100 гр. бакла – 88 kcal

Баклата съдържа голямо количество белтъчини и целулоза, калций, фосфор, желязо, магнезий, каротин и витамин A, B1, B2, C, E.

Белтъчини

Баклата съдържа в себе си около 25 % растителни белтъчини, чийто хранителни стойности са значително по-големи, отколкото белтъчините произлизащи от зърнените култури. Ценена е също така заради голямото съдържание на целулоза, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали.

Нула холестерол

Баклата не съдържа холестерол, нейната консумация се препоръчва при болести на сърдечно-съдовата система. Регулира работата на храносмилателната система – благодарение на целулозата значително ускорява обмяната на веществата, затова често се прилага в диетите.

Троянците също са яли бакла

Баклата е известна от преди 5000 години. Нейни следи са открити в Китай, древния Египет, а даже и в руините на Троя. Ценена като лесна за отглеждане, хранителна, додаваща сила и енергия, а също така и бързо засищаща – консумирана основно от низшите обществени слоеве. В древността баклата била използвана като символ на смъртта и не е можело да се консумира от свещеници.

Вкусно и здравословно

Най-вкусна е младата бакла, сварена в леко подсолена вода с малко масло. Може също така да се добави към салати, супи и всякакви ястия, които могат да се компонират с други бобени растения, като фасул или грах.

Открийте списъците със зеленчуците ни

12 Зеленчуци на 60
Вижте всички зеленчуци

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти