Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Кариерата на семейство Зелеви. Богатите на витамини броколи

Към тези пълни с ценни съставки зеленчуци причисляваме: броколите, брюкселското зеле, карфиола, алабаша и бялото, червеното, къдравото и китайското зеле. Особено търсени ще бъдат богатите на витамини и ценни минерални съставки броколи. Средна по големина глава броколи доставя около 300 мг витамин C и почти наполовина покрива дневните нужди от β-каротин. Броколите съдържат също големи количества калий, както и селен и сулфорафан. Всичко това е причината те да бъдат помощник в профилактиката на рака, а също да благоприятстват за стабилизиране на кръвното налягане. Карфиолът е близък роднина на броколите и подобно на тях се смята за зеленчук с многостранно лечебно въздействие. Също така невзрачният на вид алабаш е истинско съкровище от антиоксиданти – една чаша задушен алабаш доставя повече витамин С отколкото са дневните нужди, а също значителни количества витамин Е и калий. Ценен зеленчук е също така брюкселското зеле, един от най-богатите източници на баластни вещества. Тези зелчици със значителни количества витамини-антиоксиданти могат да се окажат важен съюзник в борбата с опасните свободни радикали. Следващият заслужаващ внимание представител на семейство Зелеви е китайското зеле, чиито хранителни и вкусови свойства от много години се използват в китайската кухня. Една чаша от този зеленчук изцяло покрива дневните нужди от β-каротин, а съдържащото се в него количество калций е равно на количеството, което доставя половин чаша мляко. Според най-новите проучвания фотохимичните вещества, съдържащи се в китайското зеле, могат да бъдат полезни в профилактиката на рака на гърдата.


Рецепти, които може да ви интересуват

Шишчета с гъби и наденица
Шишчета с гъби и наденица

Идеална рецепта за летен пикник сред природата.

3 човека 30-45 минути Умерено
Дип от тахин - арабски сусамен сос
Дип от тахин - арабски сусамен сос

Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок.

4 човека под 15 минути Лесно
Гъби с ориз на салата
Гъби с ориз на салата

Едно различно и неустоимо ризото!

3 човека 30-45 минути Умерено
Симфония от зелен Фасул и риба тон
Симфония от зелен Фасул и риба тон

Вкусна и лесна салата, характерна с перфектната комбинация между фасул и риба тон.

4 човека 15-30 минути Лесно
Кариерата на семейство Зелеви. Богатите на витамини броколи

Към тези пълни с ценни съставки зеленчуци причисляваме: броколите, брюкселското зеле, карфиола, алабаша и бялото, червеното, къдравото и китайското зеле. Особено търсени ще бъдат богатите на витамини и ценни минерални съставки броколи. Средна по големина глава броколи доставя около 300 мг витамин C и почти наполовина покрива дневните нужди от β-каротин. Броколите съдържат също големи количества калий, както и селен и сулфорафан. Всичко това е причината те да бъдат помощник в профилактиката на рака, а също да благоприятстват за стабилизиране на кръвното налягане. Карфиолът е близък роднина на броколите и подобно на тях се смята за зеленчук с многостранно лечебно въздействие. Също така невзрачният на вид алабаш е истинско съкровище от антиоксиданти – една чаша задушен алабаш доставя повече витамин С отколкото са дневните нужди, а също значителни количества витамин Е и калий. Ценен зеленчук е също така брюкселското зеле, един от най-богатите източници на баластни вещества. Тези зелчици със значителни количества витамини-антиоксиданти могат да се окажат важен съюзник в борбата с опасните свободни радикали. Следващият заслужаващ внимание представител на семейство Зелеви е китайското зеле, чиито хранителни и вкусови свойства от много години се използват в китайската кухня. Една чаша от този зеленчук изцяло покрива дневните нужди от β-каротин, а съдържащото се в него количество калций е равно на количеството, което доставя половин чаша мляко. Според най-новите проучвания фотохимичните вещества, съдържащи се в китайското зеле, могат да бъдат полезни в профилактиката на рака на гърдата.