Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Зеленчуци – здравословно да съхраняваме и приготвяме. Гъби, броколи, зелен фасул и др.

Приготвянето на храната по здравословен начин, далеч не означава, че трябва да се превърнете в майстор готвач или да инвестирате в скъпи съдове за готвене. Готвенето на зеленчуци не е трудна работа. Но различните зеленчуци трябва да бъдат третирани по различен начин. Някои са най-вкусни сотирани, други запарени или печени, а някой са най-вкусни в суров вид. Полезно е да го знаете, за да можете да извлечете максимума от вашите зеленчуци. Можете да осъществите това и без да се налага да полагате свръх усилия, време и средства. В действителност, не всички методи ще ни позволят напълно да използваме богатството от витамини и минерали на зеленчуците, но със сигурност ще разнообразят нашето меню. Благодарение на тях, ще ни бъде по-лесно да консумираме зеленчуци, както се препоръчва в диетите - пет пъти дневно.

Готвене на пара

Благодарение на това, че зеленчуците приготвени на пара не се потапят във вода, те губят по-малко от разтворимите във вода витамини и микроелементи. Най-много хранителни вещества се запазват при зеленчуците, обвити в алуминиево фолио, тъй като това, което изтича от тях, остава във фолиото.

задушени зеленчуци в пластмасови отделения на бял фон
 

Какво ни дава готвенето на пара?

  • Запазва повечето хранителни вещества
  • Зеленчуците запазват естествения си цвят
  • Продуктите омекват по-бързо
  • Ястията са лесно смилаеми
  • Ниско съдържание на мазнини.

 

Варене

Използвайте колкото може по-малко вода и слагайте зеленчуците във вряща вода, а не в студена, за да може процесът да бъде колкото може по-кратък. Варенето във вряща вода е най-добрият метод за твърди зеленчуци като зелен фасул, броколи или моркови. Зеленчуците трябва да се варят колкото може по-кратко, отцедете ги и веднага ги сервирайте. Така приготвени, зеленчуците са идеална гарнитура за скариди. Високата температура не унищожава микроелементите, но те се разтварят във водата. Лесен начин за тяхното усвояване е приготвянето на супа от бульона.

Задушаване

Преди да добавите водата за задушаване, запържете зеленчуците с олио или зехтин. Поставете капака върху тенджерата и задушете зеленчуците за около 5- 8 минути. Най-подходящи за този начин на обработка са морковите, целината, празът и копърът. Задушените кореноплодни и листни зеленчуци са много вкусни като гарнитура към месо. Не забравяйте да използвате колкото може по-малко течности и не отцеждайте зеленчуците преди да ги сервирате.

Запичане Това е идеален метод, особено за приготвяне на чушки, патладжани, гъби и тиквички. Трябва да ги намажете с малко олио и да ги поставите във фурната, най-добре в стъклен огнеупорен съд, за да запазите колкото може повече сос.
 
 

Печене

Този метод позволява да запазим максимално разтворимите във вода хранителни вещества. Нарязаните зеленчуци поставяме в купа и слагаме зехтин. Добавяме чесън, лук, сол и черен пипер. След това, поставяме зеленчуците с тавата във фурната и печем до омекване, при температура около 150°C. Дори и листните зеленчуци могат да се пекат, завивайки с тях плънка.

Пържене по метода stir-fry

Пърженето по този метод позволява да запазим максимално хранителните вещества на зеленчуците, тъй като изисква най-малко време и съвсем малко количество течност или мазнина. Да се сервират заедно със соса, в които са пържени. По този начин можете да приготвите патладжаните за арабска салата. Представените по-горе методи са здравословен и естествен начин за приготвяне на храна. Тяхното използване предотвратява употребата и консумацията на излишни мазнини, ограничава загубата на витамини и предотвратява свръхупотребата на готварска сол в ежедневното ни меню.

Рецепти, които може да ви интересуват

Пица с цветни чушки и маслини

Пица с цветни чушки и маслини

Рецепта за малки пици с чушки – рецептата за тестото датира векове назад.

2 човека над 45 минути Умерено
Poffertjes – Холандски сладки палачинки

Poffertjes – Холандски сладки палачинки

Poffertjes – това са традиционни холандски десерти, които приличат на палачинки, но са по-сладки и са с по-малък размер.

6 човека 15-30 минути Лесно
Хрупкава пъстърва с моркови и броколи

Хрупкава пъстърва с моркови и броколи

Пъстърва, увита в тънки резени бекон.

4 човека 15-30 минути Лесно
Шишчета от гъби с босилек

Шишчета от гъби с босилек

Необичайна, но много вкусна комбинация от полезни и хранителни зеленчуци.

3 човека 30-45 минути Умерено
Зеленчуци – здравословно да съхраняваме и приготвяме. Гъби, броколи, зелен фасул и др.

Приготвянето на храната по здравословен начин, далеч не означава, че трябва да се превърнете в майстор готвач или да инвестирате в скъпи съдове за готвене. Готвенето на зеленчуци не е трудна работа. Но различните зеленчуци трябва да бъдат третирани по различен начин. Някои са най-вкусни сотирани, други запарени или печени, а някой са най-вкусни в суров вид. Полезно е да го знаете, за да можете да извлечете максимума от вашите зеленчуци. Можете да осъществите това и без да се налага да полагате свръх усилия, време и средства. В действителност, не всички методи ще ни позволят напълно да използваме богатството от витамини и минерали на зеленчуците, но със сигурност ще разнообразят нашето меню. Благодарение на тях, ще ни бъде по-лесно да консумираме зеленчуци, както се препоръчва в диетите - пет пъти дневно.

Готвене на пара

Благодарение на това, че зеленчуците приготвени на пара не се потапят във вода, те губят по-малко от разтворимите във вода витамини и микроелементи. Най-много хранителни вещества се запазват при зеленчуците, обвити в алуминиево фолио, тъй като това, което изтича от тях, остава във фолиото.

задушени зеленчуци в пластмасови отделения на бял фон
 

Какво ни дава готвенето на пара?

  • Запазва повечето хранителни вещества
  • Зеленчуците запазват естествения си цвят
  • Продуктите омекват по-бързо
  • Ястията са лесно смилаеми
  • Ниско съдържание на мазнини.

 

Варене

Използвайте колкото може по-малко вода и слагайте зеленчуците във вряща вода, а не в студена, за да може процесът да бъде колкото може по-кратък. Варенето във вряща вода е най-добрият метод за твърди зеленчуци като зелен фасул, броколи или моркови. Зеленчуците трябва да се варят колкото може по-кратко, отцедете ги и веднага ги сервирайте. Така приготвени, зеленчуците са идеална гарнитура за скариди. Високата температура не унищожава микроелементите, но те се разтварят във водата. Лесен начин за тяхното усвояване е приготвянето на супа от бульона.

Задушаване

Преди да добавите водата за задушаване, запържете зеленчуците с олио или зехтин. Поставете капака върху тенджерата и задушете зеленчуците за около 5- 8 минути. Най-подходящи за този начин на обработка са морковите, целината, празът и копърът. Задушените кореноплодни и листни зеленчуци са много вкусни като гарнитура към месо. Не забравяйте да използвате колкото може по-малко течности и не отцеждайте зеленчуците преди да ги сервирате.

Запичане Това е идеален метод, особено за приготвяне на чушки, патладжани, гъби и тиквички. Трябва да ги намажете с малко олио и да ги поставите във фурната, най-добре в стъклен огнеупорен съд, за да запазите колкото може повече сос.
 
 

Печене

Този метод позволява да запазим максимално разтворимите във вода хранителни вещества. Нарязаните зеленчуци поставяме в купа и слагаме зехтин. Добавяме чесън, лук, сол и черен пипер. След това, поставяме зеленчуците с тавата във фурната и печем до омекване, при температура около 150°C. Дори и листните зеленчуци могат да се пекат, завивайки с тях плънка.

Пържене по метода stir-fry

Пърженето по този метод позволява да запазим максимално хранителните вещества на зеленчуците, тъй като изисква най-малко време и съвсем малко количество течност или мазнина. Да се сервират заедно със соса, в които са пържени. По този начин можете да приготвите патладжаните за арабска салата. Представените по-горе методи са здравословен и естествен начин за приготвяне на храна. Тяхното използване предотвратява употребата и консумацията на излишни мазнини, ограничава загубата на витамини и предотвратява свръхупотребата на готварска сол в ежедневното ни меню.