Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Испанска кухня

Сегашната форма на невероятната гастрономична "оферта" на испанската кухня е дадена от финикийци, гърци, римляни, картагенци и араби.
Регионалните различия в Испания се проявяват и в нейната кухня. Най-известни са баскийската, галийската, кантонската, валенсианската, естремадурската и кухнята на двете Кастилии. В страната на коридите и фламенкото, слънцето и пясъчните плажове, ароматът на зехтин и шафран, портокали и вино, живеят 17 националности. Чужденците най-много се изненадват точно от тези разлики между регионите - в езика, културите, артистичните традиции, пейзажите и политиката.

Испански вкуснотии

Испанската кухня е получила своята слава благодарение на ястия като: paella (паеля) (специални ястия от ориз), gazpacho (гаспачо) (люта студена супа), tortilla (тортиля) (омлет) или tapas (тапас).
 
зеленчуци, месо и тиган на жълт фон

Южна култура за консумиране на храна

Съгласно нея, голяма част от своето време испанците изкарват извън къщи. Поради това, се хранят в ресторанти или кафенета. Известен е обичаят да се закусва в барове. Такъв бар е комбинация на кафене, бирария и ресторант. В зависимост от времето на деня сервират съответните ястия. До дванадесет се сервира закуска, по принцип сладка, но може да помолите келнера, да Ви сервира сандвич със сирене или колбаси. От дванадесет до шестнадесет, кухнята сервира топли ястия. След шестнадесет, кухнята се затваря до вечерта, когато се започва сервирането на вечерята. За десерт, освен сезонните плодове и сладолед, се сервират пудинг или сладкиши. Интересно е, че към десертите, испанците зачисляват кафето, което тук се приготвя невероятно. Любителите на чая ще се притеснят сигурно от факта, че тук почти не се пие чай.

Бутилка зехтин, домат и чесън и филии хляб на зелен фон
 

Здравословна кухня

За подправяне на супи и салати се използва зехтин, който диетолозите смятат за най-здравословната мазнина. Най-често са приготвяни ястия от риба, морски дарове, бобови растения и ориз. Ястията се обогатяват с домати, чушка, картофи, яйца, чесън, лук, маслини, бадеми и вино.

Аромат на шафран

Испанските ястия са лесни, а благодарение на ароматните билки като шафран – са изпълнени с изискан вкус.

Кулинарни пътешествия из районите на Испания

Така както на юг царуват морските дарове, така в дълбините на страната, на трапезата предимно се сервират зеленчуци и различни видове месо, докато в планините – агнешко или бобови растения.
За Австрия типичното ястие е бобът със свинско задушено в доматен сос – т.н. fabada asturiana. Визитната картичка на по-високата Кастилия е печено телешко или агнешко месо, а също така сушени шунки (най-известна е serrano) или пикантни свински наденички chorizo. Каталония е известна с риби приготвяни по много начини със зеленчуци (пресни, варени или мариновани), в Галиция се сервира zarzuela de maricos – парчета пържена риба, задушени в лютив сос от домати, лук, чесън, зехтин и вино. Валенсия е отечеството на паелята – най-известното ястие в Испания от ориз задушен на голям железен тиган заедно със зеленчуци, парчета пилешко месо или морски дарове.

Из цяла Испания невероятна популярност носи студената супа с рендосани зеленчуци - ajo blanco (бяла) и gazpacho (червена). Тяхното родословие стига много назад, чак до римските времена, когато това е представлявало дневната дажба храна за всеки римски легионер, разположен на територията на днешна Андалусия. Останалите типични за Испания супи са puchero (пучеро) – с телешко и шунка, наденица, юфка, магданоз и чесън, а също така гъста olla podrida (олла подрида), чиято основа са агнешко месо, телешки бифтек, телешки опашки, шунка, пушена наденица, боб и зеленчуци. След сваряване, месото се нарязва на малки парчета, сервира се в супа подправена с чесън и ароматни подправки. Из цялата страна са много известни tortillas (тортила) – пържени омлети, сервирани както топли, така и студени.

От друга страна, на палмовото крайбрежие предимство имат ястията с риба и морски дарове. Огромните търговски халета, които са атракция почти на всеки морски град, служат като търговска точка, където всеки ден се продават огромни количества скумрия, риба тон, скариди, октоподи, миди или лангуста.

Предястия, предястия

Типичното предястие е Tapas (тапас), които получаваме безплатно с бирена чаша „caña”. Следващото предястие е pintxos – ястие на единия зъб, с което е известен региона на Сан Себастиан. По-големи от tapas са raciones. И едните, и другите се състоят от един продукт или ястия като: печено свинско ухо, калмари по римски, наденички във вино. Още по-голяма порция е platos combinados, която свързва в едно няколко продукти (крокети, зеленчуци, варено яйце, телешко). Съгласно с испанския обичай преди храна се сервират пържени бадеми, зелени, сурови маслини, хрупкави хлебчета и доматен и чеснов сос.

Рецепти, които може да ви интересуват

Херинга в олио
Херинга в олио

Рецепта за херинга в олио – най-известеното полско предястие.

5 човека над 45 минути Лесно
Пилешка яхния „Burgundi” с гъби
Пилешка яхния „Burgundi” с гъби

Пилешка яхния с гъби и пушен бульон - Бургунди – сгответе нещо специално за вашите гости!

3 човека 30-45 минути Умерено
Милфьой с говеждо, гъби и чипс от пармезан
Милфьой с говеждо, гъби и чипс от пармезан

Запържете парчетата говеждо в тигана, по 2 минути от всяка страна. Поставете парчетата говеждо филе в предварително загрята на 160°C фурна за 5 минути. Махнете от фурната, подправете със сол и пипер и отстранете.

2 човека под 15 минути Умерено
Пълнена тиква с цели гъби
Пълнена тиква с цели гъби

Трик или лакомство? Как да създадете празнична вечеря за вечерта на Хелоуин

2 човека 30-45 минути Умерено
Испанска кухня

Сегашната форма на невероятната гастрономична "оферта" на испанската кухня е дадена от финикийци, гърци, римляни, картагенци и араби.
Регионалните различия в Испания се проявяват и в нейната кухня. Най-известни са баскийската, галийската, кантонската, валенсианската, естремадурската и кухнята на двете Кастилии. В страната на коридите и фламенкото, слънцето и пясъчните плажове, ароматът на зехтин и шафран, портокали и вино, живеят 17 националности. Чужденците най-много се изненадват точно от тези разлики между регионите - в езика, културите, артистичните традиции, пейзажите и политиката.

Испански вкуснотии

Испанската кухня е получила своята слава благодарение на ястия като: paella (паеля) (специални ястия от ориз), gazpacho (гаспачо) (люта студена супа), tortilla (тортиля) (омлет) или tapas (тапас).
 
зеленчуци, месо и тиган на жълт фон

Южна култура за консумиране на храна

Съгласно нея, голяма част от своето време испанците изкарват извън къщи. Поради това, се хранят в ресторанти или кафенета. Известен е обичаят да се закусва в барове. Такъв бар е комбинация на кафене, бирария и ресторант. В зависимост от времето на деня сервират съответните ястия. До дванадесет се сервира закуска, по принцип сладка, но може да помолите келнера, да Ви сервира сандвич със сирене или колбаси. От дванадесет до шестнадесет, кухнята сервира топли ястия. След шестнадесет, кухнята се затваря до вечерта, когато се започва сервирането на вечерята. За десерт, освен сезонните плодове и сладолед, се сервират пудинг или сладкиши. Интересно е, че към десертите, испанците зачисляват кафето, което тук се приготвя невероятно. Любителите на чая ще се притеснят сигурно от факта, че тук почти не се пие чай.

Бутилка зехтин, домат и чесън и филии хляб на зелен фон
 

Здравословна кухня

За подправяне на супи и салати се използва зехтин, който диетолозите смятат за най-здравословната мазнина. Най-често са приготвяни ястия от риба, морски дарове, бобови растения и ориз. Ястията се обогатяват с домати, чушка, картофи, яйца, чесън, лук, маслини, бадеми и вино.

Аромат на шафран

Испанските ястия са лесни, а благодарение на ароматните билки като шафран – са изпълнени с изискан вкус.

Кулинарни пътешествия из районите на Испания

Така както на юг царуват морските дарове, така в дълбините на страната, на трапезата предимно се сервират зеленчуци и различни видове месо, докато в планините – агнешко или бобови растения.
За Австрия типичното ястие е бобът със свинско задушено в доматен сос – т.н. fabada asturiana. Визитната картичка на по-високата Кастилия е печено телешко или агнешко месо, а също така сушени шунки (най-известна е serrano) или пикантни свински наденички chorizo. Каталония е известна с риби приготвяни по много начини със зеленчуци (пресни, варени или мариновани), в Галиция се сервира zarzuela de maricos – парчета пържена риба, задушени в лютив сос от домати, лук, чесън, зехтин и вино. Валенсия е отечеството на паелята – най-известното ястие в Испания от ориз задушен на голям железен тиган заедно със зеленчуци, парчета пилешко месо или морски дарове.

Из цяла Испания невероятна популярност носи студената супа с рендосани зеленчуци - ajo blanco (бяла) и gazpacho (червена). Тяхното родословие стига много назад, чак до римските времена, когато това е представлявало дневната дажба храна за всеки римски легионер, разположен на територията на днешна Андалусия. Останалите типични за Испания супи са puchero (пучеро) – с телешко и шунка, наденица, юфка, магданоз и чесън, а също така гъста olla podrida (олла подрида), чиято основа са агнешко месо, телешки бифтек, телешки опашки, шунка, пушена наденица, боб и зеленчуци. След сваряване, месото се нарязва на малки парчета, сервира се в супа подправена с чесън и ароматни подправки. Из цялата страна са много известни tortillas (тортила) – пържени омлети, сервирани както топли, така и студени.

От друга страна, на палмовото крайбрежие предимство имат ястията с риба и морски дарове. Огромните търговски халета, които са атракция почти на всеки морски град, служат като търговска точка, където всеки ден се продават огромни количества скумрия, риба тон, скариди, октоподи, миди или лангуста.

Предястия, предястия

Типичното предястие е Tapas (тапас), които получаваме безплатно с бирена чаша „caña”. Следващото предястие е pintxos – ястие на единия зъб, с което е известен региона на Сан Себастиан. По-големи от tapas са raciones. И едните, и другите се състоят от един продукт или ястия като: печено свинско ухо, калмари по римски, наденички във вино. Още по-голяма порция е platos combinados, която свързва в едно няколко продукти (крокети, зеленчуци, варено яйце, телешко). Съгласно с испанския обичай преди храна се сервират пържени бадеми, зелени, сурови маслини, хрупкави хлебчета и доматен и чеснов сос.