Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Азиатска кухня

Пътешествието из кухните на Азия може да ви доведе до световъртеж. Азиатската кухня е тясно свързана с културните обичаи съществуващи във всяка страна от този континент, с разнообразието от екзотични подправки, необичайните вкусови комбинации и зашеметяващи аромати.

Голямо значение играе и традицията на многото религии в Азия, според които храната не е само за тялото, но и за душата. Вкусното на тази кухня произлиза от факта, че е "слязла" от масите на големите династии.

Зеленчукови скулптори

Изкуството за оформяне на зеленчуци и плодове е известно в китайската, корейската и японската кухня, но по принцип е специалност на тайландската кухня. Прекрасни творби от зеленчуци и плодове се сервират на приеми и празници, а също така се поднасят като дар в манастирите.
 
Азиатска зеленчукова скулптура
Царството на ориза

Една от най-известните азиатски кухни е китайската кухня, а по-точно – кантонската. В китайската кухня доминира оризът, зеленчуците и соята. Месото и рибата не се използват в такива големи количества, както в другите кухни.

Ядат всичко освен самолети

В китайската кухня се включват и регионалните кухни. Световните ресторанти предлагащи китайска кухня предлагат предимно ястия от кантонската кухня. Това е в резултат от факта, че кантонците с желание отварят ресторанти по целия свят. Благодарение на това, всеки може да провери за себе си значението на известната поговорка потвърждаваща разнообразието на тази кухня: „Кантонците ядат всичко, което има два крака, освен хората, всичко, което има четири крака, освен масата и всичко, което има крила, освен самолети”.

Купичка с макарони и бамбукови пръчици върху маса
 

Savoir-vivre

Важен елемент на етикета на азиатската маса е техниката на сърбане. В Китай трябва да се прави силно и с вкус. В Япония, с характерните бамбукови пръчици трябва да се вземе порция дълъг макарон и с деликатен звук да го "изсърбате". Мъдреците биха казали: „Ако не знаете как да го направите се вслушайте в другите около вас”
Япония в кутия

Специфичното за Япония ястие е бенто. Под това наименование се крие правоъгълна кутия, която в малките си преградки съдържа старателно и красиво наредени студени предястия. Това могат да бъдат например суши, ориз, печена риба, зеленчуци в сос, парчета плодове. Бентото се сервира на пикници, по време на пътешествия, изпълнява също така функцията на фаст фуд. Традиционно, жената приготвя на мъжа си бенто за работа.


Рецепти, които може да ви интересуват

Хрупкава пъстърва с моркови и броколи

Хрупкава пъстърва с моркови и броколи

Пъстърва, увита в тънки резени бекон.

4 човека 15-30 минути Лесно
Севиче - риба по мексикански, маринована в домати и лимонов сок

Севиче - риба по мексикански, маринована в домати и лимонов сок

Рецепта за севиче – сурова морска риба с добавки.

3 човека над 45 минути Умерено
Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

В много латиноамерикански страни и Испания може да видите бисквитите Алфахорес, но във всяка страна, а даже и регион, рецептите са напълно различни.

20 човека над 45 минути Умерено
Гъбена супа с франзела

Гъбена супа с франзела

Гъбена супа с франзела – рецепта за любителите на нестандартните кулинарни удоволствия.

3 човека 30-45 минути Умерено
Азиатска кухня

Пътешествието из кухните на Азия може да ви доведе до световъртеж. Азиатската кухня е тясно свързана с културните обичаи съществуващи във всяка страна от този континент, с разнообразието от екзотични подправки, необичайните вкусови комбинации и зашеметяващи аромати.

Голямо значение играе и традицията на многото религии в Азия, според които храната не е само за тялото, но и за душата. Вкусното на тази кухня произлиза от факта, че е "слязла" от масите на големите династии.

Зеленчукови скулптори

Изкуството за оформяне на зеленчуци и плодове е известно в китайската, корейската и японската кухня, но по принцип е специалност на тайландската кухня. Прекрасни творби от зеленчуци и плодове се сервират на приеми и празници, а също така се поднасят като дар в манастирите.
 
Азиатска зеленчукова скулптура
Царството на ориза

Една от най-известните азиатски кухни е китайската кухня, а по-точно – кантонската. В китайската кухня доминира оризът, зеленчуците и соята. Месото и рибата не се използват в такива големи количества, както в другите кухни.

Ядат всичко освен самолети

В китайската кухня се включват и регионалните кухни. Световните ресторанти предлагащи китайска кухня предлагат предимно ястия от кантонската кухня. Това е в резултат от факта, че кантонците с желание отварят ресторанти по целия свят. Благодарение на това, всеки може да провери за себе си значението на известната поговорка потвърждаваща разнообразието на тази кухня: „Кантонците ядат всичко, което има два крака, освен хората, всичко, което има четири крака, освен масата и всичко, което има крила, освен самолети”.

Купичка с макарони и бамбукови пръчици върху маса
 

Savoir-vivre

Важен елемент на етикета на азиатската маса е техниката на сърбане. В Китай трябва да се прави силно и с вкус. В Япония, с характерните бамбукови пръчици трябва да се вземе порция дълъг макарон и с деликатен звук да го "изсърбате". Мъдреците биха казали: „Ако не знаете как да го направите се вслушайте в другите около вас”
Япония в кутия

Специфичното за Япония ястие е бенто. Под това наименование се крие правоъгълна кутия, която в малките си преградки съдържа старателно и красиво наредени студени предястия. Това могат да бъдат например суши, ориз, печена риба, зеленчуци в сос, парчета плодове. Бентото се сервира на пикници, по време на пътешествия, изпълнява също така функцията на фаст фуд. Традиционно, жената приготвя на мъжа си бенто за работа.