуците липсата на въздух не винаги е за предпочитане. Когато съхранявате спанака без достъп на кислород ускорявате процеса на разваляне. Марулята се нуждае от въздух, за да не започне да диша без кислород. В противен случай някои зеленчуци като праз, магданоз, репички и резене имат способността да натрупват нитрати, тъй като се нуждаят от азот за производството на протеини. Нитратите също се натрупват в коренните зеленчуци, като морковите, цвеклото, особено в червеното. Тези зеленчуци имат нужда да бъдат поръсвани с вода, за да не изсъхнат и загубят еластичността си, също така дали са в хладилник или не, те трябва да се съхраняват в отворена или перфорирана торбичка или просто опаковани в хартия.

Период за съхранение на зеленчуци:


Рецепти, които може да ви интересуват

Пролетен киш с гъби, броколи и шунка
Пролетен киш с гъби, броколи и шунка

Перфектният избор за съботен брънч

8 човека 30-45 минути Лесно
Сандвич с риба тон и царевица с люти чушки
Сандвич с риба тон и царевица с люти чушки

Вкусна и бърза рецепта на закуска за цялото семейство и не само!

4 човека под 15 минути Лесно
Домати, пълнени с ориз и червен фасул
Домати, пълнени с ориз и червен фасул

Нов прочит на традиционната рецепта

2 човека над 45 минути Умерено
Калдо верде - португалска зелена супа със зеле и други зеленчуци
Калдо верде - португалска зелена супа със зеле и други зеленчуци

Caldo Verde е народна португалска супа, за чието приготвяне се използват листата на зеле наричано "couve gallega".

4 човека над 45 минути Лесно
Как се съхраняват зеленчуци като спанак, броколи и други?
 

Безопасни замразени зеленчуци

Когато купувате замразени зеленчуци, трябва да ги пренасяте в изолираща чанта, като възможно най-скоро трябва да ги поставите в хладилник с фризер. Не трябва да забравяте, че когато съхранявате замразените зеленчуци във фризер, те запазват своите качества по-кратко от свежите зеленчуци. Ако замразените зеленчуци са сплъстени, то това означава, че са били съхранявани при неподходяща температура в хладилника.

Не слагайте зеленчуците винаги в хладилника

Студеният въздух в хладилника винаги ускорява процеса на разваляне на зеленчуците като доматите, краставиците и камбите. Най-оптималната температура за съхраняване на домати е като тази в мазето, между 10-13 градуса по целзий; за краставици - не по висока от 7 градуса. Всички коренни зеленчуци, като картофите и плодовете издържат повече и дори могат да се поставят за няколко дни в шкаф. Например, картофите се съхраняват по-добре не в хладилник, а в температура като в мазе (около 10 С), но ако не можем да им осигурим подобна температура, трябва да ги закупим колкото се може по-пресни. Марулите са добре когато са на хладно, а също така и коренните зеленчуци като цвекло, моркови, магданоз и репички. Друг важен фактор е, че доматите и чушките не трябва да се съхраняват заедно с марулята и краставиците, тъй като ще пожълтеят по-бързо, когато са един до друг.

Излагане на въздух

По принцип, храна и зеленчуци не трябва да се излагат на въздух, тъй като кислородът ускорява химичните процеси в храната, което води до нейното разваляне. Добре е храната да се купува във вакумни опаковки. Специалните херметически затварящи се контейнери за съхранение на храна и зеленчуци са от голяма полза в домакинството.
 


















Марулите и морковите обичат да са на въздух

Имайте предвид, че при съхраняването на зеленчуците липсата на въздух не винаги е за предпочитане. Когато съхранявате спанака без достъп на кислород ускорявате процеса на разваляне. Марулята се нуждае от въздух, за да не започне да диша без кислород. В противен случай някои зеленчуци като праз, магданоз, репички и резене имат способността да натрупват нитрати, тъй като се нуждаят от азот за производството на протеини. Нитратите също се натрупват в коренните зеленчуци, като морковите, цвеклото, особено в червеното. Тези зеленчуци имат нужда да бъдат поръсвани с вода, за да не изсъхнат и загубят еластичността си, също така дали са в хладилник или не, те трябва да се съхраняват в отворена или перфорирана торбичка или просто опаковани в хартия.

Период за съхранение на зеленчуци: