Испанска кухня

Сегашната форма на невероятната гастрономична "оферта" на испанската кухня е дадена от финикийци, гърци, римляни, картагенци и араби.
Регионалните различия в Испания се проявяват и в нейната кухня. Най-известни са баскийската, галийската, кантонската, валенсианската, естремадурската и кухнята да двете Кастилии. В страната на коридите и фламенкото, слънцето и пясъчните плажове, аромата на зехтин и шафран, портокали и вино, живеят 17 националности. Чужденците най-много се изненадват точно от тези разлики между регионите - в езика, културите, артистичните традиции, пейзажите и политиката.

Испански вкуснотии

Испанската кухня е получила своята слава благодарение на ястия като: paella (паеля) (специални ястия от ориз), gazpacho (гаспачо) (люта студена супа), tortilla (тортиля) (омлет) или tapas (тапас).
 
зеленчуци, месо и тиган на жълт фон

Южна култура за консумиране на храна

Съгласно нея голяма част от своето време испанците изкарват извън къщи. Поради това се хранят в ресторанти или кафенета. Известен е обичаят да се закусва в барове. Такъв бар свързва в себе си функциите на кафене, бирария и ресторант, в зависимост от времето на деня сервират съответните ястия. До дванадесет се сервира закуска, по принцип сладка, но може да се помоли келнера, да ни сервира сандвич със сирене или колбаси. От дванадесет до шестнадесет, кухнята сервира топли ястия. След шестнадесет кухнята се затваря до вечерта, когато се започва сервирането на вечерята. За десерт, освен сезонните плодове и сладолед, се сервират пудинг или сладкиши. Интересно е, че към десертите, испанците зачисляват кафето, което тук е приготвяно невероятно. Любителите на чая ще се притеснят сигурно от факта, че тук почти не се пие чай.

Бутилка зехтин, домат и чесън и филии хляб на зелен фон
 

Здравословна кухня

За подправяне на супи и салати се използва зехтин, който диетолозите смятат за най-здравословната мазнина. Най-често са приготвяни ястия от риба, морски дарове, бобови растения и ориз. Ястията се обогатяват с домати, чушка, картофи, яйца, чесън, лук, маслини, бадеми и вино.

Аромат на шафран

Испанските ястия са лесни, а благодарение на ароматните билки такива като шафран – са препълнени с изискан вкус.

Кулинарни пътешествия из районите на Испания

Така както на юг царуват морските дарове, така в дълбините на страната на масите предимно се сервират зеленчуци и различни видове месо, докато в планините – агнешко или бобови растения.
За Австрия типичното ястие е бобът със свинско задушено в доматен сос – т.н. fabada asturiana. Визитната картичка на по-високата Кастилия е печено телешко или агнешко месо, а също така сушени шунки (най-известна е serrano), а също така пикантни свински наденички chorizo. Каталония е известна с риби приготвяни по много начини със зеленчуци (пресни, варени или мариновани), в Галиция се сервира zarzuela de maricos – парчета пържена риба, задушени в лютив сос от домати, лук, чесън, зехтин и вино. Валенсия е отечеството на паелята – най-известното ястие в Испания от ориз задушаван на голям железен тиган заедно със зеленчуци, парчета пилешко месо или морски дарове.

Из цяла Испания невероятна популярност носи студената супа с рендосани зеленчуци - ajo blanco (бяла) и gazpacho (червена). Тяхното родословие стига много назад, чак до римските времена, когато това е представлявало дневна дажба храна за всеки римски легионер, разположен на територията на днешна Андалусия. Останалите типични за Испания супи са: puchero (пучеро) – с телешко и шунка, наденица, юфка, магданоз и чесън, а също така гъста olla podrida (олла подрида), чиято основа са: агнешко месо, телешки бифтек, телешки опашки, шунка, пушена наденица, боб и зеленчуци. След сваряване, месото се нарязва на малки парчета сервира се в супа подправена с чесън и ароматни подправки. Из цялата странна са много известни tortillas (тортила) – пържени омлети, сервирани както топли, така и студени.

От друга страна на палмовото крайбрежие предимство имат ястията с риба и морски дарове. Огромните търговски халета, които са атракция почти на всеки морски град, служат като търговска точка, където всеки ден се продават огромни количества скумрия, риба тон, скариди, октоподи, миди или лангуста.

Предястия, предястия…

Типичното предястие е Tapas (тапас), които получаваме безплатно с бирена чаша „caña”. Следващото предястие е pintxos – ястие на единия зъб, с което е известен региона на Сан Себастиан. По-големи от tapas са raciones. Едните и другите се състоят от един продукт или ястия такива като: печено свинско ухо, калмари по римски, наденички във вино. Още по-голяма порция е platos combinados, която свързва в едно няколко продукти (крокети, зеленчуци, варено яйце, телешко). Съгласно с испанския обичай преди храна се сервират пържени бадеми, зелени, сурови маслини, хрупкави хлебчета и доматен и чеснов сос.

Рецепти, които може да ви интересуват

Паприкаш

Паприкаш

Рецепта за Паприкаш – традиционно унгарско ястие.

2 човека 30-45 минути Лесно
Боб с царевица, ориз, гъби и грах

Боб с царевица, ориз, гъби и грах

Оригинална рецепта за разнообразяване на менюто Ви, подходяща за зимата.

4 човека над 45 минути Лесно
Салата Уолдорф-Астория

Салата Уолдорф-Астория

Рецепта за салатата Уолдорф-Астория, създадена от шефа на кухнята на нюйоркския хотел с това име.

4 човека 30-45 минути Лесно
Червен боб с орехи

Червен боб с орехи

Много обичайно грузинско ястие, приготвяно специално през зимата.

3 човека 30-45 минути Лесно
Испанска кухня

Сегашната форма на невероятната гастрономична "оферта" на испанската кухня е дадена от финикийци, гърци, римляни, картагенци и араби.
Регионалните различия в Испания се проявяват и в нейната кухня. Най-известни са баскийската, галийската, кантонската, валенсианската, естремадурската и кухнята да двете Кастилии. В страната на коридите и фламенкото, слънцето и пясъчните плажове, аромата на зехтин и шафран, портокали и вино, живеят 17 националности. Чужденците най-много се изненадват точно от тези разлики между регионите - в езика, културите, артистичните традиции, пейзажите и политиката.

Испански вкуснотии

Испанската кухня е получила своята слава благодарение на ястия като: paella (паеля) (специални ястия от ориз), gazpacho (гаспачо) (люта студена супа), tortilla (тортиля) (омлет) или tapas (тапас).
 
зеленчуци, месо и тиган на жълт фон

Южна култура за консумиране на храна

Съгласно нея голяма част от своето време испанците изкарват извън къщи. Поради това се хранят в ресторанти или кафенета. Известен е обичаят да се закусва в барове. Такъв бар свързва в себе си функциите на кафене, бирария и ресторант, в зависимост от времето на деня сервират съответните ястия. До дванадесет се сервира закуска, по принцип сладка, но може да се помоли келнера, да ни сервира сандвич със сирене или колбаси. От дванадесет до шестнадесет, кухнята сервира топли ястия. След шестнадесет кухнята се затваря до вечерта, когато се започва сервирането на вечерята. За десерт, освен сезонните плодове и сладолед, се сервират пудинг или сладкиши. Интересно е, че към десертите, испанците зачисляват кафето, което тук е приготвяно невероятно. Любителите на чая ще се притеснят сигурно от факта, че тук почти не се пие чай.

Бутилка зехтин, домат и чесън и филии хляб на зелен фон
 

Здравословна кухня

За подправяне на супи и салати се използва зехтин, който диетолозите смятат за най-здравословната мазнина. Най-често са приготвяни ястия от риба, морски дарове, бобови растения и ориз. Ястията се обогатяват с домати, чушка, картофи, яйца, чесън, лук, маслини, бадеми и вино.

Аромат на шафран

Испанските ястия са лесни, а благодарение на ароматните билки такива като шафран – са препълнени с изискан вкус.

Кулинарни пътешествия из районите на Испания

Така както на юг царуват морските дарове, така в дълбините на страната на масите предимно се сервират зеленчуци и различни видове месо, докато в планините – агнешко или бобови растения.
За Австрия типичното ястие е бобът със свинско задушено в доматен сос – т.н. fabada asturiana. Визитната картичка на по-високата Кастилия е печено телешко или агнешко месо, а също така сушени шунки (най-известна е serrano), а също така пикантни свински наденички chorizo. Каталония е известна с риби приготвяни по много начини със зеленчуци (пресни, варени или мариновани), в Галиция се сервира zarzuela de maricos – парчета пържена риба, задушени в лютив сос от домати, лук, чесън, зехтин и вино. Валенсия е отечеството на паелята – най-известното ястие в Испания от ориз задушаван на голям железен тиган заедно със зеленчуци, парчета пилешко месо или морски дарове.

Из цяла Испания невероятна популярност носи студената супа с рендосани зеленчуци - ajo blanco (бяла) и gazpacho (червена). Тяхното родословие стига много назад, чак до римските времена, когато това е представлявало дневна дажба храна за всеки римски легионер, разположен на територията на днешна Андалусия. Останалите типични за Испания супи са: puchero (пучеро) – с телешко и шунка, наденица, юфка, магданоз и чесън, а също така гъста olla podrida (олла подрида), чиято основа са: агнешко месо, телешки бифтек, телешки опашки, шунка, пушена наденица, боб и зеленчуци. След сваряване, месото се нарязва на малки парчета сервира се в супа подправена с чесън и ароматни подправки. Из цялата странна са много известни tortillas (тортила) – пържени омлети, сервирани както топли, така и студени.

От друга страна на палмовото крайбрежие предимство имат ястията с риба и морски дарове. Огромните търговски халета, които са атракция почти на всеки морски град, служат като търговска точка, където всеки ден се продават огромни количества скумрия, риба тон, скариди, октоподи, миди или лангуста.

Предястия, предястия…

Типичното предястие е Tapas (тапас), които получаваме безплатно с бирена чаша „caña”. Следващото предястие е pintxos – ястие на единия зъб, с което е известен региона на Сан Себастиан. По-големи от tapas са raciones. Едните и другите се състоят от един продукт или ястия такива като: печено свинско ухо, калмари по римски, наденички във вино. Още по-голяма порция е platos combinados, която свързва в едно няколко продукти (крокети, зеленчуци, варено яйце, телешко). Съгласно с испанския обичай преди храна се сервират пържени бадеми, зелени, сурови маслини, хрупкави хлебчета и доматен и чеснов сос.