След като отмине Коледа и еуфорията от новогодишните празници, обикновено се чувстваме „понатежали”, липсва ни енергия и имаме проблем с кожата. В такъв случай си заслужава да се изпробва лека пролетна диета, която за седем дена ще ни възвърне доброто настроение.
Също така е важна техниката за дъвчене на храната: трябва дълго и внимателно да дъвчете всяко парче и да го прокарвате с течност. Когато почувствате леко засищане, спрете да ядете. Това ще Ви позволи по-бързо да задоволите глада. Зеленчуците трябва да се настъргват на най-ситното ренде - моркови, червено цвекло, ряпа, алабаш, репички. На по-едро ренде рендосвайте тиквичките и артишок. На тънки ленти режете зелето, лука, краставиците, копъра, целината. На по-дебели ленти – тиквичките, доматите, чушката и спанака. Така, нарязаните зеленчуци ще помогнат на организма да използва колкото се може повече съдържащите се в него витамини и минерални съставки.
Пролетната диета помага да пречистите организма си от отровните субстанции. Можете да я повтаряте 3-4 пъти през годината. Пролетната диета, се основава на консумирането на нископротеинови продукти, а нейната основа са продукти богати на сложни въглехидрати и хранителна целулоза. Трябва да се ограничава консумацията на мазнини и захар.