100 г червено цвекло –37 kcal
Силни кости, здрави зъби
Червеното цвекло благотворно влияе върху нашите кости и зъби. Това е така, защото то съдържа калций, а недостатъкът на калций води до кариес, рахит, остеопороза и забавяне на растежа при децата.
За купонджиите
Прочутото цвекло
Всички днешни сортове произхождат от дивото цвекло, виреещо в Далечния Изток и в Индия. Първите сведения, отнасящи се за цвеклото, са намерени във Вавилон. То е високо ценено от античните гърци, които го принасяли на бог Аполон. Отначало за ядене служели само листата, а корените се използвали за лечебни цели. През XIV век цвеклото започва да се отглежда в Северна Европа. По времето на Наполеон І захарното цвекло получава широко разпространение, а понастоящем е втори по значимост източник на захар след захарната тръстика. Цвеклото е основна съставка на борша – най-прочутата супа от източноевропейската кухня.