Пътешествието из кухните на Азия може да ви доведе до световъртеж. Азиатската кухня е тясно свързана с културните обичаи съществуващи във всяка страна от този континент, с разнообразието от екзотични подправки, необичайните вкусови комбинации и зашеметяващи аромати.
Голямо значение играе и традицията на многото религии в Азия, според които храната не е само за тялото, но и за душата. Вкусното на тази кухня произлиза от факта, че е "слязла" от масите на големите династии.
Зеленчукови скулптори Изкуството за оформяне на зеленчуци и плодове е известно в китайската, корейската и японската кухня, но по принцип е специалност на тайландската кухня. Прекрасни творби от зеленчуци и плодове се сервират на приеми и празници, а също така се поднасят като дар в манастирите.Една от най-известните азиатски кухни е китайската кухня, а по-точно – кантонската. В китайската кухня доминира оризът, зеленчуците и соята. Месото и рибата не се използват в такива големи количества, както в другите кухни.
Ядат всичко освен самолетиВ китайската кухня се включват и регионалните кухни. Световните ресторанти предлагащи китайска кухня предлагат предимно ястия от кантонската кухня. Това е в резултат от факта, че кантонците с желание отварят ресторанти по целия свят. Благодарение на това, всеки може да провери за себе си значението на известната поговорка потвърждаваща разнообразието на тази кухня: „Кантонците ядат всичко, което има два крака, освен хората, всичко, което има четири крака, освен масата и всичко, което има крила, освен самолети”.
Специфичното за Япония ястие е бенто. Под това наименование се крие правоъгълна кутия, която в малките си преградки съдържа старателно и красиво наредени студени предястия. Това могат да бъдат например суши, ориз, печена риба, зеленчуци в сос, парчета плодове. Бентото се сервира на пикници, по време на пътешествия, изпълнява също така функцията на фаст фуд. Традиционно, жената приготвя на мъжа си бенто за работа.