100 г картофи - 90 kcal

Картофите са богат източник на витамини: B1, B2, B6, PP и витамин C. Съдържат също и белтъчини, въглехидрати, калций, калий, фосфор, магнезий.

Дяволско растение и папско украшение

Картофите са били консумирани от индианските племена от хиляда години. В Европа тези зеленчуци са дошли чак през XVI век. На консумацията на грудката на картофа е приписано разпространението на много болести. Заради това, както и от гледна точка на цветовете, картофите са се превърнали в декоративно растение. Такава роля изпълняват основно през XVII и XVIII век.

Начин на приготвяне

Без тяхното присъствие ни е трудно да си представим съвременната световна кухня. Не са калорични, имат пет пъти по-малко калории от макароните или кашата. Най-много минерали и витамини се крият точно под обелката. А в средата има основно скорбяла. Картофите са подходящи за салата, пържени с обелката картофи, на пещ, а когато са средно твърди – от тях се приготвят пържени картофи или кюфтета, варени картофи и супи. Последният сорт са хлебни картофи, лесно се разпадат, идеални са за кексове, плънки, юфка или пюре, или за сгъстяване на супа.

Картофът е секси

Още когато картофите са били новост в Европа, са смятани за невероятно лекарство срещу импотентността, а също и за афродизиак. Плащали са за тях големи суми. Пресметнато в днешни пари до 2000 долара за килограм.

Съдържащите се в картофите калций и калий неутрализират вредното действие на готварската сол в нашия организъм. Магнезият подсилва сърцето, благодарение на което по-добре понасяме стреса, затова картофите се препоръчват на хора в стрес. Целулозата има положително влияние върху работата на храносмилателната система. Фосфорът има положително влияние върху нашите зъби и венци, а също така взима участие в процеса на растежа, затова е с особено важно място в хранителната пирамида за деца. Желязото влияе на повишаването на имунитета и противодейства на лошото самочувствие.Леки и хранителни

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти