Сегашната форма на невероятната гастрономична "оферта" на испанската кухня е дадена от финикийци, гърци, римляни, картагенци и араби.
Регионалните различия в Испания се проявяват и в нейната кухня. Най-известни са баскийската, галийската, кантонската, валенсианската, естремадурската и кухнята на двете Кастилии. В страната на коридите и фламенкото, слънцето и пясъчните плажове, ароматът на зехтин и шафран, портокали и вино, живеят 17 националности. Чужденците най-много се изненадват точно от тези разлики между регионите - в езика, културите, артистичните традиции, пейзажите и политиката.

Южна култура за консумиране на храна
Съгласно нея, голяма част от своето време испанците изкарват извън къщи. Поради това, се хранят в ресторанти или кафенета. Известен е обичаят да се закусва в барове. Такъв бар е комбинация на кафене, бирария и ресторант. В зависимост от времето на деня сервират съответните ястия. До дванадесет се сервира закуска, по принцип сладка, но може да помолите келнера, да Ви сервира сандвич със сирене или колбаси. От дванадесет до шестнадесет, кухнята сервира топли ястия. След шестнадесет, кухнята се затваря до вечерта, когато се започва сервирането на вечерята. За десерт, освен сезонните плодове и сладолед, се сервират пудинг или сладкиши. Интересно е, че към десертите, испанците зачисляват кафето, което тук се приготвя невероятно. Любителите на чая ще се притеснят сигурно от факта, че тук почти не се пие чай.

Аромат на шафран
Испанските ястия са лесни, а благодарение на ароматните билки като шафран – са изпълнени с изискан вкус.Кулинарни пътешествия из районите на Испания
Така както на юг царуват морските дарове, така в дълбините на страната, на трапезата предимно се сервират зеленчуци и различни видове месо, докато в планините – агнешко или бобови растения.
За Австрия типичното ястие е бобът със свинско задушено в доматен сос – т.н. fabada asturiana. Визитната картичка на по-високата Кастилия е печено телешко или агнешко месо, а също така сушени шунки (най-известна е serrano) или пикантни свински наденички chorizo. Каталония е известна с риби приготвяни по много начини със зеленчуци (пресни, варени или мариновани), в Галиция се сервира zarzuela de maricos – парчета пържена риба, задушени в лютив сос от домати, лук, чесън, зехтин и вино. Валенсия е отечеството на паелята – най-известното ястие в Испания от ориз задушен на голям железен тиган заедно със зеленчуци, парчета пилешко месо или морски дарове.
Из цяла Испания невероятна популярност носи студената супа с рендосани зеленчуци - ajo blanco (бяла) и gazpacho (червена). Тяхното родословие стига много назад, чак до римските времена, когато това е представлявало дневната дажба храна за всеки римски легионер, разположен на територията на днешна Андалусия. Останалите типични за Испания супи са puchero (пучеро) – с телешко и шунка, наденица, юфка, магданоз и чесън, а също така гъста olla podrida (олла подрида), чиято основа са агнешко месо, телешки бифтек, телешки опашки, шунка, пушена наденица, боб и зеленчуци. След сваряване, месото се нарязва на малки парчета, сервира се в супа подправена с чесън и ароматни подправки. Из цялата страна са много известни tortillas (тортила) – пържени омлети, сервирани както топли, така и студени.
От друга страна, на палмовото крайбрежие предимство имат ястията с риба и морски дарове. Огромните търговски халета, които са атракция почти на всеки морски град, служат като търговска точка, където всеки ден се продават огромни количества скумрия, риба тон, скариди, октоподи, миди или лангуста.