100 г карфиол – 21 kcal
Ракът няма да те хване
Този зеленчук се препоръчва за профилактика на раковите заболявания.
Детокс с карфиол
Ензимите, намиращи се в карфиола, помагат в процеса на очистване на организма. Токсичните съединения, ако не бъдат отстранени навреме, могат да предизвикат увреждане на клетките, което води до рак. Специфичните ензими, в съчетание с витамините и минералите, съдържащи се в карфиола, са решаващи за неговите противоракови свойства.
До насита…
Кипърско зеле
Карфиолът произхожда от Кипър и затова отначало се е казвал “кипърско зеле”. Познат е от 2500 години. Отглеждал се е още в древен Египет и Персия. След това прониква в Италия, а от XVI век се разпространява из цяла Европа. В съвременната кухня се използва най-вече за супи и зеленчукови ястия. Вари се цял или се сервира суров на салата.
Каква е същността на карфиола?
Карфиолът е естествен обект, даващ възможност за изясняване на понятието фрактал. То е въведено в математиката през 70-те години от френския учен от Йейл, Беноа Манделброт. Характерна черта на фрактала е неговата самоподобност – част от множеството наподобява цялото. И така всяка розичка представлява подобие на целия карфиол. Фракталите намират приложение в най-разнообразни области като напр. медицина, хидрология, финанси.