Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Замразяване на храни и зеленчуци – практични съвети

Подготовка на зеленчуците и плодовете за замразяване

  1. Избирайте само зрели и здрави продукти. Почистете, измийте и евентуално бланширайте продуктите. Доматите, тиквичките, чесънът и лукът не изискват бланширане.
  2. Внимателно отцедете водата. Плодовете и зеленчуците трябва да бъдат идеално сухи.
  3. Подгответе пликове за замразяване. Те трябва да бъдат плътни и да не се пукат при ниска температура. Най-добре е да имат цип, улесняващ затварянето и място за описване на продукта.
  4. Порциите с продукти се описват (не трябва да забравяме да напишем датата на замразяване), поставят се във фризера и ... готово!!!

Кои продукти не трябва да се замразяват?

  • Необелени яйца. При минусова температура водата, съдържаща се в яйцето увеличава своя обем, което може да доведе до спукване и счупване на черупката. А поради получения луфт, ще проникнат вредни бактерии.
  • Богати на вода зеленчуци, като целина, маруля или краставици. Замразяват се лесно и бързо, но след размразяването са изгнили и размекнати.
  • Меките сирена с високо съдържание на вода като рикота, извара или крема сирене. След размразяване те губят своята пухкава текстура.
  • Храни емулсия, като майонеза или сметана. След размразяване те се разслояват и променят консистенцията си.

Рецепти, които може да ви интересуват

Брауни с цвекло
Брауни с цвекло

Уникална комбинация между шоколад и цвекло с деликатен вкус!

4 човека 30-45 минути Умерено
Гаспачо - испанска студена супа от зеленчуци
Гаспачо - испанска студена супа от зеленчуци

Търсите рецепти за гаспачо? Ето една рецепта, която ще ви покаже как да приготвите тази студена испанска супа.

6 човека над 45 минути Лесно
Kartoffelsalat – немска картофена салата. По желание с грах и царевица
Kartoffelsalat – немска картофена салата. По желание с грах и царевица

Основата на картофената салата - kartoffelsalat са варените картофи, към които се добавят най-различни съставки като: бекон или лук, домати или зелен грах, яйца, царевица или даже портокали.

4 човека 30-45 минути Лесно
Салата с телешки филета и зрял боб
Салата с телешки филета и зрял боб

Чудесно ястие за лятото

2 човека 15-30 минути Трудно
Замразяване на храни и зеленчуци – практични съвети

Подготовка на зеленчуците и плодовете за замразяване

  1. Избирайте само зрели и здрави продукти. Почистете, измийте и евентуално бланширайте продуктите. Доматите, тиквичките, чесънът и лукът не изискват бланширане.
  2. Внимателно отцедете водата. Плодовете и зеленчуците трябва да бъдат идеално сухи.
  3. Подгответе пликове за замразяване. Те трябва да бъдат плътни и да не се пукат при ниска температура. Най-добре е да имат цип, улесняващ затварянето и място за описване на продукта.
  4. Порциите с продукти се описват (не трябва да забравяме да напишем датата на замразяване), поставят се във фризера и ... готово!!!

Кои продукти не трябва да се замразяват?

  • Необелени яйца. При минусова температура водата, съдържаща се в яйцето увеличава своя обем, което може да доведе до спукване и счупване на черупката. А поради получения луфт, ще проникнат вредни бактерии.
  • Богати на вода зеленчуци, като целина, маруля или краставици. Замразяват се лесно и бързо, но след размразяването са изгнили и размекнати.
  • Меките сирена с високо съдържание на вода като рикота, извара или крема сирене. След размразяване те губят своята пухкава текстура.
  • Храни емулсия, като майонеза или сметана. След размразяване те се разслояват и променят консистенцията си.
Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.