Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Цукини (зелени тиквички)

100 г цукини – 16 kcal
 
Особено богат източник на калий, баластни вещества, фосфор и калций. Покрива в значителна степен нуждите на организма от витамини, а особено на витамин C и витамините от групата B.

Супер леки

Най-подходящи са за ядене, когато са съвсем млади. Тогава те не само запазват вкусовите си качества, но и са изключително лесно смилаеми. Препоръчват се за менюто на деца, хора, възстановяващи се след болест, и хора с храносмилателни проблеми. Лесната смилаемост и ниската калоричност са причините зелените тиквички да бъдат един от любимите зеленчуци в диетите за отслабване.

Идеална кожа

Семената на зелените тиквички се използват от водещите козметични фирми като съставка на кремове за регулиране на работата на мастните жлези.
 
 

Новост от Америка

Тиквите произхождат от Америка, където първоначално са се използвали само техните семена. В Европа те пристигат през ХVІ век заедно с други растения, пренесени от Новия свят. Отначало тиквичките, както и повечето новости, се отглеждат в ботаническите градини. Понастоящем трудно можем да си представим средиземноморската кухня без тях. Смята се, че именно италианците през XVIII век са започнали да приготвят тиквичките не напълно узрели – така, както правим сега.



Рецепти, съдържащи този зеленчук

Великденска Пролетна салата

Великденска Пролетна салата

Лесно и вкусно решение за пролетните дни.

4 човека под 15 минути Лесно
Пролетни рулца със зеленчуци

Пролетни рулца със зеленчуци

Рецепта за пролетни рулца със зеленчуци, ястие от виетнамската кухня.

4 човека 30-45 минути Лесно
Лазаня – италианска запеканка с месо и зеленчуци

Лазаня – италианска запеканка с месо и зеленчуци

Рецептата за лазаня – едно от най-известните италиански ястия.

4 човека над 45 минути Трудно
Ratatouille - рататуй, зеленчуково ястие от Ница

Ratatouille - рататуй, зеленчуково ястие от Ница

Една рецепта за Ratatouille - френско ястие със зеленчуци, известно в целия свят.

4 човека над 45 минути Лесно

Продукти, съдържащи този зеленчук

Уок микс с тиквички и броколи

Уок микс с тиквички и броколи

400 Г
Пролетна зеленчукова супа

Пролетна зеленчукова супа

400 Г
Пролетен Микс

Пролетен Микс

400 Г
СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ МИКС GOLD

СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ МИКС GOLD

310 Г