Спанакът е станал още по-модерен в днешно време. Пресните листа на спанака се използват като основа за много леки и хранителни салати, както и за много модерни салати. Спанакът си подхожда с други зеленчуци, плодове, сирена и меса. Замразеният спанак е много предпочитан като съставка на смути. [mlw_quizmaster quiz=10]
100 г спанак – 17 kcal
Спанак ползи
Спанак едно към десет
- Спанакът е известен с голямото си съдържание на желязо. Първите изчисления са извършени през XIX век от доктор Е. фон Волф, който сбърква при поставяне на запетаята. Спанакът съдържа 10 пъти по-малко желязо, отколкото се вижда от неговите данни! Грешката е забелязана едва през 1937 г.
- Добрата новина за всички, които обичат спанак – той така или иначе е сред най-полезните зеленчуци не само заради все пак внушителното си съдържание на желязо, но и заради огромните количества витамин С, Е, фолиева киселина, цинк, магнезий и калий.
Безопасно желязо
Желязото, което естетствено се съдържа в спанака е напълно безопасно и дозирано, докато желязото приемано под формата на таблетки носи риск от предозиране, а това е изключително опасно, най-вече за децата.
Ключ към силата
Спанакът е чудесен източник на желязо, което се съдържа в хемоглобина, пренасящ кислород до всички клетки на организма, и влиза в състава на системата, отговорна за производството на енергия и метаболизма. Препоръчва се най-вече за жените, децата и младежите по време на растеж.
Издръжливост на костите
Спанакът съдържа рекордни количества витамин K, който влияе върху издръжливостта на нашите кости. Спанакът произхожда от Персия, в Европа пристига заедно с маврите през IX век. Той много бавно си спечелва привърженици. Голяма популярност придобива едва след ІІ Световна война, популяризиран от американците. Реклама на този зеленчук става героят от анимационния филм – Попай морякът, който винаги има под ръка кутия спанак. Той я изпразва наведнъж, след което се втурва на бой и побеждава противника.Консервната кутия от анимационния филм