100 г чушки – 26 kcal Богат източник на витамин C и A и бета-каротин. Зелената чушка съдържа повече витамин C, а жълтата и червената – повече бета-каротин. Цветна профилактика
Чушките са най-богатият източник на витамин C сред зеленчуците след магданоза, 200 грама чушки покриват дневните нужди на възрастен човек от този витамин. Освен витамин С чушките съдържат витамин А, което представлява смъртоносен коктейл за свободните радикали. Този идеален дует предотвратява отлагането на холестерол и така защитава от атеросклероза и болести на сърцето. Предотвратява също така раковите заболявания, катаракта (перде) и артрита.
Люта като чушка… През 1912 година е въведена скалата на Сковил – специална скала за измерване на лютивината на чушките. Избавление за пушачите
Внимание, активни и пасивни пушачи – чушките в менюто означават по-малък риск от рак и белодробен емфизем!
Имало едно време в Америка…
Пиперът се смята за най-стария зеленчук, отглеждан в Америка, намерени са негови семена отпреди 5000 години. Произхожда от Перу. Освен царевицата, фасула и тиквата той е едно от основните зеленчукови растения на Предколумбова Америка. В Европа е донесен от лекаря на Христофор Колумб. След XVI век се разпространява из Европа, за да намери своето място в средиземноморската и балканската кухня. Нещо повече, той е национален зеленчук и подправка на унгарците.
Звънтящ зеленчук
Един от лютите сортове на пипера заради звука, който издава при тръскане, носи названието Cascabel – „звънене на звънчета”.