100 г моркови –31 kcal Съдържа: въглехидрати, белтъчини, каротини, витаминиB1, B2, B6, C, E, H, K, PPи калций, желязо, калий, мед. Орлов поглед нощем
Благодарение на съчетанието от ценни витамини и минерални соли морковът защитава срещу анемията и подобрява зрението в тъмнината.
Бронзов тен Морковът съдържа най-много бета-каротин сред всички зеленчуци. Затова консумацията на моркови повишава устойчивостта спрямо въздействието на ултравиолетовите лъчи и придава на кожата гладкост и здрав тен. Прадядото на моркова е бил... черен! Морковът произхожда от Азия. Познат е бил още в древността – гърците и римляните са го използвали като лечебно растение. Тогавашният морков е имал почти черен цвят, в резултат на мутации се появяват жълти сортове, а едва през XVIII век благодарение на френските градинари морковът придобива своя апетитен оранжев цвят. Бижута от моркови
В Англия по времето на Елизабет I, цветовете, листата и корените на моркова са се използвали за украшение на дрехите и шапките.