Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Минералните соли и елементите в зелечуците като спанак, царевица, гъби и други

Малко момиченце  хапва и се усмихва с вилица в ръка
 
Зеленчуците са богат източник на минерални соли и елементи, също толкова важни както и витамините за поддържане на равновесието в организма.

Калций

осигурява растежа и поддържа костите в добро състояние - 
цикория, червено цвекло, репички, ряпа, нахут, боб.

Желязо

доставя кислород от гърдите към отделните органи, бори се с анемията -
соя, леща, нахут, боб, спанак, свежи листа на цвекло, царевица, копър, фасул, червено цвекло, грах, тиквичка, лук.

Магнезий

добре влияе върху нервната и мускулната система, стимулира растежа и влияе положително на съня - 
боб, нахут, царевица на зърна, лук, леща, спанак.

Фосфор

изгражда костите и зъбите, влияе върху правилното функциониране на мозъчните клетки -
боб, леща, нахут, артишок.

Калий

влияе върху свиването на мускулите, в това число и на сърцето -
гъби, боб, артишок, картофи, спанак, брюкселско зеле, моркови, леща.


Рецепти, които може да ви интересуват

Домати, пълнени с ориз и червен фасул

Домати, пълнени с ориз и червен фасул

Нов прочит на традиционната рецепта

2 човека над 45 минути Умерено
Гръцка салата Horiatiki

Гръцка салата Horiatiki

Прибавете тази гръцка салата във вашия кулинарен репертоар!

2 човека 15-30 минути Лесно
Marine salmon - здравословна маринована сьомга със салата от леща

Marine salmon - здравословна маринована сьомга със салата от леща

Рецепта за маринована сьомга със салата от леща.

3 човека над 45 минути Умерено
Скариди в чеснов сос

Скариди в чеснов сос

Рецепта за скариди в чеснов сос, ястие от виетнамската кухня.

8 човека 30-45 минути Умерено
Минералните соли и елементите в зелечуците като спанак, царевица, гъби и други
Малко момиченце  хапва и се усмихва с вилица в ръка
 
Зеленчуците са богат източник на минерални соли и елементи, също толкова важни както и витамините за поддържане на равновесието в организма.

Калций

осигурява растежа и поддържа костите в добро състояние - 
цикория, червено цвекло, репички, ряпа, нахут, боб.

Желязо

доставя кислород от гърдите към отделните органи, бори се с анемията -
соя, леща, нахут, боб, спанак, свежи листа на цвекло, царевица, копър, фасул, червено цвекло, грах, тиквичка, лук.

Магнезий

добре влияе върху нервната и мускулната система, стимулира растежа и влияе положително на съня - 
боб, нахут, царевица на зърна, лук, леща, спанак.

Фосфор

изгражда костите и зъбите, влияе върху правилното функциониране на мозъчните клетки -
боб, леща, нахут, артишок.

Калий

влияе върху свиването на мускулите, в това число и на сърцето -
гъби, боб, артишок, картофи, спанак, брюкселско зеле, моркови, леща.