Когато купувате замразени зеленчуци, трябва да ги пренасяте в изолираща чанта, като възможно най-скоро трябва да ги поставите в хладилник с фризер. Не трябва да забравяте, че когато съхранявате замразените зеленчуци във фризер, те запазват своите качества по-кратко от свежите зеленчуци. Ако замразените зеленчуци са сплъстени, то това означава, че са били съхранявани при неподходяща температура в хладилника.
Не слагайте зеленчуците винаги в хладилникаСтуденият въздух в хладилника винаги ускорява процеса на разваляне на зеленчуците като доматите, краставиците и камбите. Най-оптималната температура за съхраняване на домати е като тази в мазето, между 10-13 градуса по целзий; за краставици - не по висока от 7 градуса. Всички коренни зеленчуци, като картофите и плодовете издържат повече и дори могат да се поставят за няколко дни в шкаф. Например, картофите се съхраняват по-добре не в хладилник, а в температура като в мазе (около 10 С), но ако не можем да им осигурим подобна температура, трябва да ги закупим колкото се може по-пресни. Марулите са добре когато са на хладно, а също така и коренните зеленчуци като цвекло, моркови, магданоз и репички. Друг важен фактор е, че доматите и чушките не трябва да се съхраняват заедно с марулята и краставиците, тъй като ще пожълтеят по-бързо, когато са един до друг.
Излагане на въздухПо принцип, храна и зеленчуци не трябва да се излагат на въздух, тъй като кислородът ускорява химичните процеси в храната, което води до нейното разваляне. Добре е храната да се купува във вакумни опаковки. Специалните херметически затварящи се контейнери за съхранение на храна и зеленчуци са от голяма полза в домакинството.
Имайте предвид, че при съхраняването на зеленчуците липсата на въздух не винаги е за предпочитане. Когато съхранявате спанака без достъп на кислород ускорявате процеса на разваляне. Марулята се нуждае от въздух, за да не започне да диша без кислород. В противен случай някои зеленчуци като праз, магданоз, репички и резене имат способността да натрупват нитрати, тъй като се нуждаят от азот за производството на протеини. Нитратите също се натрупват в коренните зеленчуци, като морковите, цвеклото, особено в червеното. Тези зеленчуци имат нужда да бъдат поръсвани с вода, за да не изсъхнат и загубят еластичността си, също така дали са в хладилник или не, те трябва да се съхраняват в отворена или перфорирана торбичка или просто опаковани в хартия.
Период за съхранение на зеленчуци:- половин година (температура 1 C градус по Целзий) – зеле, корени от целина, праз, репички, моркови, лук, чесън, цвекло
- за няколко седмици (темп. 10-15 C) - китайско зеле, карфиол, цукини, патладжани, чушки, целина
- до 2 седмици (темп. 10-12 C) - бакла, зелен фасул, броколи, краставици
- до 3 дена (темп. около 11 C) - домати, пресни билки, репички, маруля, спанак, аспержи