Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Виетнамска кухня

Основни съставки на виетнамската трапеза

Оризът и оризовите макарони с голямо количество зеленчуци са в основата на виетнамската кухня. Риби, морски дарове, почти всички видове животни годни за консумация, а също така някои насекоми, осигуряват разнообразие и обогатяват предястията и основните ястия във виетнамската кухня.

 
Оризови тераси с вода във Виетнам
Използваните подправки са много универсални, но по-малко лютиви отколкото в съседните кухни – тайската или индийската. Доминират по-фини комбинации подправки от много култури, в това число канела и анасон.

 

Начин за приготвяне на ориза

Оризът е кралят на виетнамското меню. Различните видове ориз изискват разнообразен метод на приготвяне. Лепкавите сортове трябва преди варене да се намокрят и да се премахне мъхът. Точно той придава лепкавост на зърната. Някои от тези сортове се оставят във вода дори за цяла нощ. Преди варене оризът се залива с вода и се закрива с капак. Най-напред се вари на силен огън и постепенно се намалява, благодарение на което достига оптимална влажност и ронливост. Не трябва да се притеснявате, когато оризът леко загори, някои даже смятат, че трябва така да стане, тогава е най-вкусен!

зелена зеленчукова леха със салтки, чесън и зеле
 

Зеленчуци

Виетнамският климат е изключително благоприятен за отглеждане на зеленчуци. Особено в планинските райони, климатът е идеален за отглеждане на зеленчуци. Повсеместното в низините оризовите полета отстъпват на планинските плантации - салата, лук и домати.
Много популярен е аспержи, който през вековете са превозвали със себе си пристигащите от други страни. Много плантации са останали след властването на французите.


Огромното разнообразие на ястията със зеленчуци е също така и заради културните традиции силно свързани с будизма, което определя не само начина на живот на виетнамците, но също така и това с което се хранят.


Значително използване на пресни зеленчуци – това е един от аспектите, който различава виетнамската и китайската кухня. Суровите зеленчуци и билки се сервират не само заради вкуса, но и поради лечебните им свойства. Зеленчуците са неразделна добавка към всяко ястие. Сервират се както като гарнитура, така и като салата.

 

Туршия по виетнамски

Виетнамците също така обичат да консумират консервирани зеленчуци. Един от най-популярните методи е маринатата от зеленчуци. Заливката към маринатата се приготвя от оризов оцет с малко сол и захар. Другият начин обичан от виетнамците за съхраняване на зеленчуците е киснене. Kиснат се различни зеленчуци като зеле, моркови, карфиол, лук, а даже пъпеш и диня.

Риби и дарове на виетнамското море

Достъпът до море оказва силно влияние върху менюто във виетнамската кухня. В надморските региони освен ориза, най-важната съставка във всекидневното хранене са рибата и морските дарове. Риболовът е основният източник на доходи за живеещите тук хора, затова нека не ви стряска големият брой рибни пазари. Виетнамците обикновено продават рибата и морските дарове още докато са живи, тъй като тук климатът е горещ, а хладилници не се използват. Това не се отнася само за пазара. В ресторантите можем да дойдем и да си изберем за обяд това, което желаем директно от аквариума, след което ще бъде приготвено за нас. Такава свежест на ястията и съпътстващите ги ниски цени подканват туристите, тъй като обикновено луксозните и струващите цяло състояние ястия в Европа, във Виетнам са достъпни за всеки джоб.

Естествени и здравословни сладки

Най-известният десерт на виетнамската маса са плодовете. Те са много. Освен известните ни, тук има също така плодове които могат да ни се строят приказни. Личи, питая, ананаси, помело, манго, авокадо, рамбутан – това е само част от големия асортимент от плодове, който може да купим при местните търговци. За вкусна добавка към много плодове, виетнамците смятат солта и чилито
 
На пазара отрупан с екзотични плодове - манго, питая, авокадо, ананас

Уок

Съдът, който е спечелил слава не само в Азия е уокът. Това по-скоро е тиган, който жителите на Виетнам често използват за приготвяне на своите традиционни ястия. Уокът е с вдлъбнато, полусферично дъно, благодарение на което бързо се нагрява, а съставките се пържат мигновено. По време на приготвяне на храната в уока, не трябва да забравяте за честото и даже постоянно бъркане, за да не загори храната. Благодарение на своята оригинална форма, за пържене в уока не ни е нужно голямо количество олио, но трябва често да бъркате, да избутвате по малко запържените части по брега на тигана. Уокът може също така да служи за задушаване на ястията. Единствено трябва да се затвори със специалния куполен капак за да може ястието да омекне. Ястията приготвени в него ще се харесат дори на хора грижещи се за своето тяло, тъй като формата на тигана позволява на храната да се освободи от излишната мазнина.

Рецепти, които може да ви интересуват

Карибска бобена супа

Карибска бобена супа

Рецепта за бобена супа, ястие от карибската кухня.

4 човека над 45 минути Лесно
Хачапури (Грузински чийзкейк)

Хачапури (Грузински чийзкейк)

Всъщност няма “Supra” (грузински празник) без тази популярна и вкусна перла на грузинската кухня.

1 човек над 45 минути Лесно
Бобени кюфтенца с червен боб

Бобени кюфтенца с червен боб

Особено вкусен и питателен избор за обяд или вечеря

4 човека 15-30 минути Лесно
Майонеза

Майонеза

Рецепта за майонезен сос, наричан майонеза.

4 човека 15-30 минути Лесно
Виетнамска кухня

Основни съставки на виетнамската трапеза

Оризът и оризовите макарони с голямо количество зеленчуци са в основата на виетнамската кухня. Риби, морски дарове, почти всички видове животни годни за консумация, а също така някои насекоми, осигуряват разнообразие и обогатяват предястията и основните ястия във виетнамската кухня.

 
Оризови тераси с вода във Виетнам
Използваните подправки са много универсални, но по-малко лютиви отколкото в съседните кухни – тайската или индийската. Доминират по-фини комбинации подправки от много култури, в това число канела и анасон.

 

Начин за приготвяне на ориза

Оризът е кралят на виетнамското меню. Различните видове ориз изискват разнообразен метод на приготвяне. Лепкавите сортове трябва преди варене да се намокрят и да се премахне мъхът. Точно той придава лепкавост на зърната. Някои от тези сортове се оставят във вода дори за цяла нощ. Преди варене оризът се залива с вода и се закрива с капак. Най-напред се вари на силен огън и постепенно се намалява, благодарение на което достига оптимална влажност и ронливост. Не трябва да се притеснявате, когато оризът леко загори, някои даже смятат, че трябва така да стане, тогава е най-вкусен!

зелена зеленчукова леха със салтки, чесън и зеле
 

Зеленчуци

Виетнамският климат е изключително благоприятен за отглеждане на зеленчуци. Особено в планинските райони, климатът е идеален за отглеждане на зеленчуци. Повсеместното в низините оризовите полета отстъпват на планинските плантации - салата, лук и домати.
Много популярен е аспержи, който през вековете са превозвали със себе си пристигащите от други страни. Много плантации са останали след властването на французите.


Огромното разнообразие на ястията със зеленчуци е също така и заради културните традиции силно свързани с будизма, което определя не само начина на живот на виетнамците, но също така и това с което се хранят.


Значително използване на пресни зеленчуци – това е един от аспектите, който различава виетнамската и китайската кухня. Суровите зеленчуци и билки се сервират не само заради вкуса, но и поради лечебните им свойства. Зеленчуците са неразделна добавка към всяко ястие. Сервират се както като гарнитура, така и като салата.

 

Туршия по виетнамски

Виетнамците също така обичат да консумират консервирани зеленчуци. Един от най-популярните методи е маринатата от зеленчуци. Заливката към маринатата се приготвя от оризов оцет с малко сол и захар. Другият начин обичан от виетнамците за съхраняване на зеленчуците е киснене. Kиснат се различни зеленчуци като зеле, моркови, карфиол, лук, а даже пъпеш и диня.

Риби и дарове на виетнамското море

Достъпът до море оказва силно влияние върху менюто във виетнамската кухня. В надморските региони освен ориза, най-важната съставка във всекидневното хранене са рибата и морските дарове. Риболовът е основният източник на доходи за живеещите тук хора, затова нека не ви стряска големият брой рибни пазари. Виетнамците обикновено продават рибата и морските дарове още докато са живи, тъй като тук климатът е горещ, а хладилници не се използват. Това не се отнася само за пазара. В ресторантите можем да дойдем и да си изберем за обяд това, което желаем директно от аквариума, след което ще бъде приготвено за нас. Такава свежест на ястията и съпътстващите ги ниски цени подканват туристите, тъй като обикновено луксозните и струващите цяло състояние ястия в Европа, във Виетнам са достъпни за всеки джоб.

Естествени и здравословни сладки

Най-известният десерт на виетнамската маса са плодовете. Те са много. Освен известните ни, тук има също така плодове които могат да ни се строят приказни. Личи, питая, ананаси, помело, манго, авокадо, рамбутан – това е само част от големия асортимент от плодове, който може да купим при местните търговци. За вкусна добавка към много плодове, виетнамците смятат солта и чилито
 
На пазара отрупан с екзотични плодове - манго, питая, авокадо, ананас

Уок

Съдът, който е спечелил слава не само в Азия е уокът. Това по-скоро е тиган, който жителите на Виетнам често използват за приготвяне на своите традиционни ястия. Уокът е с вдлъбнато, полусферично дъно, благодарение на което бързо се нагрява, а съставките се пържат мигновено. По време на приготвяне на храната в уока, не трябва да забравяте за честото и даже постоянно бъркане, за да не загори храната. Благодарение на своята оригинална форма, за пържене в уока не ни е нужно голямо количество олио, но трябва често да бъркате, да избутвате по малко запържените части по брега на тигана. Уокът може също така да служи за задушаване на ястията. Единствено трябва да се затвори със специалния куполен капак за да може ястието да омекне. Ястията приготвени в него ще се харесат дори на хора грижещи се за своето тяло, тъй като формата на тигана позволява на храната да се освободи от излишната мазнина.