Основни съставки на виетнамската трапеза
Оризът и оризовите макарони с голямо количество зеленчуци са в основата на виетнамската кухня. Риби, морски дарове, почти всички видове животни годни за консумация, а също така някои насекоми, осигуряват разнообразие и обогатяват предястията и основните ястия във виетнамската кухня.
Начин за приготвяне на ориза
Оризът е кралят на виетнамското меню. Различните видове ориз изискват разнообразен метод на приготвяне. Лепкавите сортове трябва преди варене да се намокрят и да се премахне мъхът. Точно той придава лепкавост на зърната. Някои от тези сортове се оставят във вода дори за цяла нощ. Преди варене оризът се залива с вода и се закрива с капак. Най-напред се вари на силен огън и постепенно се намалява, благодарение на което достига оптимална влажност и ронливост. Не трябва да се притеснявате, когато оризът леко загори, някои даже смятат, че трябва така да стане, тогава е най-вкусен!
Огромното разнообразие на ястията със зеленчуци е също така и заради културните традиции силно свързани с будизма, което определя не само начина на живот на виетнамците, но също така и това с което се хранят.
Значително използване на пресни зеленчуци – това е един от аспектите, който различава виетнамската и китайската кухня. Суровите зеленчуци и билки се сервират не само заради вкуса, но и поради лечебните им свойства. Зеленчуците са неразделна добавка към всяко ястие. Сервират се както като гарнитура, така и като салата.
Туршия по виетнамски
Виетнамците също така обичат да консумират консервирани зеленчуци. Един от най-популярните методи е маринатата от зеленчуци. Заливката към маринатата се приготвя от оризов оцет с малко сол и захар. Другият начин обичан от виетнамците за съхраняване на зеленчуците е киснене. Kиснат се различни зеленчуци като зеле, моркови, карфиол, лук, а даже пъпеш и диня.
Риби и дарове на виетнамското море
Достъпът до море оказва силно влияние върху менюто във виетнамската кухня. В надморските региони освен ориза, най-важната съставка във всекидневното хранене са рибата и морските дарове. Риболовът е основният източник на доходи за живеещите тук хора, затова нека не ви стряска големият брой рибни пазари. Виетнамците обикновено продават рибата и морските дарове още докато са живи, тъй като тук климатът е горещ, а хладилници не се използват. Това не се отнася само за пазара. В ресторантите можем да дойдем и да си изберем за обяд това, което желаем директно от аквариума, след което ще бъде приготвено за нас. Такава свежест на ястията и съпътстващите ги ниски цени подканват туристите, тъй като обикновено луксозните и струващите цяло състояние ястия в Европа, във Виетнам са достъпни за всеки джоб.