100 г карфиол – 21 kcal Съдържа калий, магнезий, калций, манган, желязо, мед, цинк, флуор, каротини, витамин C, K,B1, B2, B6. Ракът няма да те хване

Този зеленчук се препоръчва за профилактика на раковите заболявания.

Детокс с карфиол

Ензимите, намиращи се в карфиола, помагат в процеса на очистване на организма. Токсичните съединения, ако не бъдат отстранени навреме, могат да предизвикат увреждане на клетките, което води до рак. Специфичните ензими, в съчетание с витамините и минералите, съдържащи се в карфиола, са решаващи за неговите противоракови свойства.

До насита… Карфиолът няма много калории, а осигурява чувство за ситост, така че можем да ядем карфиол за здраве, без да се притесняваме, че ще напълнеем.   Кипърско зеле

Карфиолът произхожда от Кипър и затова отначало се е казвал “кипърско зеле”. Познат е от 2500 години. Отглеждал се е още в древен Египет и Персия. След това прониква в Италия, а от XVI век се разпространява из цяла Европа. В съвременната кухня се използва най-вече за супи и зеленчукови ястия. Вари се цял или се сервира суров на салата.

Каква е същността на карфиола?

Карфиолът е естествен обект, даващ възможност за изясняване на понятието фрактал. То е въведено в математиката през 70-те години от френския учен от Йейл, Беноа Манделброт. Характерна черта на фрактала е неговата самоподобност – част от множеството наподобява цялото. И така всяка розичка представлява подобие на целия карфиол. Фракталите намират приложение в най-разнообразни области като напр. медицина, хидрология, финанси.  

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти