Хранителни стойности в 100 г маруля:
100 г маруля има 12 калории, 1,36 г протеин, 2,87 г въглехидрати, 0,15 г мазнини
Съдържа още баластни вещества, калий, фосфор, калций, желязо, цинк, витаминC, B1, B2, B5, B6, PP, E,провитамин A.
Полезни действия на марулята:
Има успокояващи, сънотворни и антидепресивни свойства, благодарение на съдържанието на магнезий, хром и фолиева киселина.
Грижа за сърцето, утеха за душата
Марулята не само успокоява душата, но и благодарение на своя състав ефикасно се грижи за нашето сърце.
Зеленчук, издигнат на олтар
Смята се, че марулята е култивирана от див вид с горчиви листа, който се среща в Европа, Азия, Северна Америка. Отглеждала се е още през 4500 г. пр. н. е. заради маслото, съдържащо се в семената й. През VІ век пр. н. е. Персите започват да ядат листата й, а римляните им приписват лечебни свойства. Интересен е фактът, че император Август издига олтар в чест на марулята.
Отглеждай за късмет
В Китай се е смятало, че отглеждането на марули носи щастие. Те се сервират при изключителни случаи, като например рожден ден или Нова година.