Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Вкус на пресни зеленчуци – най-свежото ястие

 

Всяко ястие от пресни зеленчуци е най-добре да бъде леко и свежо. Те не обичат много подправки, но са подходящи в комбинация със свежи билки, зелени листни зеленчуци, крехки меса, пилешко и риба. Това прави всяко ястие с пресни зеленчуци изключително леко на вкус, ароматно и топящо се в устата. Освен това имат едно основно предимство – богати са на минерални соли и витамини. Пресните зеленчуци съдържат повече вода и по-малко фибри. Те съдържат много захар, която се превръща в скорбяла когато узреят, затова вкусът им е сладък. Заради тънката обвивка на повечето пресни зеленчуци, те лесно губят водата, съдържаща се в тях и изсъхват. Когато купувате пресни зеленчуци, се убедете, че те са достатъчно големи, за да бъдат богати на вкус.

Почистване на пресни зеленчуци

Кората на повечето пресни зеленчуци е тънка, затова не всички от тях имат нужда от белене, когато решим да приготвим вкусно ястие с тяхна помощ. Кореноплодните зеленчуци трябва само да бъдат остъргани и измити. Ако се съмнявате, че са били пръскани с препарати, обелете ги по-дълбоко. Малките картофи могат да бъдат измити, накиснати в студена подсолена вода, а кожата им - свалена.

 

Съхранение

  • Не съхранявайте свежите зеленчуци в хладилник повече от 2-3 дни.
  • След като измиете марулята и спанака, сложете ги в найлонова торбичка.
  • Прясното цвекло и морковите няма да изсъхнат, ако ги увиете във влажна кърпа;
  • Неизмитите картофи могат да се съхраняват по-дълго от измитите.

Методи на приготвяне

Току-що купените или откъснати пресни зеленчуци нямат нужда да бъдат готвени дълго време и могат лесно да бъдат преварени, затова е най-добре да приготвите замисленото ястие на пара или да ги сварите в малко вода. След това прибавете малко масло и галета. Освен това, всички пресни зеленчуци могат да бъдат леко задушени, попарени или използвани за леки супи. Чудесни са и за салати. Най-добре е да прибавите малко сос към свежото ястие или да го поръсите с лимонов сок и зехтин.


Рецепти, които може да ви интересуват

Хачапури (Грузински чийзкейк)

Хачапури (Грузински чийзкейк)

Всъщност няма “Supra” (грузински празник) без тази популярна и вкусна перла на грузинската кухня.

1 човек над 45 минути Лесно
Лятна салата с хамон, кресон и синьо сирене

Лятна салата с хамон, кресон и синьо сирене

Страхотен и свеж вкус за летните вечери

4 човека 15-30 минути Лесно
Айнтопф - немско ястие с месо и зеленчуци. С добавка вкусни гъби, моркови и картофи

Айнтопф - немско ястие с месо и зеленчуци. С добавка вкусни гъби, моркови и картофи

Eintopf – на немски език това означава „една тенджера”.

4 човека над 45 минути Лесно
Яхния с гъби, картофи и къри

Яхния с гъби, картофи и къри

Яхния, която си заслужава да опитате и наситен вкус на гъби, който ще ви накара да си оближете пръстите!

4 човека над 45 минути Умерено
Вкус на пресни зеленчуци – най-свежото ястие

 

Всяко ястие от пресни зеленчуци е най-добре да бъде леко и свежо. Те не обичат много подправки, но са подходящи в комбинация със свежи билки, зелени листни зеленчуци, крехки меса, пилешко и риба. Това прави всяко ястие с пресни зеленчуци изключително леко на вкус, ароматно и топящо се в устата. Освен това имат едно основно предимство – богати са на минерални соли и витамини. Пресните зеленчуци съдържат повече вода и по-малко фибри. Те съдържат много захар, която се превръща в скорбяла когато узреят, затова вкусът им е сладък. Заради тънката обвивка на повечето пресни зеленчуци, те лесно губят водата, съдържаща се в тях и изсъхват. Когато купувате пресни зеленчуци, се убедете, че те са достатъчно големи, за да бъдат богати на вкус.

Почистване на пресни зеленчуци

Кората на повечето пресни зеленчуци е тънка, затова не всички от тях имат нужда от белене, когато решим да приготвим вкусно ястие с тяхна помощ. Кореноплодните зеленчуци трябва само да бъдат остъргани и измити. Ако се съмнявате, че са били пръскани с препарати, обелете ги по-дълбоко. Малките картофи могат да бъдат измити, накиснати в студена подсолена вода, а кожата им - свалена.

 

Съхранение

  • Не съхранявайте свежите зеленчуци в хладилник повече от 2-3 дни.
  • След като измиете марулята и спанака, сложете ги в найлонова торбичка.
  • Прясното цвекло и морковите няма да изсъхнат, ако ги увиете във влажна кърпа;
  • Неизмитите картофи могат да се съхраняват по-дълго от измитите.

Методи на приготвяне

Току-що купените или откъснати пресни зеленчуци нямат нужда да бъдат готвени дълго време и могат лесно да бъдат преварени, затова е най-добре да приготвите замисленото ястие на пара или да ги сварите в малко вода. След това прибавете малко масло и галета. Освен това, всички пресни зеленчуци могат да бъдат леко задушени, попарени или използвани за леки супи. Чудесни са и за салати. Най-добре е да прибавите малко сос към свежото ястие или да го поръсите с лимонов сок и зехтин.