Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Диета за добра памет

Темпото и развитието във всички житейски сфери изисква от нас да учим, знаем и можем все повече. Може да се запишете на курс, който ще Ви помогне да подредите свръх информацията във вашата глава, но не забравяйте за здравословното хранене и ежедневната диета, които са в основата на нашето функциониране.

Кой забравя?

Проблемите с паметта не са само въпрос на възраст. Днес, все по-често се срещат при млади и икономически активни хора.

Глюкоза

Ефективното мислене, концентрацията или запаметяването изискват доставяне на съответното количество енергия на нашия организъм. На помощ идват въглехидратите, от които зависи правилното функциониране на мозъка. Основният източник на енергия е глюкозата, която можем да намерим в пълнозърнестите каши, кафявия ориз, пълнозърнестия хляб, семената, зърнените храни и плодовете.

Белтъчини

Белтъчините са градивен елемент на всички клетки в нашия организъм и са отговорни за тяхното функциониране и регенерация. Недостигът на белтъчини спира мисловния процес, растежа и развитието на организма, а също така допринася за понижения имунитет. Най-добри източници на белтъчини в диетата са: месото, бобовите растения, колбасите, пилешкото, рибата, млякото, сирената и яйцата. Трябва да се избират нетлъсти меса, като необходимостта от белтъчини трябва да се допълни от млечните продукти.

Лецитин

Лецитинът е фосфолипид, влияещ на подобряването на паметта, често се среща в състава на препаратите за подобряване на концентрацията. Той изгражда стените на клетките и е градивен елемент на мозъка и нервните тъкани. Подобрява кръвообращението, допринася за правилното оросяване и достъп на кислород до мозъка и забавя процеса на стареене. Намалява нивото на лошия холестерол в кръвта, което противодейства на атеросклерозата и коронарната болест на сърцето и мозъка. Лецитин ще намерим в соевите зърна, във фъстъците и орехите, жълтъка и пшеничния зародиш.

Калий

Калият е най-важният минерал за нашия организъм. Допринася за правилната сърдечна дейност, регулира водното и алкално-киселинното равновесие. Отговорен е за доставянето на кислород до мозъка, което улеснява ясната мисъл. Калият присъства в семената на бобовите растения, картофитецелинатаморковитедоматите, бананите, сините сливи, френското грозде и сушените плодове.

Цинк

Цинкът е микроелемент и дори минималният му недостиг затруднява процеса на концентрация и запаметяване. Препоръчва се на тези, които искат да подобрят своята умствена дейност и на възрастни хора, с цел предотвратяване на симптомите на старческа деменция. Източници на цинк са стридите, морските риби, бобовите растения, зърнените храни и култури.

Започнете още сега

Важно е още сега да се погрижите за правилното функциониране на вашия мозък, за да ви служи добре дълги години. Изборът на подходяща здравословна диета, в комбинация с физическа активност са най-доброто, което можем да направим за себе си и своя организъм.


Рецепти, които може да ви интересуват

Лазаня – италианска запеканка с месо и зеленчуци
Лазаня – италианска запеканка с месо и зеленчуци

Рецептата за лазаня – едно от най-известните италиански ястия.

4 човека над 45 минути Трудно
Пилешка яхния „Burgundi” с гъби
Пилешка яхния „Burgundi” с гъби

Пилешка яхния с гъби и пушен бульон - Бургунди – сгответе нещо специално за вашите гости!

3 човека 30-45 минути Умерено
Gulab Jamun – индийски десерт
Gulab Jamun – индийски десерт

Gulab Jamun – известни в Индия сладкиши, това са пържени топки в захарен сироп.

4 човека 30-45 минути Лесно
Салата от елда, тиква и сирене
Салата от елда, тиква и сирене

Изберете тази рецепта за един богат на хранителни вещества обяд.

2 човека 15-30 минути Умерено
Диета за добра памет

Темпото и развитието във всички житейски сфери изисква от нас да учим, знаем и можем все повече. Може да се запишете на курс, който ще Ви помогне да подредите свръх информацията във вашата глава, но не забравяйте за здравословното хранене и ежедневната диета, които са в основата на нашето функциониране.

Кой забравя?

Проблемите с паметта не са само въпрос на възраст. Днес, все по-често се срещат при млади и икономически активни хора.

Глюкоза

Ефективното мислене, концентрацията или запаметяването изискват доставяне на съответното количество енергия на нашия организъм. На помощ идват въглехидратите, от които зависи правилното функциониране на мозъка. Основният източник на енергия е глюкозата, която можем да намерим в пълнозърнестите каши, кафявия ориз, пълнозърнестия хляб, семената, зърнените храни и плодовете.

Белтъчини

Белтъчините са градивен елемент на всички клетки в нашия организъм и са отговорни за тяхното функциониране и регенерация. Недостигът на белтъчини спира мисловния процес, растежа и развитието на организма, а също така допринася за понижения имунитет. Най-добри източници на белтъчини в диетата са: месото, бобовите растения, колбасите, пилешкото, рибата, млякото, сирената и яйцата. Трябва да се избират нетлъсти меса, като необходимостта от белтъчини трябва да се допълни от млечните продукти.

Лецитин

Лецитинът е фосфолипид, влияещ на подобряването на паметта, често се среща в състава на препаратите за подобряване на концентрацията. Той изгражда стените на клетките и е градивен елемент на мозъка и нервните тъкани. Подобрява кръвообращението, допринася за правилното оросяване и достъп на кислород до мозъка и забавя процеса на стареене. Намалява нивото на лошия холестерол в кръвта, което противодейства на атеросклерозата и коронарната болест на сърцето и мозъка. Лецитин ще намерим в соевите зърна, във фъстъците и орехите, жълтъка и пшеничния зародиш.

Калий

Калият е най-важният минерал за нашия организъм. Допринася за правилната сърдечна дейност, регулира водното и алкално-киселинното равновесие. Отговорен е за доставянето на кислород до мозъка, което улеснява ясната мисъл. Калият присъства в семената на бобовите растения, картофитецелинатаморковитедоматите, бананите, сините сливи, френското грозде и сушените плодове.

Цинк

Цинкът е микроелемент и дори минималният му недостиг затруднява процеса на концентрация и запаметяване. Препоръчва се на тези, които искат да подобрят своята умствена дейност и на възрастни хора, с цел предотвратяване на симптомите на старческа деменция. Източници на цинк са стридите, морските риби, бобовите растения, зърнените храни и култури.

Започнете още сега

Важно е още сега да се погрижите за правилното функциониране на вашия мозък, за да ви служи добре дълги години. Изборът на подходяща здравословна диета, в комбинация с физическа активност са най-доброто, което можем да направим за себе си и своя организъм.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.