100 гр. чесън – 150 kcal
Чесънът съдържа селен, калций, фосфор, желязо, магнезий, витамин A, B1, C, PP.
Абсолютен унищожител на бактериите
Богат на съединения унищожаващи бактериите, етерични масла, а също така окислители предпазващи от действието на свободните радикали. Най-силното антибактерийно действие има суровият чесън, но даже и преработен намалява нивото на холестерола в кръвта, действа противосъсирващо, предпазва кръвоносната система и действа благоприятно на храносмилателната система. Унищожава микроорганизмите, дрождите, гъбичките и вирусите. Неговото действие унищожаващо вирусите намалява риска от рак.Първият антибиотик
Преди антибиотиците да навлязат във всекидневието, чесънът поради своите свойства бил използван като защита от инфекциозни болести и превантивно, по време на епидемиите на холера, чума или грип. За разлика от лекарствата или ваксините, чесънът не води до имунизация към бактериалните щамове и е нетоксичен за човека.Международна подправка
Чесънът датира от преди 4000 години, произлиза от Централна Азия, а се отглежда из целия свят. Много ценен като подправка в кухните из целия свят, а особено в средиземноморската, руската, българската, турската и арабската кухня.