Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Карфиол

 

100 г карфиол – 21 kcal

Съдържа калий, магнезий, калций, манган, желязо, мед, цинк, флуор, каротини, витамин C, K,B1, B2, B6.

Ракът няма да те хване

Този зеленчук се препоръчва за профилактика на раковите заболявания.

Детокс с карфиол

Ензимите, намиращи се в карфиола, помагат в процеса на очистване на организма. Токсичните съединения, ако не бъдат отстранени навреме, могат да предизвикат увреждане на клетките, което води до рак. Специфичните ензими, в съчетание с витамините и минералите, съдържащи се в карфиола, са решаващи за неговите противоракови свойства.

До насита

Карфиолът няма много калории, а осигурява чувство за ситост, така че можем да ядем карфиол за здраве, без да се притесняваме, че ще напълнеем.
 

Кипърско зеле

Карфиолът произхожда от Кипър и затова отначало се е казвал “кипърско зеле”. Познат е от 2500 години. Отглеждал се е още в древен Египет и Персия. След това прониква в Италия, а от XVI век се разпространява из цяла Европа. В съвременната кухня се използва най-вече за супи и зеленчукови ястия. Вари се цял или се сервира суров на салата.

Каква е същността на карфиола?

Карфиолът е естествен обект, даващ възможност за изясняване на понятието фрактал. То е въведено в математиката през 70-те години от френския учен от Йейл, Беноа Манделброт. Характерна черта на фрактала е неговата самоподобност – част от множеството наподобява цялото. И така всяка розичка представлява подобие на целия карфиол. Фракталите намират приложение в най-разнообразни области като напр. медицина, хидрология, финанси.  Рецепти, съдържащи този зеленчук

Супа пролетен микс

Супа пролетен микс

Нова супа за вас!

4 човека над 45 минути Умерено
Пролетни оризови ролца със зеленчуци

Пролетни оризови ролца със зеленчуци

просто просто вкусно ястие!

3 човека 30-45 минути Умерено
Панакота с карфиол и спанак

Панакота с карфиол и спанак

Красиво, цветно, здравословно и оригинално предястие, панакота с карфиол и спанак ще стане истинско украшение на всяко парти, блок маса или семейно празненство.

6 човека под 15 минути Лесно
Неделна говежда супа

Неделна говежда супа

Супа от говеждо филе със зеленчуци.

4 човека над 45 минути Лесно

Продукти, съдържащи този зеленчук

Зеленчуков микс "4 сезона"

Зеленчуков микс "4 сезона"

400 Г
Карфиол

Карфиол

400 Г
Императорски микс

Императорски микс

400 Г 1000 Г
Зеленчуков микс "Минестроне"

Зеленчуков микс "Минестроне"

400 Г