Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Целина

 

100 г целина – 18 kcal

Съдържа много важни минерални съставки като например: калий, цинк, калций, желязо, фосфор, магнезий, витамин C, витамини от групата B, PP, E и провитамин A.

Налягането спада

В китайската медицина целината се е прилагала като лекарство за високо кръвно налягане. Изследванията потвърждават, че в целината се съдържат съединения, които регулират кръвното налягане.

Имунитетът се качва

Целината съдържа витамин C, който влияе благоприятно върху имунната ни система, като увеличава нашата устойчивост срещу възпаления и простуди.

За добро самочувствие

Лечебни свойства има най-вече суровата целина. Тя помага при стомашни проблеми, ревматизъм, затлъстяване, заболявания на пикочния мехур. Салатите и сокът от целина са също идеално средство за запазване на доброто здраве (пречистват организма от токсини).

Естествен афродизиак

Още в древността целината е била смятана за афродизиак. Предлагаме на мъжете да хапнат вкусно ястие с целина, а на жените – по образец на древните римляни – да не забравят да приготвят венец за победителя от листата на целината. А за синини и одрасквания препоръчваме компрес със сок от целина. На онези, които пазят целомъдрието си, им остава благоприятното въздействие на целината при ревматизъм.  

От аптеката в кухнята

Целината произхожда от диворастящ вид, който се среща в Европа и Азия, на заблатени, леко засолени терени. В началото е била лечебно растение и е служила за украса на масата. Едва през XVII век се разпространява като зеленчук. В Съединените щати е пренесена в началото на XIX век. Понастоящем се отглежда в две разновидности – листна целина и кореноплодна целина.Рецепти, съдържащи този зеленчук
Червен боб с орехи
Червен боб с орехи

Много обичайно грузинско ястие, приготвяно специално през зимата.

3 човека 30-45 минути Лесно
Пържени летящи риби
Пържени летящи риби

Рецепта за пържени летящи риби, ястие от карибската кухня.

4 човека над 45 минути Умерено
Зеленчукова салата с картофи, грах и царевица
Зеленчукова салата с картофи, грах и царевица

Зеленчуковата салата е известна и обичана от всички поляци.

6 човека над 45 минути Лесно
Печено телешко филе - svickova
Печено телешко филе - svickova

Рецептата за печено телешко филе - невероятно чешко ястие с дългогодишна традиция.

3 човека над 45 минути Умерено
Продукти, съдържащи този зеленчук
Супа "Броколи"
Супа "Броколи"
400.00 Г
Зеленчуков микс за крем супа с карфиол 400 г
Зеленчуков микс за крем супа с карфиол 400 г
400.00 Г
Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.