Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Артишок

100 гр. артишок – 57 kcal

Артишокът е зеленчук, който доскоро не беше много познат, но все повече навлиза на щандовете за зеленчуци и в нашите кухни. Той е многостранен зеленчук, който съдържа  полезни вещества, като целулоза, натрий, калций, желязо, фосфор, каротин, витамин B1, B2, PP и C.

Консумация

Частите, които се ядат от артишока, са сърцевината, която се смята за най-вкусната му част, консумира се отделно или в салати и месестата основа на листата. За да се подготви за консумация, стъблото и върхът на артишока се отрязват, след което се поръсват с лимонов сок, за да не почернее. Вари се в подсолена вода 15-20 минути. Листата могат да се консумират със сосове и дипове по ваш вкус.

Артишокът като извор на здраве

Артишокът е толкова богат на биоактивни вещества, че от листата му се извличат вещества, с които се приготвят различни лекарства – такива, намаляващи нивото на холестерол и триглециридите в кръвта. Флавоноидите в листата на артишока се отразяват добре на работата на черния дроб и жлъчния мехур. Те освен това са силни антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и намаляват риска от рак. Артишокът може да бъде консумиран от диабетици заради наличието на захари – инулин.

Артишокът като афродизиак

Лечебните свойства на артишока са известни още от древни времена. Вътрешността, известна като  сърце на артишока помага за лечението на интимните проблеми при мъжете и жените. За целта се препоръчва тя да се консумира сурова или варена.

Натурална козметика

Артишокът се използва в козметиката при производството на козметични продукти. Той се влага като съставка в различни кремове, маски, тоници и тоалетни млека. Той притежава противоалергични, аналгетични и антивирусни функции. Спомага за доброто почистване на кожата и нейното стягане и има антисептични функции. Помага при лечението на акне.Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.