Гръцка кухня - история и здравословен вкус

Затова това хранене се състои от голям брой малки ястия, консумирани от всички седнали на масата. Гръцката кухня се състои от четири стълба: свежи съставки, правилно използвани подправки и билки, събирани в горите и по селата, превъзходен зехтин, а също така простота на храненията. Не е случайно, че гърците имат най-нисък показател на заболявания на сърдечно-съдовата система и на сърце в Европа!

Маслината – божи дар…

Още от древните времена, зехтинът е бил известен като скъп продукт. Маслинените дървета, чието отрязване е било наказвано даже със смърт, са били издигнати в култ. В момента зехтинът се използва в значителни количества почти във всички гръцки ястия. Той е висококачествен и съдържа много здравословни качества. Понижава нивото на холестерола, съдържа естествени антиоксиданти, а също така витамини Е и А.

Гърците обичат добре да похапнат, затова ценят вкусната кухня. Не трябва да ви учудва факта, че могат да отидат на дълго пътешествие до ресторант, където се сервират най-вкусните печени на скара сувлаки – основно гръцко ястие. Богатата вечеря води до това, че гърците не обръщат особено голямо значение на закуската. Да хапнеш като грък!

На закуска е достатъчно сервираното в малки чашки кафе със сладкиш. Приятно разнообразие са също така миризливите бели сирена. На обяд най-вкусни са цацики – йогурт с чесън и свежа краставица или гръцка салата, към които се сервира печена риба или мусака.

Класификация на зехтина: Extra Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 1% Sopraffino Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 1.5% Fino Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 3% Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 4%.

Рецепти, които може да ви интересуват

Бигос - ястие със зеленчуци, гъби и месо

Бигос - ястие със зеленчуци, гъби и месо

Рецепта за бигос – традиционно ястие, присъстващо на полската трапеза всекидневно и по празниците.

4 човека над 45 минути Умерено
Сьомга с уасаби — японски хрян

Сьомга с уасаби — японски хрян

Рецепта за сьомга с японски хрян „Wasabi”.

4 човека над 45 минути Умерено
Салата на шефа с царевица и моркови

Салата на шефа с царевица и моркови

Рецепта за салата на шефа.

4 човека над 45 минути Лесно
Пилешка яхния „Burgundi” с гъби

Пилешка яхния „Burgundi” с гъби

Пилешка яхния с гъби и пушен бульон - Бургунди – сгответе нещо специално за вашите гости!

3 човека 30-45 минути Умерено
Гръцка кухня - история и здравословен вкус

Затова това хранене се състои от голям брой малки ястия, консумирани от всички седнали на масата. Гръцката кухня се състои от четири стълба: свежи съставки, правилно използвани подправки и билки, събирани в горите и по селата, превъзходен зехтин, а също така простота на храненията. Не е случайно, че гърците имат най-нисък показател на заболявания на сърдечно-съдовата система и на сърце в Европа!

Маслината – божи дар…

Още от древните времена, зехтинът е бил известен като скъп продукт. Маслинените дървета, чието отрязване е било наказвано даже със смърт, са били издигнати в култ. В момента зехтинът се използва в значителни количества почти във всички гръцки ястия. Той е висококачествен и съдържа много здравословни качества. Понижава нивото на холестерола, съдържа естествени антиоксиданти, а също така витамини Е и А.

Гърците обичат добре да похапнат, затова ценят вкусната кухня. Не трябва да ви учудва факта, че могат да отидат на дълго пътешествие до ресторант, където се сервират най-вкусните печени на скара сувлаки – основно гръцко ястие. Богатата вечеря води до това, че гърците не обръщат особено голямо значение на закуската. Да хапнеш като грък!

На закуска е достатъчно сервираното в малки чашки кафе със сладкиш. Приятно разнообразие са също така миризливите бели сирена. На обяд най-вкусни са цацики – йогурт с чесън и свежа краставица или гръцка салата, към които се сервира печена риба или мусака.

Класификация на зехтина: Extra Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 1% Sopraffino Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 1.5% Fino Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 3% Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 4%.