100 г магданоз - 60 kcal

Магданозът съдържа витамини A1, B1, B2, C и E, както и калций, фосфор, желязо и магнезий.

Магданозът в кухнята

Коренът на магданоза най-често се използва като подправка за супи или салати. Неговите ароматни миризливи листа са известна подправка и заемат важно място до билките в кухнята, често служи и за украса на готовите ястия. Магданозът е известен по целия свят, цени се в италианската, френската и арабската кухня.

Лечебно растение

Листата на магданоза съдържат много провитамин А. Другото предимство му предимство е наличието на желязо и витамин С, което улеснява неговото усвояване. Затова се препоръчва неговата консумация заедно с други продукти, богати на желязо. Магданозът действа положително на храносмилателната, пикочната система, възбужда работата на хранопровода и действа антисептично.

Сушен или замразен?

Листата на магданоза могат да се замразяват или сушат, но замразени в по-голяма степен запазват хранителните си вещества, красивия цвят и аромата си, както повечето замразени зеленчуци.

Магданоз за здраве

Всяка част на магданоза е ценна и се използва в билколечението. Известните вещества на лекарства или инфузии са от корена на магданоз (RadixPetroselini), плодчета на магданоза (FructusPetroselini), листа и стръкчета магданоз (HerbaPetroselini) или магданозено олио (Oleum Pertroselini ).

Открийте списъците със зеленчуците ни