Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Индийска кухня - мляко, зеленчуци и здравословно хранене

Прекрасно сервираните ястия радват очите, ароматът на подправките галят обонянието, а разнообразието от вкусове спира дъха. Храната се състои от предястие, което най-често е салата, основно ястие, паст, пикли и невероятните хлебчета – ćapati (чапати), които се ядат със зеленчуци и ориз. Според индийците храната е божи дар. Затова, приготвянето и консумирането на храна изисква сериозност, уважение и съсредоточаване.

Вегетарианци по принуда - Първоначално, още преди епохата на колониализма, месото в Индия се е консумирало единствено от войнишката каста. В момента преобладаващата част от жителите са вегетарианци по принуда, а не по личен избор. Индийската кухня третира зеленчуците особено креативно. В нея може да намерите много интересни ястия използващи леща, фасул, тиквичка, патладжан, та дори и домати, карфиол или спанак. Последствията от култа към свещените крави, е забраната за консумиране на телешко, което се смята за светотатство. От друга страна, на високо ниво са млечните продукти, основно йогуртът – dahi. В много индийски домове храната без дори и една лъжица dahi се счита за непълна. Това има своята прагматична причина - казеинът, съдържащ се е млечните продукти, както и в йогуртите, може ефикасно да утоли жаждата, породена от ужасно пикантната храна. 

Savoir-vivre по индийски

Традиционната индийска храна трябва да се яде с пръсти, с дясната ръка се чупи парче чапата, взимайки с него ориз със зеленчуци или месо. Разбира се, ако някой не се чувства добре да яде с ръце, може да използва вилица или лъжица. Също така, да не забравяме, че индийците не пият алкохол след хранене, вместо това пият вода с лед или мляко (dahi).

Царство на подправките

В резултат на традициите, а също така и историческите условия, индийските готвачи са майстори на подправките. По-голямата част от жителите в Индия са вегетарианци, затова способността за използване на подправки е станало истинско изкуство. Измежду многото подправки, които имат приложение в индийската кухня трябва да изброим: ким, кориандър, куркума, кардамон, червено и зелено чили, канела, шафран, каранфил, индийско орехче, джинджифил, анасон, сусам или лук и чесън.

Къри

Въпреки голямата си популярност, е известно като ястие на плебса. Затова някои индийци не харесват думата къри, тъй като мислят, че критикуваме това което са ни сервирали. Въпреки това за много ценители, това ястие е кулинарно чудо. Въпреки неговите многобройни видове, в зависимост от готвача има група добавки (чесън, джинджифил, лук, люта чушка и йогурт), които не могат да бъдат подминати при приготвяне на къри.

 

Само и единствено здраве

Специалистите са съгласни, индийската кухня не само е много вкусна, а и здравословна. Голямо влияние има индийският начин за ядене на месо – неговите малки количества са смесени със зеленчуци или плодове, леко запържени или задушени в уок тиган. Според специалисти, това предотвратява формирането на ракови клетки в организма, предпазва от затлъстяване и диабет.


Рецепти, които може да ви интересуват

Салата с трицветна паста с яйца, царевица и маслини
Салата с трицветна паста с яйца, царевица и маслини

Любителите на пастата ще се влюбят в тази рецепта. Вкусна и лесна за приготвяне, трицветната паста салата може да бъде идеална за офис обяд или за бърза вечеря на любимите ви хора.

1 човек 15-30 минути Лесно
Киш с броколи и чери домати
Киш с броколи и чери домати

Истински специалитет от френската кухня, идеален за цялото семейство

2 човека над 45 минути Лесно
Пуешки гърди, пълнени със сос от царевица и магданоз
Пуешки гърди, пълнени със сос от царевица и магданоз

Невероятен вкус и интересен аромат.

4 човека над 45 минути Умерено
Пържен шаран със сладка царевица
Пържен шаран със сладка царевица

Прочетете как да готвите шаран по различен начин и изненадайте вас и семейството ви.

4 човека 30-45 минути Трудно
Индийска кухня - мляко, зеленчуци и здравословно хранене

Прекрасно сервираните ястия радват очите, ароматът на подправките галят обонянието, а разнообразието от вкусове спира дъха. Храната се състои от предястие, което най-често е салата, основно ястие, паст, пикли и невероятните хлебчета – ćapati (чапати), които се ядат със зеленчуци и ориз. Според индийците храната е божи дар. Затова, приготвянето и консумирането на храна изисква сериозност, уважение и съсредоточаване.

Вегетарианци по принуда - Първоначално, още преди епохата на колониализма, месото в Индия се е консумирало единствено от войнишката каста. В момента преобладаващата част от жителите са вегетарианци по принуда, а не по личен избор. Индийската кухня третира зеленчуците особено креативно. В нея може да намерите много интересни ястия използващи леща, фасул, тиквичка, патладжан, та дори и домати, карфиол или спанак. Последствията от култа към свещените крави, е забраната за консумиране на телешко, което се смята за светотатство. От друга страна, на високо ниво са млечните продукти, основно йогуртът – dahi. В много индийски домове храната без дори и една лъжица dahi се счита за непълна. Това има своята прагматична причина - казеинът, съдържащ се е млечните продукти, както и в йогуртите, може ефикасно да утоли жаждата, породена от ужасно пикантната храна. 

Savoir-vivre по индийски

Традиционната индийска храна трябва да се яде с пръсти, с дясната ръка се чупи парче чапата, взимайки с него ориз със зеленчуци или месо. Разбира се, ако някой не се чувства добре да яде с ръце, може да използва вилица или лъжица. Също така, да не забравяме, че индийците не пият алкохол след хранене, вместо това пият вода с лед или мляко (dahi).

Царство на подправките

В резултат на традициите, а също така и историческите условия, индийските готвачи са майстори на подправките. По-голямата част от жителите в Индия са вегетарианци, затова способността за използване на подправки е станало истинско изкуство. Измежду многото подправки, които имат приложение в индийската кухня трябва да изброим: ким, кориандър, куркума, кардамон, червено и зелено чили, канела, шафран, каранфил, индийско орехче, джинджифил, анасон, сусам или лук и чесън.

Къри

Въпреки голямата си популярност, е известно като ястие на плебса. Затова някои индийци не харесват думата къри, тъй като мислят, че критикуваме това което са ни сервирали. Въпреки това за много ценители, това ястие е кулинарно чудо. Въпреки неговите многобройни видове, в зависимост от готвача има група добавки (чесън, джинджифил, лук, люта чушка и йогурт), които не могат да бъдат подминати при приготвяне на къри.

 

Само и единствено здраве

Специалистите са съгласни, индийската кухня не само е много вкусна, а и здравословна. Голямо влияние има индийският начин за ядене на месо – неговите малки количества са смесени със зеленчуци или плодове, леко запържени или задушени в уок тиган. Според специалисти, това предотвратява формирането на ракови клетки в организма, предпазва от затлъстяване и диабет.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.