Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Лук

 

100 гр. лук – 40 kcal

Лукът съдържа целулоза, протеин, магнезий, фосфор, желязо, натрий, калций, калий, витамин A, B1, B2, B6, C, PP

Победителят на бактериите

Антибактериалното действие и негoвото свойствоo да предотвратява инфекции e най-ценнoто качество на лука. В сокa си той съдържа фитонциди – естествена субстанция унищожаваща бактериите. Трябва да знаете, че преди всичко суровият лук е богат на съединения унищожаващи бактериите. Дори сготвен или задушен може много да предложи.

Намалява нивото на холестерола, подсилва сърцето и предпазва от рак.

Лукът помага в борбата с холестерола, тъй като значително намалява неговото ниво. Също така разрежда кръвта, намалявайки риска от венозна конгестия, намалява кръвното налягане и предпазва сърцето. Провеждат се също така изследвания, които имат за цел да докажат, че консумирането на лук и неговите разновидности всекидневно намалява риска от заболяване от рак.

Изстисквачка на сълзи

Защо режейки лук плачем? Това всичко е работа на сулфоновите киселини, отделящи се по време на смесване на отделящите се от лука LFS ензими и аминокиселини съдържащи сяра, които дразнят слъзните канали предизвиквайки сълзене. Дъвкането на магданоз или кафе на зърна успокоява тези неприятни последици.
 

Без лук нямаше да съществуват египетските пирамиди...

Историята на лука датира от най-малко 3000 години, а неговата родина е Централна Азия и Индия. Благодарение на римляните стига до Европа, а Кристофър Колумб го е разпространил зад океана. Рисунки на лук са открити даже в египетските пирамиди – бил е храна за затворниците, които са ги строили, тъй като ефикасно предотвратявал разпространението на епидемии. Днес лукът се отглежда в целия свят и с удоволствие се използва в кухните на всички континенти.


Рецепти, съдържащи този зеленчук

Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

Рецепта за дип от хумус, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите докато чакат основното ястие.

6 човека над 45 минути Лесно
Емпанадас – аржентински пелмени с месо или по желание с царевица и спанак

Емпанадас – аржентински пелмени с месо или по желание с царевица и спанак

Емпанадас – големи аржентински пелмени с телешко пържени в мас.

8 човека над 45 минути Умерено
Пучеро – рецепта за аржентински гулаш с месо, зеленчуци и царевица

Пучеро – рецепта за аржентински гулаш с месо, зеленчуци и царевица

Пучеро – ястие, което взели със себе си в Аржентина испанските колонизатори.

12 човека над 45 минути Трудно
Патица по пекински

Патица по пекински

Патицата по пекински – това е най-известното ястие от китайската кухня, сервирана не само в ресторантите в Пекин, но и по цял свят.

4 човека над 45 минути Трудно

Продукти, съдържащи този зеленчук

Зеленчуков микс "Минестроне"

Зеленчуков микс "Минестроне"

400 Г
Мексико микс

Мексико микс

400 Г
Уок микс с броколи и картофи

Уок микс с броколи и картофи

400 Г
Пролетна зеленчукова супа

Пролетна зеленчукова супа

400 Г