Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Червено цвекло

Хранителни стойности в 100 г червено цвекло:

100 г червено цвекло има: 43 калории, 1.61 г протеин, 9.56 г въглехидрати, 0.17 г мазнини

Съдържа въглехидрати, баластни вещества, калий, фосфор, калций, магнезий, желязоцинквитамин CB1B5B6PPEфолиева киселинапровитамин A.

Ползите на червено цвекло

Червеното цвекло благотворно влияе върху нашите кости и зъби. Това е така, защото то съдържа калций, а недостатъкът на калций води до кариес, рахит, остеопороза и забавяне на растежа при децата.

Червено цвекло и за купонджиите

Благодарение на уникалното съчетание от въглехидрати, витамин C, калий и фолиева киселина червеното цвекло действа пречистващо на организма (особено след прекомерен прием на алкохол), предотвратява анемията и умората и предпазва от ракови заболявания.

История на червеното цвекло

Всички днешни сортове произхождат от дивото цвекло, виреещо в Далечния Изток и в Индия. Първите сведения, отнасящи се за цвеклото, са намерени във Вавилон. То е високо ценено от античните гърци, които го принасяли на бог Аполон. Отначало за ядене служели само листата, а корените се използвали за лечебни цели. През XIV век цвеклото започва да се отглежда в Северна Европа. По времето на Наполеон І захарното цвекло получава широко разпространение, а понастоящем е втори по значимост източник на захар след захарната тръстика. Цвеклото е основна съставка на борша – най-прочутата супа от източноевропейската кухня.Рецепти, съдържащи този зеленчук
Брауни с цвекло
Брауни с цвекло

Уникална комбинация между шоколад и цвекло с деликатен вкус!

4 човека 30-45 минути Умерено
Крем супа от цвекло
Крем супа от цвекло

Перфектната супа, когато нямаш много време

4 човека под 15 минути Лесно
Агнешко бутче с червено цвекло и кисели краставички
Агнешко бутче с червено цвекло и кисели краставички

Чудесна Великденска вечеря за двама

2 човека над 45 минути Лесно
Домашно сладко от кайсии
Домашно сладко от кайсии

Внимание: нарязаното на парчета цвекло може да се замени с нарязано на кубчета цвекло

2 човека 15-30 минути Умерено
Продукти, съдържащи този зеленчук
Червено цвекло на кубчета
Червено цвекло на кубчета
400.00 Г
Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.