Всяко ястие от пресни зеленчуци е най-добре да бъде леко и свежо. Те не обичат много подправки, но са подходящи в комбинация със свежи билки, зелени листни зеленчуци, крехки меса, пилешко и риба. Това прави всяко ястие с пресни зеленчуци изключително леко на вкус, ароматно и топящо се в устата. Освен това имат едно основно предимство – богати са на минерални соли и витамини. Пресните зеленчуци съдържат повече вода и по-малко фибри. Те съдържат много захар, която се превръща в скорбяла когато узреят, затова вкусът им е сладък. Заради тънката обвивка на повечето пресни зеленчуци, те лесно губят водата, съдържаща се в тях и изсъхват. Когато купувате пресни зеленчуци, се убедете, че те са достатъчно големи, за да бъдат богати на вкус.
Почистване на пресни зеленчуци
Кората на повечето пресни зеленчуци е тънка, затова не всички от тях имат нужда от белене, когато решим да приготвим вкусно ястие с тяхна помощ. Кореноплодните зеленчуци трябва само да бъдат остъргани и измити. Ако се съмнявате, че са били пръскани с препарати, обелете ги по-дълбоко. Малките картофи могат да бъдат измити, накиснати в студена подсолена вода, а кожата им - свалена.
Съхранение
- Не съхранявайте свежите зеленчуци в хладилник повече от 2-3 дни.
- След като измиете марулята и спанака, сложете ги в найлонова торбичка.
- Прясното цвекло и морковите няма да изсъхнат, ако ги увиете във влажна кърпа;
- Неизмитите картофи могат да се съхраняват по-дълго от измитите.
Методи на приготвяне
Току-що купените или откъснати пресни зеленчуци нямат нужда да бъдат готвени дълго време и могат лесно да бъдат преварени, затова е най-добре да приготвите замисленото ястие на пара или да ги сварите в малко вода. След това прибавете малко масло и галета. Освен това, всички пресни зеленчуци могат да бъдат леко задушени, попарени или използвани за леки супи. Чудесни са и за салати. Най-добре е да прибавите малко сос към свежото ястие или да го поръсите с лимонов сок и зехтин.