
100 г аспержи – 23 kcal Съдържат: големи количества витамин A и C и ценни микроелементи, като например желязо, калий, цинк, а също много баластни вещества. Бъди млад
Зелените аспержи са известни заради големите количества антиоксиданти, които предотвратяват преждевременното стареене – затова те са любима храна на холивудските красавици. Аспержите са нискокалорични и лесно смилаеми зеленчуци. Съдържат фолиева киселина, която помага срещу вродените дефекти у децата, при хронична умора и сърдечни болести.
Мисия: прочистване
Аспержите са естествен диуретик, което помага при лечението на бактериални инфекции и възпаления на пикочните пътища. Тези техни свойства могат да се използват също така при заболявания, свързани със задържане на вода.
Аспержите са сервирани... До ден днешен ястията с аспержи се смятат за деликатес. Срещат се в рецептите не само на средиземноморската кухня, но и в кухните на Северна Европа, Азия и Америка. Аспержите се консумират варени, топли или студени. „Трицветни” Аспержите се продават зелени, светлолилави или бели. Това е един и същ вид растение, но се отглежда при различни светлинни условия. Зелените аспержи растат при пълна светлина, белите - в купчина пръст без достъп на светлина, а лилавите се оставят леко да се подадат над земята. Богат вкус
Аспержите произхождат от Средиземноморието. Египтяните и гърците консумирали диворастящото растение, а римляните започнали да го отглеждат. То било смятано за афродизиак и лечебно растение. След това за известно време аспержите остават в сянка, за да преживеят възраждане по времето на Ренесанса. Аспержите стават любим зеленчук на Луи XIV. До ХІХ век се появяват само на трапезите на богаташите.
Открийте списъците със зеленчуците ни












Нашите рецепти
- ОТКРИЙТЕ РЕЦЕПТАТА
Дип от тахин - арабски сусамен сос
Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.
- ОТКРИЙТЕ РЕЦЕПТАТА
Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста
Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.
- ОТКРИЙТЕ РЕЦЕПТАТА
Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу
Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.











