Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Какви витамини в какви зеленчуци – Витамините във Вашата чиния

Много плодове и зеленчуци един върху друг
 
 
Съществуват 13 витамина, които нашият организъм не може сам да създаде, затова трябва да му ги доставяме чрез храната. Каква функция изпълняват витамините? В кои зеленчуци да ги намерите?

Витамин A - Бета каротин

» има влияние върху растежа, доброто зрение, предпазва кожата
» броколи, моркови, зеле, брюкселско зеле, тиквичка, цикория, спанак, маруля, киселец, магданоз, глухарче, грах, тиква, соя.

Витамин B1, B2, B3, B6

» отговарят за правилното функциониране на нервната и мускулната система
» патладжани, спанак,боб, маруля, леща, киселец, глухарче, грах, картофи, соя, домати.

Витамин B9

» подпомага за репродукцията на червените кръвни телца, улеснява усвояването на протеина
» фасул, броколи, зеле, спанак, зелен фасул, маруля, картофи, праз, боб, леща

Витамин C

» подпомага устойчивостта срещу инфекции, борбата с умората, абсорбиране на желязото
» целина, броколи, брюкселско зеле, карфиол, киселец, цикория, спанак, маруля, ряпа, магданоз, глухарче, чушка, репички, домати.

Витамин D

» подсилва костната система, предотвратява рахит и подобрява устойчивостта

» гъби

Витамин E

» предпазва клетките от свободните радикали и добре влияе на тъканта
» фасул, маруля, спанак, боб, соя.

 

Витамин H

»забавя процеса на сивеене на косата и косопада, подобрява съсирването на кръвта

» гъби, моркови, домати, спанак

Витамин K

» подпомага съсирването на кръвта, предотвратява остеопорозата
» броколи, моркови, зеле, карфиол, фасул, маруля, картофи.


Витамин P
»подпомага лечението на кървящи венци, действа противоалергично

» глог, зеле, домати, салата, спанак, картофи


Рецепти, които може да ви интересуват

Вкусна салата Коулслоу

Вкусна салата Коулслоу

Рецепта за салата Коулслоу за истински ценители.

4 човека 30-45 минути Лесно
Хрупкава пъстърва с моркови и броколи

Хрупкава пъстърва с моркови и броколи

Пъстърва, увита в тънки резени бекон.

4 човека 15-30 минути Лесно
Сандвич с риба тон и царевица с люти чушки

Сандвич с риба тон и царевица с люти чушки

Вкусна и бърза рецепта на закуска за цялото семейство и не само!

4 човека под 15 минути Лесно
Гаспачо - испанска студена супа от зеленчуци

Гаспачо - испанска студена супа от зеленчуци

Търсите рецепти за гаспачо? Ето една рецепта, която ще ви покаже как да приготвите тази студена испанска супа.

6 човека над 45 минути Лесно
Какви витамини в какви зеленчуци – Витамините във Вашата чиния
Много плодове и зеленчуци един върху друг
 
 
Съществуват 13 витамина, които нашият организъм не може сам да създаде, затова трябва да му ги доставяме чрез храната. Каква функция изпълняват витамините? В кои зеленчуци да ги намерите?

Витамин A - Бета каротин

» има влияние върху растежа, доброто зрение, предпазва кожата
» броколи, моркови, зеле, брюкселско зеле, тиквичка, цикория, спанак, маруля, киселец, магданоз, глухарче, грах, тиква, соя.

Витамин B1, B2, B3, B6

» отговарят за правилното функциониране на нервната и мускулната система
» патладжани, спанак,боб, маруля, леща, киселец, глухарче, грах, картофи, соя, домати.

Витамин B9

» подпомага за репродукцията на червените кръвни телца, улеснява усвояването на протеина
» фасул, броколи, зеле, спанак, зелен фасул, маруля, картофи, праз, боб, леща

Витамин C

» подпомага устойчивостта срещу инфекции, борбата с умората, абсорбиране на желязото
» целина, броколи, брюкселско зеле, карфиол, киселец, цикория, спанак, маруля, ряпа, магданоз, глухарче, чушка, репички, домати.

Витамин D

» подсилва костната система, предотвратява рахит и подобрява устойчивостта

» гъби

Витамин E

» предпазва клетките от свободните радикали и добре влияе на тъканта
» фасул, маруля, спанак, боб, соя.

 

Витамин H

»забавя процеса на сивеене на косата и косопада, подобрява съсирването на кръвта

» гъби, моркови, домати, спанак

Витамин K

» подпомага съсирването на кръвта, предотвратява остеопорозата
» броколи, моркови, зеле, карфиол, фасул, маруля, картофи.


Витамин P
»подпомага лечението на кървящи венци, действа противоалергично

» глог, зеле, домати, салата, спанак, картофи