100 г чушки – 26 kcal Богат източник на витамин C и A и бета-каротин. Зелената чушка съдържа повече витамин C, а жълтата и червената – повече бета-каротин.  Цветна профилактика

Чушките са най-богатият източник на витамин C сред зеленчуците след магданоза, 200 грама чушки покриват дневните нужди на възрастен човек от този витамин. Освен витамин С чушките съдържат витамин А, което представлява смъртоносен коктейл за свободните радикали. Този идеален дует предотвратява отлагането на холестерол и така защитава от атеросклероза и болести на сърцето. Предотвратява също така раковите заболявания, катаракта (перде) и артрита.

Люта като чушка… През 1912 година е въведена скалата на Сковил – специална скала за измерване на лютивината на чушките.     Избавление за пушачите

Внимание, активни и пасивни пушачи – чушките в менюто означават по-малък риск от рак и белодробен емфизем!

Имало едно време в Америка…

Пиперът се смята за най-стария зеленчук, отглеждан в Америка, намерени са негови семена отпреди 5000 години. Произхожда от Перу. Освен царевицата, фасула и тиквата той е едно от основните зеленчукови растения на Предколумбова Америка. В Европа е донесен от лекаря на Христофор Колумб. След XVI век се разпространява из Европа, за да намери своето място в средиземноморската и балканската кухня. Нещо повече, той е национален зеленчук и подправка на унгарците.

Звънтящ зеленчук

Един от лютите сортове на пипера заради звука, който издава при тръскане, носи названието Cascabel – „звънене на звънчета”.

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти