Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Диета за добра памет

Темпото и развитието във всички житейски сфери изисква от нас да учим, знаем и можем все повече. Може да се запишете на курс, който ще Ви помогне да подредите свръх информацията във вашата глава, но не забравяйте за здравословното хранене и ежедневната диета, които са в основата на нашето функциониране.

мъж за лепнал за стената с жълти лепящи бележки
 

Кой забравя?

Проблемите с паметта не са само въпрос на възраст. Дднес, все по-често се срещат при млади и икономически активни хора.









 

Глюкоза

Ефективното мислене, концентрацията или запаметяването изискват доставяне на съответното количество енергия на нашия организъм. На помощ идват въглехидратите, от които зависи правилното функциониране на мозъка. Основният източник на енергия е глюкозата, която можем да намерим в пълнозърнестите каши, кафявия ориз, пълнозърнестия хляб, семената, зърнените храни и плодовете.

Белтъчини

Белтъчините са градивен елемент на всички клетки в нашия организъм и са отговорни за тяхното функциониране и регенерация. Недостигът на белтъчини спира мисловния процес, растежа и развитието на организма, а също така допринася за понижения имунитет. Най-добри източници на белтъчини в диетата са: месото, бобовите растения, колбасите, пилешкото, рибата, млякото, сирената и яйцата. Трябва да се избират нетлъсти меса, като необходимостта от белтъчини трябва да се допълни от млечните продукти.

Лецитин

Лецитинът е фосфолипид, влияещ на подобряването на паметта, често се среща в състава на препаратите за подобряване на концентрацията. Той изгражда стените на клетките и е градивен елемент на мозъка и нервните тъкани. Подобрява кръвообращението, допринася за правилното оросяване и достъп на кислород до мозъка и забавя процеса на стареене. Намалява нивото на лошия холестерол в кръвта, което противодейства на атеросклерозата и коронарната болест на сърцето и мозъка. Лецитин ще намерим в соевите зърна, във фъстъците и орехите, жълтъка и пшеничния зародиш.

Калий

Калият е най-важният минерал за нашия организъм. Допринася за правилната сърдечна дейност, регулира водното и алкално- киселинното равновесие. Отговорен е за доставянето на кислород до мозъка, което улеснява ясната мисъл. Калият присъства в семената на бобовите растения, картофите, целината, морковите, доматите, бананите, сините сливи, френското грозде и сушените плодове.

 
шарени бобови зърна, зелени грахови и пшеничени зърна
 

Цинк

Цинкът е микроелемент и дори минималният му недостиг затруднява процеса на концентрация и запаметяване. Препоръчва се на тези, които искат да подобрят своята умствена дейност и на възрастни хора, с цел предотвратяване на симптомите на старческа деменция. Източници на цинк са стридите, морските риби, бобовите растения, зърнените храни и култури.

Започнете още сега

Важно е още сега да се погрижите за правилното функциониране на Вашия мозък, за да Ви служи добре дълги години. Изборът на подходяща здравословна диета, в комбинация с физическа активност са най-доброто, което можем да направим за себе си и своя организъм.

Меню

Закуска:

ръжен/ пълнозърнест хляб, масло, салата, пилешка шунка, кашкавал, домати, магданоз, зелен чай

Втора закуска:

банан, натурален кефир

Обяд:

варени картофи, печено месо от пилешки гърди с подправки, варен зелен фасул, плодов сок

Следобедна закуска:

орехи

Вечеря:

ръжен/ пълнозърнест хляб, масло, салата, риба тон в собствен сос, соеви кълнове, сок от моркови


Рецепти, които може да ви интересуват

Киш със спанак и сирене
Киш със спанак и сирене

Модерен и съдържатeлен тарт, в който спанакът доминира

4 човека над 45 минути Умерено
Гръцка салата Horiatiki
Гръцка салата Horiatiki

Прибавете тази гръцка салата във вашия кулинарен репертоар!

2 човека 15-30 минути Лесно
Херинга в олио
Херинга в олио

Рецепта за херинга в олио – най-известеното полско предястие.

5 човека над 45 минути Лесно
Хачапури (Грузински чийзкейк)
Хачапури (Грузински чийзкейк)

Всъщност няма “Supra” (грузински празник) без тази популярна и вкусна перла на грузинската кухня.

1 човек над 45 минути Лесно
Диета за добра памет

Темпото и развитието във всички житейски сфери изисква от нас да учим, знаем и можем все повече. Може да се запишете на курс, който ще Ви помогне да подредите свръх информацията във вашата глава, но не забравяйте за здравословното хранене и ежедневната диета, които са в основата на нашето функциониране.

мъж за лепнал за стената с жълти лепящи бележки
 

Кой забравя?

Проблемите с паметта не са само въпрос на възраст. Дднес, все по-често се срещат при млади и икономически активни хора.









 

Глюкоза

Ефективното мислене, концентрацията или запаметяването изискват доставяне на съответното количество енергия на нашия организъм. На помощ идват въглехидратите, от които зависи правилното функциониране на мозъка. Основният източник на енергия е глюкозата, която можем да намерим в пълнозърнестите каши, кафявия ориз, пълнозърнестия хляб, семената, зърнените храни и плодовете.

Белтъчини

Белтъчините са градивен елемент на всички клетки в нашия организъм и са отговорни за тяхното функциониране и регенерация. Недостигът на белтъчини спира мисловния процес, растежа и развитието на организма, а също така допринася за понижения имунитет. Най-добри източници на белтъчини в диетата са: месото, бобовите растения, колбасите, пилешкото, рибата, млякото, сирената и яйцата. Трябва да се избират нетлъсти меса, като необходимостта от белтъчини трябва да се допълни от млечните продукти.

Лецитин

Лецитинът е фосфолипид, влияещ на подобряването на паметта, често се среща в състава на препаратите за подобряване на концентрацията. Той изгражда стените на клетките и е градивен елемент на мозъка и нервните тъкани. Подобрява кръвообращението, допринася за правилното оросяване и достъп на кислород до мозъка и забавя процеса на стареене. Намалява нивото на лошия холестерол в кръвта, което противодейства на атеросклерозата и коронарната болест на сърцето и мозъка. Лецитин ще намерим в соевите зърна, във фъстъците и орехите, жълтъка и пшеничния зародиш.

Калий

Калият е най-важният минерал за нашия организъм. Допринася за правилната сърдечна дейност, регулира водното и алкално- киселинното равновесие. Отговорен е за доставянето на кислород до мозъка, което улеснява ясната мисъл. Калият присъства в семената на бобовите растения, картофите, целината, морковите, доматите, бананите, сините сливи, френското грозде и сушените плодове.

 
шарени бобови зърна, зелени грахови и пшеничени зърна
 

Цинк

Цинкът е микроелемент и дори минималният му недостиг затруднява процеса на концентрация и запаметяване. Препоръчва се на тези, които искат да подобрят своята умствена дейност и на възрастни хора, с цел предотвратяване на симптомите на старческа деменция. Източници на цинк са стридите, морските риби, бобовите растения, зърнените храни и култури.

Започнете още сега

Важно е още сега да се погрижите за правилното функциониране на Вашия мозък, за да Ви служи добре дълги години. Изборът на подходяща здравословна диета, в комбинация с физическа активност са най-доброто, което можем да направим за себе си и своя организъм.

Меню

Закуска:

ръжен/ пълнозърнест хляб, масло, салата, пилешка шунка, кашкавал, домати, магданоз, зелен чай

Втора закуска:

банан, натурален кефир

Обяд:

варени картофи, печено месо от пилешки гърди с подправки, варен зелен фасул, плодов сок

Следобедна закуска:

орехи

Вечеря:

ръжен/ пълнозърнест хляб, масло, салата, риба тон в собствен сос, соеви кълнове, сок от моркови