100 г кълнове от боб мунг - 14 kcal
Възвръща силите
Когато се чувстваме отпуснати след физическо напрежение или при пролетна умора, идеални за разнообразяване на диетата са кълновете. Те подобряват усвояването на веществата, които попадат в организма като хранителни съставки.
Яжте и усвоявайте
Кълновете на мода
Бобът мунг се отглежда в Китай от 3000 години. Сухите семена се използват за приготвяне на множество ястия, от тях се произвеждат и китайските прозрачни макарони. Благотворното въздействие на кълновете е познато в Азия от хиляди години. Модата на кълновете идва в Европа от Съединените щати през 70-те години на ХХ век. В китайската медицина кълновете на боба мунг се прибавят към билкови смеси за лечение на високо кръвно налягане. Те влизат в състава на антидоти срещу някои отрови. Понастоящем най-големите производители и потребители на кълнове са Китай, Индия и Съединените щати.
Струва си да се опита
Кълновете на боба мунг са идеално допълнение към салати, зеленчукови ястия и супи. Класическа рецепта на китайската кухня са кълновете, запържени с чесън, салатен (сибирски) лук и джинджифил, към които се прибавя солена или пушена риба.
Добри обноски с кълновете
В китайската кухня, когато се приготвят ястия с кълнове за гостите, за по-елегантно сервиране краищата на кълновете се откъсват.