Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Гръцка кухня - история и здравословен вкус

Затова това хранене се състои от голям брой малки ястия, консумирани от всички седнали на масата. Гръцката кухня се състои от четири стълба: свежи съставки, правилно използвани подправки и билки, събирани в горите и по селата, превъзходен зехтин, а също така простота на храненията. Не е случайно, че гърците имат най-нисък показател на заболявания на сърдечно-съдовата система в Европа!

Маслината – божи дар…

Още от древните времена, зехтинът е бил известен като скъп продукт. Маслинените дървета, чието отрязване е било наказвано даже със смърт, са били издигнати в култ. В момента зехтинът се използва в значителни количества почти във всички гръцки ястия. Той е висококачествен и притежава много здравословни качества. Понижава нивото на холестерола, съдържа естествени антиоксиданти, а също така витамини Е и А.

Гърците обичат да похапват добре, затова ценят вкусната кухня. Не трябва да ви учудва фактът, че могат да отидат на дълго пътешествие до ресторант, където се сервират най-вкусните печени на скара сувлаки – основно гръцко ястие. Богатата вечеря води до това, че гърците не обръщат особено голямо значение на закуската. Да хапнеш като грък!

На закуска е достатъчно сервираното в малки чашки кафе със сладкиш. Приятно разнообразие са също така миризливите бели сирена. На обяд най-вкусни са цацики – йогурт с чесън и свежа краставица или гръцка салата, към които се сервира печена риба или мусака.

Класификация на зехтина: Extra Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 1% ; Sopraffino Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 1.5%; Fino Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 3%; Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 4%.

Рецепти, които може да ви интересуват

Лазаня – италианска запеканка с месо и зеленчуци
Лазаня – италианска запеканка с месо и зеленчуци

Рецептата за лазаня – едно от най-известните италиански ястия.

4 човека над 45 минути Трудно
Tzatziki - гръцки сос с кисело мляко и пресни краставици
Tzatziki - гръцки сос с кисело мляко и пресни краставици

Рецепта за Tzatziki – много вкусен и лесен за приготвяне сос от кисело мляко и свежи краставици, подправен със зехтин, чесън, сол и пипер.

6 човека 30-45 минути Лесно
Брускета с риба тон, царевица и червен фасул
Брускета с риба тон, царевица и червен фасул

Вкусни хапки, които могат да превърнат всяко ястие в специален повод

2 човека 15-30 минути Лесно
Лятна салата с червен боб и печени чушки
Лятна салата с червен боб и печени чушки

Класическо решение с перфектен вкус

4 човека под 15 минути Лесно
Гръцка кухня - история и здравословен вкус

Затова това хранене се състои от голям брой малки ястия, консумирани от всички седнали на масата. Гръцката кухня се състои от четири стълба: свежи съставки, правилно използвани подправки и билки, събирани в горите и по селата, превъзходен зехтин, а също така простота на храненията. Не е случайно, че гърците имат най-нисък показател на заболявания на сърдечно-съдовата система в Европа!

Маслината – божи дар…

Още от древните времена, зехтинът е бил известен като скъп продукт. Маслинените дървета, чието отрязване е било наказвано даже със смърт, са били издигнати в култ. В момента зехтинът се използва в значителни количества почти във всички гръцки ястия. Той е висококачествен и притежава много здравословни качества. Понижава нивото на холестерола, съдържа естествени антиоксиданти, а също така витамини Е и А.

Гърците обичат да похапват добре, затова ценят вкусната кухня. Не трябва да ви учудва фактът, че могат да отидат на дълго пътешествие до ресторант, където се сервират най-вкусните печени на скара сувлаки – основно гръцко ястие. Богатата вечеря води до това, че гърците не обръщат особено голямо значение на закуската. Да хапнеш като грък!

На закуска е достатъчно сервираното в малки чашки кафе със сладкиш. Приятно разнообразие са също така миризливите бели сирена. На обяд най-вкусни са цацики – йогурт с чесън и свежа краставица или гръцка салата, към които се сервира печена риба или мусака.

Класификация на зехтина: Extra Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 1% ; Sopraffino Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 1.5%; Fino Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 3%; Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 4%.