Гъбите основно се състоят от вода (съдържат толкова, колкото зеленчуците), затова са нискокалорични, подходящи за хора, които искат да редуцират своята телесна маса. Доставят ни малки количества минерални соли, в зависимост от това дали повърхността, върху която растат е богата на минерали.
Продукт | Количество | Енергийни стойности (kcal) | Белтъчини (g) | Мазнини (g) | Въглехидрат (g) |
---|---|---|---|---|---|
Масловка | 100 g | 9 | 2,4 | 0,7 | 0,5 |
Пачи крак | 100 g | 20 | 1,6 | 1,1 | 1,5 |
Печурки | 100 g | 15 | 2,1 | 0,5 | 0,5 |
Пресни манатарки | 100 g | 25 | 3,2 | 0,7 | 1,6 |
Прясна брезовка | 100 g | 31 | 3,3 | 0,5 | 3,4 |
Прясна червена брезовка | 100 g | 32 | 2,3 | 0,9 | 3,7 |
Пънчушка | 100 g | 17 | 2,2 | 1,2 | 0,5 |
Рижейка | 100 g | 16 | 1,8 | 0,5 | 0,8 |
Сушена брезовка | 100 g | 231 | 23,5 | 9,2 | 14,3 |
Сушена червена брезовка | 100 g | 239 | 35,4 | 5,4 | 12,9 |
Сушени манатарки | 100 g | 211 | 27,6 | 6,8 | 10,0 |
Сърми | 100 g | 15 | 1,7 | 0,7 | 1,5 |
Витамини и минерали съдържащи се в гъбите
Съдържат витамин А под формата на каротин, а също така и значително количество витамини B1 и B2. А по-интересното е, че съдържат и витамин D (срещу рахит), който не се среща в зелените растения. Другите витамини се съдържат в минимални количества. Измежду микроелементите в гъбите доминират калий, фосфор, калций и желязо, които се съдържат основно в шапката и пънчето.
Гъбите са богат източник на белтъчини (по средата между животинските и растителните мазнини), които от гледна точка на трудно смилаемостта на гъбите, се усвояват само 60%. Съдържанието на белтъчините в гъбите е стойност, по-ниска от тази на млечните продукти, месото и яйцата, но по-висока, напр. четири пъти от стойността на белтъчините в моркова.
Ястия с Гъби
Ястията с гъби се смятат за трудно смилаеми, заради градивните елементи на веществата – хитин. Гъбите трябва да бъдат комбинирани с лесно смилаеми добавки (картофи, маруля), за да не натоварваме допълнително стомаха. Трябва да се избягват комбинации с трудно смилаеми храни, като фасул, целина, краставици. Много изследвания доказват отрицателното въздействие при съчетаване на ястията от гъби с алкохол, улеснява се разграждането на мазнини, но белтъчините в стомаха стават още по-устойчиви на храносмилателните сокове. Деца до тригодишна възраст и хора, алергични към гъби, не трябва въобще да консумират гъби. В китайската и японската медицина от векове се използват гъби в борбата срещу рак, диабет и заболявания на кръвоносната система. Много видове гъби спомагат за подсилване на имунната система на човека.
Най-популярните ястия с гъби при нас са пълнени гъби, гъби с ориз, пържоли с гъби, свинско с гъби, пиле с гъби и др. такива, които всъщност спадат към неподходящите комбинации с гъби. Месото е трудна за преработване и смилане храна, която не е препоръчително да се поема с друг вид белтъчини (в този случай растителни). Тези съвети са вид разделно хранене, които ако бъдат спазвани ще помогнат за по-лесното функциониране на организма ви, което от своя страна ще доведе до по-малко болести и проблеми като високо кръвно налягане, подагра и др. заболявания, чиито процент изключително много зачести сред все по-млади хора в последните години. Това се случва поради преувеличените твърдения за нуждата от белтъчини на тялото, което от своя страна има нужда от голяма физическа активност и чист въздух за да ги усвои правилно!
Съхранение на гъбите
Можем да се натровим и от ядливи гъби, ако не се съхраняват или приготвят правилно, или ако сме събрали стари, наранени, болни видове. Трябва да се събират в проветрив съд, като кошница, тъй като в найлоново пликче могат да мухлясат. Трябва да се консумират, подложени на термична обработка и прясно приготвени, не трябва многократно да се претоплят, а да се консумират в деня на приготвяне на ястието. Както преди приготвяне, така и след него, трябва правилно да се съхраняват, тъй като са идеален развъдник за патогенни бактерии. След връщане от бране на гъби, те трябва да се почистят, изплакнат и сварят, а водата да се излее.