Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Слънчогледовите семена – вкусна и ценна закуска за вашата диета

Слънчогледът е бил мистичният символ на няколко стари цивилизации – напр. Инките. Индианците от Северна Америка са използвали слънчогледовите листа като храна за животните, от цветовете са приготвяли отвара, с която са боядисвали дрехите и кожите си, а семената консумирали като добавка към храната или смачквали на олио.

В Европа слънчогледът се е разпространил благодарение на испанската кухня, в която е бил въведен от конквистадорите, които колонизирали тогава Америка. През 1716 година е патентован методът за получаване на олио от слънчогледовите семки. Слънчогледът е получил своята популярност през 18 век, основно по времето на Петър Велики.

Хранителна стойност

Слънчогледовите семки са ценени и заради високата стойност на витамин Е, който действа противовъзпалително, а в същото време е и мощен антиоксидант. Съдържат също така витамини А и D и витамини B6 и PP, отговорни за правилното функциониране на нервните клетки, участват в регенерирането на клетките, при имунните реакции и хормоналната регулация.
 
Слънчоглед на полето

Присъствието на витамин B в семената прави слънчогледа препоръчителен в зимната диета, тъй като помага в борбата с депресията.

Слънчогледовите семена са богати и на минерали. Магнезият успокоява симптомите на астма, понижава кръвното налягане, предотвратява пристъпите на мигрена и допълнително намалява риска от сърдечен удар и инсулт. Също така са източник на фосфор, желязо, калций, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които спомагат за опазването на артериите. Друг важен компонент на семената е селенът, който помага на организма за премахване на токсините и благодарение на силното противоокислително действие, намалява риска от рак.

Американски изследвания са доказали, че слънчогледовите семки изпълняват важна роля за понижаването на кръвното налягане, благодарение на съдържащия се в тях калий, при минимално количество на натрий.

Трудно е да се намерят други семена, съдържащи толкова ценни химически елементи, важни витамини и минерали, които се получават с малка финансова инвестиция и са с висока производителност.

Начини за използване на слънчогледовите семена

През вековете сме се научили да използваме целия слънчоглед. От цветовете се произвеждат отвари срещу малария и температура. Слънчогледовото масло ускорява зарастването на рани и хематоми. От семките се извлича едно от най- добрите на света олио. Семената след изтискване служат като съставка при производството на кюспе за животните. От стъблото се добива целулоза, а също така се изгаря, с цел получаване на богат на калий тор. Слънчогледовите семки се използват и в козметиката. Подобрява се видът на кожата, помага в борбата с акнето. Цинкът предпазва кожата от увреждане, а витамин B6 - подмладява.

Най-популярен е сортът на обикновения слънчоглед, от който се получават семки за директна консумация или след печене. Ядат се също така и слънчогледовите кълнове, като бобови кълнове, както като самостоятелно предястие, така и като гарнитура с висока хранителна стойност към ястието. Преимуществата на кълновете оценяват хората, прилагащи здравословна диета. А гулиевият вид слънчоглед се появява на масите в елитните ресторанти. Смята се за специалитет, също като хайвера. Преди време е бил широко консумиран, но с времето е бил заменен от картофите.
бодлив  зелен ерусалимски артишок
 

Ерусалимски артишок – роднина на слънчогледа

Ерусалимският артишок също е много полезен и се отличава измежду другите растения. Неговата грудка се характеризира с висока хранителна стойност. Съдържа около 20% инулин и малко количество скорбяла. Поради това се препоръчва да се консумира от хора, страдащи от диабет. Използва се също и за производство на алкохол и силаж.

Обогатете диетата си със слънчоглед

Слънчогледовите семки са сравнително евтини, а се характеризират с висока хранителна стойност. Освен това са много вкусни и могат да бъдат приятно предястие, вместо чипса или солетите. Съдържат голямо количество калории (561 kcal в100 гр.), затова отслабващите хора трябва да контролират консумираното количество. Препоръчват се на хора, които искат да наддадат на тегло. В ограничено количество консумацията на слънчогледови семки е полезна за здравето и самочувствието. Ето няколко примера за употребата на слънчогледа в кухнята.

  • поръсвайте филиите хляб и питките със слънчогледови семки
  • овалвайте в слънчоглед рибата и пилешките гърди
  • добавяйте слънчогледови семки като плънка (ще получите орехов вкус)
  • вместо крутоните, използвани в салатите, по-добре добавете лъжица слънчогледови семки

Рецепти, които може да ви интересуват

Печена ципура с уок зеленчуци
Печена ципура с уок зеленчуци

Много лесна рецепта с няколко съставки, но с богат вкус! Ципура, придружена от нашите уок зеленчуци на тиган, ще ви осигури чудесен обяд.

2 човека 30-45 минути Лесно
Тако с пуешка кайма и мексикански микс
Тако с пуешка кайма и мексикански микс

Тако с пуешка кайма и мексикански микс

2 човека 15-30 минути Умерено
Виетнамска супа Pho
Виетнамска супа Pho

Рецепта за супа Pho, ястие от виетнамската кухня.

8 човека над 45 минути Лесно
Пилешко къри по Индийски
Пилешко къри по Индийски

Рецепта за пилешко в сос къри.

4 човека над 45 минути Лесно
Слънчогледовите семена – вкусна и ценна закуска за вашата диета

Слънчогледът е бил мистичният символ на няколко стари цивилизации – напр. Инките. Индианците от Северна Америка са използвали слънчогледовите листа като храна за животните, от цветовете са приготвяли отвара, с която са боядисвали дрехите и кожите си, а семената консумирали като добавка към храната или смачквали на олио.

В Европа слънчогледът се е разпространил благодарение на испанската кухня, в която е бил въведен от конквистадорите, които колонизирали тогава Америка. През 1716 година е патентован методът за получаване на олио от слънчогледовите семки. Слънчогледът е получил своята популярност през 18 век, основно по времето на Петър Велики.

Хранителна стойност

Слънчогледовите семки са ценени и заради високата стойност на витамин Е, който действа противовъзпалително, а в същото време е и мощен антиоксидант. Съдържат също така витамини А и D и витамини B6 и PP, отговорни за правилното функциониране на нервните клетки, участват в регенерирането на клетките, при имунните реакции и хормоналната регулация.
 
Слънчоглед на полето

Присъствието на витамин B в семената прави слънчогледа препоръчителен в зимната диета, тъй като помага в борбата с депресията.

Слънчогледовите семена са богати и на минерали. Магнезият успокоява симптомите на астма, понижава кръвното налягане, предотвратява пристъпите на мигрена и допълнително намалява риска от сърдечен удар и инсулт. Също така са източник на фосфор, желязо, калций, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които спомагат за опазването на артериите. Друг важен компонент на семената е селенът, който помага на организма за премахване на токсините и благодарение на силното противоокислително действие, намалява риска от рак.

Американски изследвания са доказали, че слънчогледовите семки изпълняват важна роля за понижаването на кръвното налягане, благодарение на съдържащия се в тях калий, при минимално количество на натрий.

Трудно е да се намерят други семена, съдържащи толкова ценни химически елементи, важни витамини и минерали, които се получават с малка финансова инвестиция и са с висока производителност.

Начини за използване на слънчогледовите семена

През вековете сме се научили да използваме целия слънчоглед. От цветовете се произвеждат отвари срещу малария и температура. Слънчогледовото масло ускорява зарастването на рани и хематоми. От семките се извлича едно от най- добрите на света олио. Семената след изтискване служат като съставка при производството на кюспе за животните. От стъблото се добива целулоза, а също така се изгаря, с цел получаване на богат на калий тор. Слънчогледовите семки се използват и в козметиката. Подобрява се видът на кожата, помага в борбата с акнето. Цинкът предпазва кожата от увреждане, а витамин B6 - подмладява.

Най-популярен е сортът на обикновения слънчоглед, от който се получават семки за директна консумация или след печене. Ядат се също така и слънчогледовите кълнове, като бобови кълнове, както като самостоятелно предястие, така и като гарнитура с висока хранителна стойност към ястието. Преимуществата на кълновете оценяват хората, прилагащи здравословна диета. А гулиевият вид слънчоглед се появява на масите в елитните ресторанти. Смята се за специалитет, също като хайвера. Преди време е бил широко консумиран, но с времето е бил заменен от картофите.
бодлив  зелен ерусалимски артишок
 

Ерусалимски артишок – роднина на слънчогледа

Ерусалимският артишок също е много полезен и се отличава измежду другите растения. Неговата грудка се характеризира с висока хранителна стойност. Съдържа около 20% инулин и малко количество скорбяла. Поради това се препоръчва да се консумира от хора, страдащи от диабет. Използва се също и за производство на алкохол и силаж.

Обогатете диетата си със слънчоглед

Слънчогледовите семки са сравнително евтини, а се характеризират с висока хранителна стойност. Освен това са много вкусни и могат да бъдат приятно предястие, вместо чипса или солетите. Съдържат голямо количество калории (561 kcal в100 гр.), затова отслабващите хора трябва да контролират консумираното количество. Препоръчват се на хора, които искат да наддадат на тегло. В ограничено количество консумацията на слънчогледови семки е полезна за здравето и самочувствието. Ето няколко примера за употребата на слънчогледа в кухнята.

  • поръсвайте филиите хляб и питките със слънчогледови семки
  • овалвайте в слънчоглед рибата и пилешките гърди
  • добавяйте слънчогледови семки като плънка (ще получите орехов вкус)
  • вместо крутоните, използвани в салатите, по-добре добавете лъжица слънчогледови семки
Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.