Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Кълновете – силата на витамините. Броколи, леща, соя и други

Витаминна бомба и хранителни вещества

Кълновете са богати на най-цените за здравето вещества. Съдържат витамини A,B,C, E и H, голямо количество калций, желязо, сяра, магнезий, калий, както и биотин, цинк, селен и микроелементи – литий или хром. По време на поникване, натрупаните в семената хранителни вещества под влиянието на влагата, температурата и ензимите, се превръщат в лесно усвоими от организма съединения. Затова е добре да обогатите своята диета с този ценен елемент за здравословен начин на живот.

Отглеждайте здравебели кълнове зеленчуци в бяла чиния

Ако често консумирате кълнове, е добре да ги отглеждате вкъщи. Кълновите плантации могат да се разположат в специален многоетажен съд, който може да закупите в магазините за здравословна храна. За отглеждането на по-малко количество е достатъчна обикновена чиния или буркан, покрит с влажна марля. Изплакваме семената, накисваме ги в хладка, преварена вода - в зависимост от размера, от 3 до 6 часа. След това ги отцеждаме, изсипваме ги в съда и напръскваме с вода, а след това изплакваме два пъти дневно. Семената от кресон, репички, люцерна и лен не се нуждаят от накисване – достатъчно е да ги изсипете върху табла, облицована с влажен лигнин и да ги пръскате с вода, когато повърхността започне да изсъхва. В зависимост от температурата, светлината и вида семена, зародишите могат да бъдат събрани след 2 – 7 дни.

Яжте ги всеки денСалата с кълнове върху чинийка на лилава покривка

За да почувствате позитивното влияние на кълновете, трябва да ги консумирате ежедневно, най- добре сурови, тъй като тогава не губят своите хранителни вещества. Могат да се използват като добавка в салатата, с паста от извара и риба, да поръсите сандвичите или картофите. Преди консумация, кълновете трябва да се изплакнат. Могат да се добавят към всички ястия, според вашия вкус – възможностите са много.

Най – често отглежданите кълнове:

  • Кълновете от репички имат пикантен вкус. Могат да заменят пресния лук, добре се съчетават с яйчените ястия, сметановите и майонезените сосове. Благодарение на голямото количество витамин С, те подсилват имунната система на организма. Кълновете от репички съдържат много сяра, затова влияят положително на кожата, косата и ноктите.
  • Кълновете от слънчоглед са с лек орехов вкус и са идеални като добавка към салати или сандвичи. Съдържат много цинк и желязо. Вегетарианците и хората с недостиг на тези микроелементи трябва да ги включат към диетата си.
  • Кълновете от соя са с деликатен вкус, леко хрупкави, идеални са за топли ястия, особено за китайски ястия, приготвени в уок. Невероятен източник на желязо, витамини C и B1. Редовната консумация на кълнове от соя заздравява нервите, дава енергия и апетит.
  • Кълновете от люцерна, както и кълновете от соя, могат да се добавят към ястия, приготвени в уок и в тиган, но винаги е най-добре това да става към края на пърженето. Съдържат рядко срещания в растенията витамин B12, от чийто недостиг са застрашени вегетарианците. Освен това, са богати на витамини A, C и D, както и на лецитин. Подобряват паметта, имат стимулиращо действие.
  • Кълновете от леща са деликатни на вкус, подходящи, както за сурова консумация в салата, така и топли. Съдържат много желязо, магнезий и витамин С. Кълновете от леща добре влияят на състоянието на зъбите.
  • Кълновете от броколи са пикантни на вкус, много подходящи за сандвичи и салати. Кълновете от броколи, както броколите и другите растения от семейство кръстоцветни, съдържат сулфорафан – субстанция, предотвратяваща появата на рак, а в някои случаи спира развитието на раковите клетки. От съществено значение е това, че кълновете съдържат до 20 пъти повече сулфорафан от възрастното растение.
  • Кълновете от боб Mungo са леко хрупкави, широко разпространени в ястията от азиатската кухня, както топли, така и студени. Боб Mungo, както и другите бобови растения са недооценен източник на белтъчини. Благодарение на наличието на ензимите, необходими в процеса на кълняемостта, тези белтъчини са лесно усвоими, а самите кълнове са значително по-лесно смилаеми от боба. Кълновете от боб Mungo понижават нивото на лошия холестерол.

Рецепти, които може да ви интересуват

Мексиканска тортиля със сос от кисело мляко
Мексиканска тортиля със сос от кисело мляко

15 минути и снакът е готов!

2 човека 15-30 минути Лесно
Салата с телешки филета и зрял боб
Салата с телешки филета и зрял боб

Чудесно ястие за лятото

2 човека 15-30 минути Трудно
Херинга в олио
Херинга в олио

Рецепта за херинга в олио – най-известеното полско предястие.

5 човека над 45 минути Лесно
Гъбена супа с франзела
Гъбена супа с франзела

Гъбена супа с франзела – рецепта за любителите на нестандартните кулинарни удоволствия.

3 човека 30-45 минути Умерено
Кълновете – силата на витамините. Броколи, леща, соя и други

Витаминна бомба и хранителни вещества

Кълновете са богати на най-цените за здравето вещества. Съдържат витамини A,B,C, E и H, голямо количество калций, желязо, сяра, магнезий, калий, както и биотин, цинк, селен и микроелементи – литий или хром. По време на поникване, натрупаните в семената хранителни вещества под влиянието на влагата, температурата и ензимите, се превръщат в лесно усвоими от организма съединения. Затова е добре да обогатите своята диета с този ценен елемент за здравословен начин на живот.

Отглеждайте здравебели кълнове зеленчуци в бяла чиния

Ако често консумирате кълнове, е добре да ги отглеждате вкъщи. Кълновите плантации могат да се разположат в специален многоетажен съд, който може да закупите в магазините за здравословна храна. За отглеждането на по-малко количество е достатъчна обикновена чиния или буркан, покрит с влажна марля. Изплакваме семената, накисваме ги в хладка, преварена вода - в зависимост от размера, от 3 до 6 часа. След това ги отцеждаме, изсипваме ги в съда и напръскваме с вода, а след това изплакваме два пъти дневно. Семената от кресон, репички, люцерна и лен не се нуждаят от накисване – достатъчно е да ги изсипете върху табла, облицована с влажен лигнин и да ги пръскате с вода, когато повърхността започне да изсъхва. В зависимост от температурата, светлината и вида семена, зародишите могат да бъдат събрани след 2 – 7 дни.

Яжте ги всеки денСалата с кълнове върху чинийка на лилава покривка

За да почувствате позитивното влияние на кълновете, трябва да ги консумирате ежедневно, най- добре сурови, тъй като тогава не губят своите хранителни вещества. Могат да се използват като добавка в салатата, с паста от извара и риба, да поръсите сандвичите или картофите. Преди консумация, кълновете трябва да се изплакнат. Могат да се добавят към всички ястия, според вашия вкус – възможностите са много.

Най – често отглежданите кълнове:

  • Кълновете от репички имат пикантен вкус. Могат да заменят пресния лук, добре се съчетават с яйчените ястия, сметановите и майонезените сосове. Благодарение на голямото количество витамин С, те подсилват имунната система на организма. Кълновете от репички съдържат много сяра, затова влияят положително на кожата, косата и ноктите.
  • Кълновете от слънчоглед са с лек орехов вкус и са идеални като добавка към салати или сандвичи. Съдържат много цинк и желязо. Вегетарианците и хората с недостиг на тези микроелементи трябва да ги включат към диетата си.
  • Кълновете от соя са с деликатен вкус, леко хрупкави, идеални са за топли ястия, особено за китайски ястия, приготвени в уок. Невероятен източник на желязо, витамини C и B1. Редовната консумация на кълнове от соя заздравява нервите, дава енергия и апетит.
  • Кълновете от люцерна, както и кълновете от соя, могат да се добавят към ястия, приготвени в уок и в тиган, но винаги е най-добре това да става към края на пърженето. Съдържат рядко срещания в растенията витамин B12, от чийто недостиг са застрашени вегетарианците. Освен това, са богати на витамини A, C и D, както и на лецитин. Подобряват паметта, имат стимулиращо действие.
  • Кълновете от леща са деликатни на вкус, подходящи, както за сурова консумация в салата, така и топли. Съдържат много желязо, магнезий и витамин С. Кълновете от леща добре влияят на състоянието на зъбите.
  • Кълновете от броколи са пикантни на вкус, много подходящи за сандвичи и салати. Кълновете от броколи, както броколите и другите растения от семейство кръстоцветни, съдържат сулфорафан – субстанция, предотвратяваща появата на рак, а в някои случаи спира развитието на раковите клетки. От съществено значение е това, че кълновете съдържат до 20 пъти повече сулфорафан от възрастното растение.
  • Кълновете от боб Mungo са леко хрупкави, широко разпространени в ястията от азиатската кухня, както топли, така и студени. Боб Mungo, както и другите бобови растения са недооценен източник на белтъчини. Благодарение на наличието на ензимите, необходими в процеса на кълняемостта, тези белтъчини са лесно усвоими, а самите кълнове са значително по-лесно смилаеми от боба. Кълновете от боб Mungo понижават нивото на лошия холестерол.
Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description