Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Философията на хранене на Slow Food = вкус, наслада, начин на живот

Как да се храним – бързо или бавно?

Животът ни е все по-забързан, все по-заети сме, нямаме време за семейството и приятелите си, забравили сме как се почива. Ядем където ни падне и каквото ни падне. А всъщност от това, което ядем, зависят нашето здраве и добра форма.

Оттук се появяват здравословните проблеми с наднорменото тегло и затлъстяването и огромното покачване на броя хора, страдащи от „болестта на цивилизацията”.

В опозиция на известните ресторанти за бързо хранене и на бързата консумация на „каквито и да било” храни се е появило движението „Slow Food”. Това е международна организация от типа non-profit, създадена през 1986 г. в Италия, която от самото началото се е заела със защитата и подкрепата на малките регионални производители на храна. В момента движението „Slow Food” описва себе си, като еко гастрономична фракция в екологичното движение, въпреки че много се говори и за кулинарното крило на антиглобалисткото движение.

Традиционни рецепти, с добър вкус

Най-важното мото на Slow Food е „Защита на правото на вкус!”. Тази организация води проект с името „Ковчеже на вкусовете”, чиято концепция напомня библейския Ноев ковчег. Разчита се на възстановяване на традиционните рецепти от зеленчуци, плодове, зърнени култури и някои видове животни, които са почти изчезнали или са застрашени от изчезване. Отделните държави се борят опекунството на системата да обхване колкото се може повече продукти от техните територии. Лидери са Франция и Италия, които са поставили в специален списък по няколкостотин продукта, а между тях са кулинарни евъргрийни, като сирената камемберт, комте, синьо сирене „Оверн“, моцарела, горгонзола, а също така и шунката от Парма и балсамовият оцет. Гърците се пребориха за 20 вида сирена, португалците - 12, а към тях са включени медът и зехтинът, австрийците – за шунката от Тирол, белгийците – за много видове бира и масло от Ардените. Испанците – за своите кренвирши, мед и шафран, британците – за шотландското агнешко, валийското телешко и бирата от Кант. Люксембургите - за  розовото масло, а шведите – за suns, тоест тютюн за дъвчене, който по думите на лекарите намалява риска от рак на белите дробове.

Здравословна храна - предимства

Храната в стил Slow Food е леко обработена, създава се по традиционни методи, изключващи напредналата технология за производство на храни. Специалните методи за съхранение на храната, изключват употребата на модерни машини за висока степен на преработка, това означава липса на изкуствени добавки и подобрители, хранителни стойности, намаляване на риска от алергии.

Методите, използвани в технологията за преработване на храни „slow food” са:

  • традиционно опушване
  • задушаване
  • мариноване
  • узряване
  • изтискване

Всички суровини, използвани при производството, трябва да бъдат с напълно натурален произход. Такава храна има не само уникален вкус и аромат, но също така и по-висока хранителна стойност. Тя е много приближена към натуралните храни, благодарение на което добре се усвоява от организма. Такава храна е здравословна и безопасна.

Здравословен начин на живот

Идеята на Slow Food е не само приемът на здравословна, колкото се може по-малко обработена, традиционна храна, но също така и да се изпита наслада от нейния вкус. Символът на организацията е охлюв – тоест „бавно”, което трябва да привлече нашето внимание към вредните влияния от бързия начин на живот и да ни покаже, че ако забавим - ще спечелим. Slow Food залага на консумацията на храна в спокойна атмосфера и при съсредоточаване, учи ни да се наслаждаваме на вкуса и аромата, и така да черпим от удоволствието от храненето... Философията на Slow Food има широки измерения, пренася се и в други сфери на живота. Това не е вид диета, а начин на живот, който подчертава значението на почивката и релакса в нашия живот, казва ни да намалим и поне за момент да се откъснем от всекидневните задължения. Поддръжниците на идеята за „бавен“ живот убеждават, че благодарение на това, са възвърнали чувството си на удовлетворение и вътрешна хармония. А лекарите ни убеждават, че такова забавяне на оборотите и едновременно с това и с внимателно хранене, ще намалят до минимум риска от сърдечен удар, диабет, дори и рак.

Задачите на Slow Food

  • защита и реклама на местните и традиционни начини за производство на храната
  • закупуване на храни от местното производство, използващи традиционни методи на производство
  • организиране на банки за семена, с цел запазване на натуралното разнообразие на културите
  • организиране на празници на местната кухня в защитените производствени региони
  • организация на малките предприятия за хранителни продукти, особено за бързо развалящи се храни (напр. кланиците)
  • извършване на дейности в областта на образоването относно скрития риск от консумация на храни fast food
  • противопоставяне срещу разпространението на трансгенетични растения (лидер в тази област е САЩ, а в Европа -Испания)
  • рекламиране на ресторанти, обозначени с марката Slow Food

Рецепти, които може да ви интересуват

Риба на тиган в лимоново-маслен сос с броколи
Риба на тиган в лимоново-маслен сос с броколи

Не знаете как да изненадате любимите си хора за вечеря? Е, рибно филе заедно с вкусни цветчета броколи винаги

2 човека 30-45 минути Умерено
Виетнамска супа Pho
Виетнамска супа Pho

Рецепта за супа Pho, ястие от виетнамската кухня.

8 човека над 45 минути Лесно
Sauerkraut – кисело зеле
Sauerkraut – кисело зеле

Рецепта за кисело зеле. Sauerkraut, се смята за най-известното немско ястие на света.

8 човека над 45 минути Умерено
Зеленчукова салата с картофи, грах и царевица
Зеленчукова салата с картофи, грах и царевица

Зеленчуковата салата е известна и обичана от всички поляци.

6 човека над 45 минути Лесно
Философията на хранене на Slow Food = вкус, наслада, начин на живот

Как да се храним – бързо или бавно?

Животът ни е все по-забързан, все по-заети сме, нямаме време за семейството и приятелите си, забравили сме как се почива. Ядем където ни падне и каквото ни падне. А всъщност от това, което ядем, зависят нашето здраве и добра форма.

Оттук се появяват здравословните проблеми с наднорменото тегло и затлъстяването и огромното покачване на броя хора, страдащи от „болестта на цивилизацията”.

В опозиция на известните ресторанти за бързо хранене и на бързата консумация на „каквито и да било” храни се е появило движението „Slow Food”. Това е международна организация от типа non-profit, създадена през 1986 г. в Италия, която от самото началото се е заела със защитата и подкрепата на малките регионални производители на храна. В момента движението „Slow Food” описва себе си, като еко гастрономична фракция в екологичното движение, въпреки че много се говори и за кулинарното крило на антиглобалисткото движение.

Традиционни рецепти, с добър вкус

Най-важното мото на Slow Food е „Защита на правото на вкус!”. Тази организация води проект с името „Ковчеже на вкусовете”, чиято концепция напомня библейския Ноев ковчег. Разчита се на възстановяване на традиционните рецепти от зеленчуци, плодове, зърнени култури и някои видове животни, които са почти изчезнали или са застрашени от изчезване. Отделните държави се борят опекунството на системата да обхване колкото се може повече продукти от техните територии. Лидери са Франция и Италия, които са поставили в специален списък по няколкостотин продукта, а между тях са кулинарни евъргрийни, като сирената камемберт, комте, синьо сирене „Оверн“, моцарела, горгонзола, а също така и шунката от Парма и балсамовият оцет. Гърците се пребориха за 20 вида сирена, португалците - 12, а към тях са включени медът и зехтинът, австрийците – за шунката от Тирол, белгийците – за много видове бира и масло от Ардените. Испанците – за своите кренвирши, мед и шафран, британците – за шотландското агнешко, валийското телешко и бирата от Кант. Люксембургите - за  розовото масло, а шведите – за suns, тоест тютюн за дъвчене, който по думите на лекарите намалява риска от рак на белите дробове.

Здравословна храна - предимства

Храната в стил Slow Food е леко обработена, създава се по традиционни методи, изключващи напредналата технология за производство на храни. Специалните методи за съхранение на храната, изключват употребата на модерни машини за висока степен на преработка, това означава липса на изкуствени добавки и подобрители, хранителни стойности, намаляване на риска от алергии.

Методите, използвани в технологията за преработване на храни „slow food” са:

  • традиционно опушване
  • задушаване
  • мариноване
  • узряване
  • изтискване

Всички суровини, използвани при производството, трябва да бъдат с напълно натурален произход. Такава храна има не само уникален вкус и аромат, но също така и по-висока хранителна стойност. Тя е много приближена към натуралните храни, благодарение на което добре се усвоява от организма. Такава храна е здравословна и безопасна.

Здравословен начин на живот

Идеята на Slow Food е не само приемът на здравословна, колкото се може по-малко обработена, традиционна храна, но също така и да се изпита наслада от нейния вкус. Символът на организацията е охлюв – тоест „бавно”, което трябва да привлече нашето внимание към вредните влияния от бързия начин на живот и да ни покаже, че ако забавим - ще спечелим. Slow Food залага на консумацията на храна в спокойна атмосфера и при съсредоточаване, учи ни да се наслаждаваме на вкуса и аромата, и така да черпим от удоволствието от храненето... Философията на Slow Food има широки измерения, пренася се и в други сфери на живота. Това не е вид диета, а начин на живот, който подчертава значението на почивката и релакса в нашия живот, казва ни да намалим и поне за момент да се откъснем от всекидневните задължения. Поддръжниците на идеята за „бавен“ живот убеждават, че благодарение на това, са възвърнали чувството си на удовлетворение и вътрешна хармония. А лекарите ни убеждават, че такова забавяне на оборотите и едновременно с това и с внимателно хранене, ще намалят до минимум риска от сърдечен удар, диабет, дори и рак.

Задачите на Slow Food

  • защита и реклама на местните и традиционни начини за производство на храната
  • закупуване на храни от местното производство, използващи традиционни методи на производство
  • организиране на банки за семена, с цел запазване на натуралното разнообразие на културите
  • организиране на празници на местната кухня в защитените производствени региони
  • организация на малките предприятия за хранителни продукти, особено за бързо развалящи се храни (напр. кланиците)
  • извършване на дейности в областта на образоването относно скрития риск от консумация на храни fast food
  • противопоставяне срещу разпространението на трансгенетични растения (лидер в тази област е САЩ, а в Европа -Испания)
  • рекламиране на ресторанти, обозначени с марката Slow Food
Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.