100 г маслини – 160 kcal Маслиновият зехтин съдържа около 75% мононенаситена олеинова киселина, антиоксиданти - витамин E и полифеноли. Зехтинът също доставя множество необходими ненаситени (омега-6) мастни киселини, без да се консумират излишни наситени мастни киселини. Най-здравословната храна на света В списъка на американския седмичник „Тайм” маслините са посочени в групата на най-здравословните храни на света. Маслините и зехтинът дължат своето благоприятно влияние върху организма основно на високото съдържание на необходимите за човека ненаситени мастни киселини, които понижават нивото на холестерола в кръвта. Маслините защитават сърцето и кръвоносните съдове срещу атеросклерозата; те са една от основните съставки на средиземноморската диета, която се смята за образец за здравословно хранене. 1 дърво - 1 литър Едно маслинено дърво може да даде около 1 литър зехтин. Случва се, когато годината е плодородна, едно маслинено дърво да даде дори два литра от тази ценна течност. Дълголетно дърво
Маслината е вечнозелено дърво или храст, което достига от 4 до 12 м височина. Тя има сив пън и малки листа, наподобяващи кожа при докосване. Тя дава плодове веднъж на две години – след беритбата трябва да си почине и да събере сили, за да може отново да даде добра реколта от плодове. Може смело да се нарече свидетелка на миналите времена, тъй като живее дори до 1000 години!
Зелени и черни
Сортовете маслини са множество, могат да бъдат зелени или черни, малки и големи, с различен вкус и различно съдържание на мазнина. Мариновани в лека марина имат цвят на тъмно вино и фин плодов вкус. Те са незаменими като аперитив, а също като добавка към салати.
11 маслини