Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Кариерата на семейство Зелеви. Богатите на витамини броколи

Към тези пълни с ценни съставки зеленчуци причисляваме: броколите, брюкселското зеле, карфиола, алабаша и бялото, червеното, къдравото и китайското зеле. Особено търсени ще бъдат богатите на витамини и ценни минерални съставки броколи. Средна по големина глава броколи доставя около 300 мг витамин C и почти наполовина покрива дневните нужди от β-каротин. Броколите съдържат също големи количества калий, както и селен и сулфорафан. Всичко това е причината те да бъдат помощник в профилактиката на рака, а също да благоприятстват за стабилизиране на кръвното налягане. Карфиолът е близък роднина на броколите и подобно на тях се смята за зеленчук с многостранно лечебно въздействие. Също така невзрачният на вид алабаш е истинско съкровище от антиоксиданти – една чаша задушен алабаш доставя повече витамин С отколкото са дневните нужди, а също значителни количества витамин Е и калий. Ценен зеленчук е също така брюкселското зеле, един от най-богатите източници на баластни вещества. Тези зелчици със значителни количества витамини-антиоксиданти могат да се окажат важен съюзник в борбата с опасните свободни радикали. Следващият заслужаващ внимание представител на семейство Зелеви е китайското зеле, чиито хранителни и вкусови свойства от много години се използват в китайската кухня. Една чаша от този зеленчук изцяло покрива дневните нужди от β-каротин, а съдържащото се в него количество калций е равно на количеството, което доставя половин чаша мляко. Според най-новите проучвания фотохимичните вещества, съдържащи се в китайското зеле, могат да бъдат полезни в профилактиката на рака на гърдата.


Рецепти, които може да ви интересуват

Бобени банички
Бобени банички

Вегетарианско ястие!

4 човека 30-45 минути Лесно
Печено свинско със салата от царевица, шунка и грах
Печено свинско със салата от царевица, шунка и грах

Сгответе това вкусно ястие и вашите любими хора ще бъдат очаровани от свежите нови идеи.

4 човека над 45 минути Трудно
Пица с цветни чушки и маслини
Пица с цветни чушки и маслини

Рецепта за малки пици с чушки – рецептата за тестото датира векове назад.

2 човека над 45 минути Умерено
Blintzes - еврейски палачинки с плънка от гъби или извара
Blintzes - еврейски палачинки с плънка от гъби или извара

Рецепта за Blintzes – палачинки с плънка, традиционно ястие на еврейската кухня.

4 човека 30-45 минути Умерено
Кариерата на семейство Зелеви. Богатите на витамини броколи

Към тези пълни с ценни съставки зеленчуци причисляваме: броколите, брюкселското зеле, карфиола, алабаша и бялото, червеното, къдравото и китайското зеле. Особено търсени ще бъдат богатите на витамини и ценни минерални съставки броколи. Средна по големина глава броколи доставя около 300 мг витамин C и почти наполовина покрива дневните нужди от β-каротин. Броколите съдържат също големи количества калий, както и селен и сулфорафан. Всичко това е причината те да бъдат помощник в профилактиката на рака, а също да благоприятстват за стабилизиране на кръвното налягане. Карфиолът е близък роднина на броколите и подобно на тях се смята за зеленчук с многостранно лечебно въздействие. Също така невзрачният на вид алабаш е истинско съкровище от антиоксиданти – една чаша задушен алабаш доставя повече витамин С отколкото са дневните нужди, а също значителни количества витамин Е и калий. Ценен зеленчук е също така брюкселското зеле, един от най-богатите източници на баластни вещества. Тези зелчици със значителни количества витамини-антиоксиданти могат да се окажат важен съюзник в борбата с опасните свободни радикали. Следващият заслужаващ внимание представител на семейство Зелеви е китайското зеле, чиито хранителни и вкусови свойства от много години се използват в китайската кухня. Една чаша от този зеленчук изцяло покрива дневните нужди от β-каротин, а съдържащото се в него количество калций е равно на количеството, което доставя половин чаша мляко. Според най-новите проучвания фотохимичните вещества, съдържащи се в китайското зеле, могат да бъдат полезни в профилактиката на рака на гърдата.