Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Хляб и Калории. Типов хляб и участието му в здравословното хранене

Думата хляб по всяка вероятност произлиза от готската дума hlaifs. Вероятно от тази дума произлизат и съвременните думи на други езици: на руски - хлеб, на фински - leipä, на естонски - leib и други. Хлябът е продукт със значително висока хранителна и енергийна стойност, затова е основа на хранителната пирамида за деца. Съдържа предимно здравословни сложни въглехидрати, които за нас са източник на енергия и витамини от група В, необходими за работата на нервните клетки, фолиева киселина, цинк, магнезий, калций, малко количество белтъчини и невероятно важната целулоза.

Таблица за калориите на хляба

Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Житен хляб 100 g 223 5,6 1,7 51,5
Кекс със сладко 100 g 284 5,3 61,0 2,1
Кифла 100 g 299 8,0 5,3 53,7
Кифла с мак 100 g 304 7,5 5,2 55,5
Кифла със сладко 100 g 293 6,5 4,2 57,1
Обикновен хляб 100 g 245 5,4 1,3 57,0
Обикновена питка 100 g 235 8,0 0,9 48,9
Печиво за тостове 100 g 305 8,1 4,7 58,8
Понички 100 g 296 5,6 13,0 38,8
Пшеничен хляб 100 g 249 6,8 1,4 56,0
Пшенични питки 100 g 272 7,3 1,5 58,5
Пълнозърнест хляб 100 g 228 8,6 1,4 43,9
Сиренка 100 g 318 10,6 12,3 40,1
Сплетен бял хляб 100 g 333 7,0 7,0 61,6
Франзели 100 g 282 7,9 1,7 60,1

Хляб – хранителни стойности

От гледна точка на хранителната стойност, по-добър е типовият хляб – произведен от типово пшенично или ръжено брашно, които съдържат повече витамини и минерални соли, а също така и целулоза – намираща се във външната обвивка на зърното. Белият хляб има ниска хранителна стойност, и се характеризира с по-голямо количество калории. Хлябът с добавка на цели маслодайни семена от слънчоглед, тиква, сусам, лен, соя, мак, царевица и подправката кимион е допълнителен източник на витамини, минерални соли и ненаситени мастни киселини.

Участие на хляба в здравословната диета

Целулозата, съдържаща се в тъмния хляб, прочиства червата от хранителните остатъци, улеснява перисталтиката на червата, абсорбира водата, давайки ни за няколко часа чувство на ситост. Това намалява апетита и позволява запазване на стройна фигура. Освен това спомага да се намали холестерола в кръвта, тъй като ограничава неговото абсорбиране от хранопровода. Противопоказания за консумацията на тъмен хляб има при хора с проблеми със стомаха и дванадесетопръстника, а също така и при заболявания на черния дроб и червата, тъй като той действа киселинно и може да предизвика подуване на стомаха. В житните семена се съдържа глутен, хората, страдащи от цьолиакия, не могат да ядат „нормален” хляб. Това се отнася и за болни от фенилкетонурия, които не са толерантни към натуралните белтъчини. Белият хляб е мек и лесно смилаем. Препоръчва се за малки деца, хора страдащи от синдрома на раздразнените черва, язва на стомаха или заболяване на панкреаса. Ако го ядем рационално, със сигурност няма да надебелеем.

Препоръчителни начини на съхранение

Хлябът най- добре се съхранява в дървени или пластмасови контейнери, завит в кърпа. Найлоновите торби не са подходящи за тази цел, тъй като хлябът в тях се овлажнява и мухлясва. В контейнера за хляб е добре да сложите ябълка или суров картоф – хлябът по- дълго ще запази своята свежест. Хлябът може да се замрази дори и за три месеца, за да не загуби аромата си, трябва хубаво да го опаковате, не трябва да се съхранява в хладилника, тъй като изсъхва.

Интересни факти за хляба:

Египетските писания разкриват, че майките са изпращали децата си на училище с много хляб и бира за обяд.

  • Разчупването на хляб е универсален знак за мир.
  • Хлябът е тясно свързан с религиозно изразяване и общуване - не случайно на много празници е прието да има питка на масата.
  • Хлябът е може би единствената храна, която е приета и консумирана от хора от всяка раса, култура и религия.
  • През 1997 г. в Канзас фермери произведоха достатъчно пшеница за направата на 36,5 милиарда хляба, или достатъчно, за да дадат на всеки човек на Земята 6 хляба.
  • Има суеверие, че ако се сложи парче хляб в люлката на бебето, то ще бъде здраво.

Рецепти, които може да ви интересуват

Kartoffelsalat – немска картофена салата. По желание с грах и царевица
Kartoffelsalat – немска картофена салата. По желание с грах и царевица

Основата на картофената салата - kartoffelsalat са варените картофи, към които се добавят най-различни съставки като: бекон или лук, домати или зелен грах, яйца, царевица или даже портокали.

4 човека 30-45 минути Лесно
Гриловани скариди с царевично пюре
Гриловани скариди с царевично пюре

Вкусна рецепта.

4 човека 30-45 минути Трудно
Топла салата със зелен фасул, тиквички и хрупкава панчета
Топла салата със зелен фасул, тиквички и хрупкава панчета

Питателна салата, богата на витамини, перфектна за обяд или лека вечеря

2 човека 15-30 минути Умерено
Калдо верде - португалска зелена супа със зеле и други зеленчуци
Калдо верде - португалска зелена супа със зеле и други зеленчуци

Caldo Verde е народна португалска супа, за чието приготвяне се използват листата на зеле наричано "couve gallega".

4 човека над 45 минути Лесно
Хляб и Калории. Типов хляб и участието му в здравословното хранене

Думата хляб по всяка вероятност произлиза от готската дума hlaifs. Вероятно от тази дума произлизат и съвременните думи на други езици: на руски - хлеб, на фински - leipä, на естонски - leib и други. Хлябът е продукт със значително висока хранителна и енергийна стойност, затова е основа на хранителната пирамида за деца. Съдържа предимно здравословни сложни въглехидрати, които за нас са източник на енергия и витамини от група В, необходими за работата на нервните клетки, фолиева киселина, цинк, магнезий, калций, малко количество белтъчини и невероятно важната целулоза.

Таблица за калориите на хляба

Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Житен хляб 100 g 223 5,6 1,7 51,5
Кекс със сладко 100 g 284 5,3 61,0 2,1
Кифла 100 g 299 8,0 5,3 53,7
Кифла с мак 100 g 304 7,5 5,2 55,5
Кифла със сладко 100 g 293 6,5 4,2 57,1
Обикновен хляб 100 g 245 5,4 1,3 57,0
Обикновена питка 100 g 235 8,0 0,9 48,9
Печиво за тостове 100 g 305 8,1 4,7 58,8
Понички 100 g 296 5,6 13,0 38,8
Пшеничен хляб 100 g 249 6,8 1,4 56,0
Пшенични питки 100 g 272 7,3 1,5 58,5
Пълнозърнест хляб 100 g 228 8,6 1,4 43,9
Сиренка 100 g 318 10,6 12,3 40,1
Сплетен бял хляб 100 g 333 7,0 7,0 61,6
Франзели 100 g 282 7,9 1,7 60,1

Хляб – хранителни стойности

От гледна точка на хранителната стойност, по-добър е типовият хляб – произведен от типово пшенично или ръжено брашно, които съдържат повече витамини и минерални соли, а също така и целулоза – намираща се във външната обвивка на зърното. Белият хляб има ниска хранителна стойност, и се характеризира с по-голямо количество калории. Хлябът с добавка на цели маслодайни семена от слънчоглед, тиква, сусам, лен, соя, мак, царевица и подправката кимион е допълнителен източник на витамини, минерални соли и ненаситени мастни киселини.

Участие на хляба в здравословната диета

Целулозата, съдържаща се в тъмния хляб, прочиства червата от хранителните остатъци, улеснява перисталтиката на червата, абсорбира водата, давайки ни за няколко часа чувство на ситост. Това намалява апетита и позволява запазване на стройна фигура. Освен това спомага да се намали холестерола в кръвта, тъй като ограничава неговото абсорбиране от хранопровода. Противопоказания за консумацията на тъмен хляб има при хора с проблеми със стомаха и дванадесетопръстника, а също така и при заболявания на черния дроб и червата, тъй като той действа киселинно и може да предизвика подуване на стомаха. В житните семена се съдържа глутен, хората, страдащи от цьолиакия, не могат да ядат „нормален” хляб. Това се отнася и за болни от фенилкетонурия, които не са толерантни към натуралните белтъчини. Белият хляб е мек и лесно смилаем. Препоръчва се за малки деца, хора страдащи от синдрома на раздразнените черва, язва на стомаха или заболяване на панкреаса. Ако го ядем рационално, със сигурност няма да надебелеем.

Препоръчителни начини на съхранение

Хлябът най- добре се съхранява в дървени или пластмасови контейнери, завит в кърпа. Найлоновите торби не са подходящи за тази цел, тъй като хлябът в тях се овлажнява и мухлясва. В контейнера за хляб е добре да сложите ябълка или суров картоф – хлябът по- дълго ще запази своята свежест. Хлябът може да се замрази дори и за три месеца, за да не загуби аромата си, трябва хубаво да го опаковате, не трябва да се съхранява в хладилника, тъй като изсъхва.

Интересни факти за хляба:

Египетските писания разкриват, че майките са изпращали децата си на училище с много хляб и бира за обяд.

  • Разчупването на хляб е универсален знак за мир.
  • Хлябът е тясно свързан с религиозно изразяване и общуване - не случайно на много празници е прието да има питка на масата.
  • Хлябът е може би единствената храна, която е приета и консумирана от хора от всяка раса, култура и религия.
  • През 1997 г. в Канзас фермери произведоха достатъчно пшеница за направата на 36,5 милиарда хляба, или достатъчно, за да дадат на всеки човек на Земята 6 хляба.
  • Има суеверие, че ако се сложи парче хляб в люлката на бебето, то ще бъде здраво.
Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.