
Приготвянето на храната по здравословен начин, далеч не означава, че трябва да се превърнете в майстор готвач или да инвестирате в скъпи съдове за готвене. Готвенето на зеленчуци не е трудна работа. Но различните зеленчуци трябва да бъдат третирани по различен начин. Някои са най-вкусни сотирани, други запарени или печени, а някой са най-вкусни в суров вид. Полезно е да го знаете, за да можете да извлечете максимума от вашите зеленчуци. Можете да осъществите това и без да се налага да полагате свръх усилия, време и средства. В действителност, не всички методи ще ни позволят напълно да използваме богатството от витамини и минерали на зеленчуците, но със сигурност ще разнообразят нашето меню. Благодарение на тях, ще ни бъде по-лесно да консумираме зеленчуци, както се препоръчва в диетите - пет пъти дневно.
Готвене на пара
Благодарение на това, че зеленчуците приготвени на пара не се потапят във вода, те губят по-малко от разтворимите във вода витамини и микроелементи. Най-много хранителни вещества се запазват при зеленчуците, обвити в алуминиево фолио, тъй като това, което изтича от тях, остава във фолиото.

Какво ни дава готвенето на пара?
- Запазва повечето хранителни вещества
- Зеленчуците запазват естествения си цвят
- Продуктите омекват по-бързо
- Ястията са лесно смилаеми
- Ниско съдържание на мазнини.
Варене
Използвайте колкото може по-малко вода и слагайте зеленчуците във вряща вода, а не в студена, за да може процесът да бъде колкото може по-кратък. Варенето във вряща вода е най-добрият метод за твърди зеленчуци като зелен фасул, броколи или моркови. Зеленчуците трябва да се варят колкото може по-кратко, отцедете ги и веднага ги сервирайте. Така приготвени, зеленчуците са идеална гарнитура за скариди. Високата температура не унищожава микроелементите, но те се разтварят във водата. Лесен начин за тяхното усвояване е приготвянето на супа от бульона.
Задушаване
Преди да добавите водата за задушаване, запържете зеленчуците с олио или зехтин. Поставете капака върху тенджерата и задушете зеленчуците за около 5- 8 минути. Най-подходящи за този начин на обработка са морковите, целината, празът и копърът. Задушените кореноплодни и листни зеленчуци са много вкусни като гарнитура към месо. Не забравяйте да използвате колкото може по-малко течности и не отцеждайте зеленчуците преди да ги сервирате.