Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Спанак

Спанакът е станал още по-модерен в днешно време. Пресните листа на спанака се използват като основа за много леки и хранителни салати, както и за много модерни салати. Спанакът си подхожда с други зеленчуци, плодове, сирена и меса. Замразеният спанак е много предпочитан като съставка на смути. [mlw_quizmaster quiz=10]

 

100 г спанак – 17 kcal

 

Спанак ползи

Съдържа баластни вещества, калий, фосфор, магнезий, натрий, желязо, цинк, манган, флуор, витаминC, B1, B2, B6, PP, E, K,фолиева киселина, провитамин A.

Спанак едно към десет

  • Спанакът е известен с голямото си съдържание на желязо. Първите изчисления са извършени през XIX век от доктор Е. фон Волф, който сбърква при поставяне на запетаята. Спанакът съдържа 10 пъти по-малко желязо, отколкото се вижда от неговите данни! Грешката е забелязана едва през 1937 г.
  • Добрата новина за всички, които обичат спанак – той така или иначе е сред най-полезните зеленчуци не само заради все пак внушителното си съдържание на желязо, но и заради огромните количества витамин С, Е, фолиева киселина, цинк, магнезий и калий.

Безопасно желязо

Желязото, което естетствено се съдържа в спанака е напълно безопасно и дозирано, докато желязото приемано под формата на таблетки носи риск от предозиране, а това е изключително опасно, най-вече за децата.

Ключ към силата

Спанакът е чудесен източник на желязо, което се съдържа в хемоглобина, пренасящ кислород до всички клетки на организма, и влиза в състава на системата, отговорна за производството на енергия и метаболизма. Препоръчва се най-вече за жените, децата и младежите по време на растеж. 

Издръжливост на костите

Спанакът съдържа рекордни количества витамин K, който влияе върху издръжливостта на нашите кости. Спанакът произхожда от Персия, в Европа пристига заедно с маврите през IX век. Той много бавно си спечелва привърженици. Голяма популярност придобива едва след ІІ Световна война, популяризиран от американците. Реклама на този зеленчук става героят от анимационния филм – Попай морякът, който винаги има под ръка кутия спанак. Той я изпразва наведнъж, след което се втурва на бой и побеждава противника.Консервната кутия от анимационния филм Рецепти, съдържащи този зеленчук
Салата с телешко и спанак по виетнамски
Салата с телешко и спанак по виетнамски

Рецепта за салата с телешко, ястие от виетнамската кухня.

4 човека 30-45 минути Лесно
Желязница – Спаначен пай
Желязница – Спаначен пай

Спаначен сръбски пай с неузрели сирена.

12 човека над 45 минути Лесно
Спанак с гъби на фурна
Спанак с гъби на фурна

Спанак - суперхрана в изкусителна комбинация с нискокалоричните гъби на фурна!

3 човека 30-45 минути Умерено
Киш със спанак и сирене
Киш със спанак и сирене

Модерен и съдържатeлен тарт, в който спанакът доминира

4 човека над 45 минути Умерено
Продукти, съдържащи този зеленчук
Нарязан спанак на порции
Нарязан спанак на порции
400.00 Г
Спанак на листа
Спанак на листа
400.00 Г
Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.