Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Маслини

 

100 г маслини – 160 kcal

Маслиновият зехтин съдържа около 75% мононенаситена олеинова киселина, антиоксиданти - витамин E и полифеноли.
Зехтинът също доставя множество необходими ненаситени (омега-6) мастни киселини, без да се консумират излишни наситени мастни киселини.

Най-здравословната храна на света

В списъка на американския седмичник „Тайм” маслините са посочени в групата на най-здравословните храни на света. Маслините и зехтинът дължат своето благоприятно влияние върху организма основно на високото съдържание на необходимите за човека ненаситени мастни киселини, които понижават нивото на холестерола в кръвта. Маслините защитават сърцето и кръвоносните съдове срещу атеросклерозата; те са една от основните съставки на средиземноморската диета, която се смята за образец за здравословно хранене.

1 дърво - 1 литър

Едно маслинено дърво може да даде около 1 литър зехтин. Случва се, когато годината е плодородна, едно маслинено дърво да даде дори два литра от тази ценна течност.
 

Дълголетно дърво

Маслината е вечнозелено дърво или храст, което достига от 4 до 12 м височина. Тя има сив пън и малки листа, наподобяващи кожа при докосване. Тя дава плодове веднъж на две години – след беритбата трябва да си почине и да събере сили, за да може отново да даде добра реколта от плодове. Може смело да се нарече свидетелка на миналите времена, тъй като живее дори до 1000 години!

Зелени и черни

Сортовете маслини са множество, могат да бъдат зелени или черни, малки и големи, с различен вкус и различно съдържание на мазнина. Мариновани в лека марина имат цвят на тъмно вино и фин плодов вкус. Те са незаменими като аперитив, а също като добавка към салати.

11 маслини

  • Още древните гърци откриват маслини за своята кухня. Те смятат, че човек трябва да изяде 11 маслини, за да усети техния истински вкус.
  • Популярността на маслините не намалява до днес, напротив – по целия свят този малък плод печели все повече привърженици, а за зехтина от маслини се говорят само суперлативи.
  • Отглеждат се в Средиземноморието и много други райони с топъл климат: Канарските острови, Крим, Кавказ, Югозападна Африка, Индия, Япония, Калифорния, Бермудските острови, Ямайка, Южна Америка.


Рецепти, съдържащи този зеленчук
Бакалау – треска по португалски със зеленчуци
Бакалау – треска по португалски със зеленчуци

Рибата треска определено е царят на португалската маса.

8 човека над 45 минути Лесно
Пица с цветни чушки и маслини
Пица с цветни чушки и маслини

Рецепта за малки пици с чушки – рецептата за тестото датира векове назад.

2 човека над 45 минути Умерено
Севиче - риба по мексикански, маринована в домати и лимонов сок
Севиче - риба по мексикански, маринована в домати и лимонов сок

Рецепта за севиче – сурова морска риба с добавки.

3 човека над 45 минути Умерено
Гръцка салата Horiatiki
Гръцка салата Horiatiki

Прибавете тази гръцка салата във вашия кулинарен репертоар!

2 човека 15-30 минути Лесно
Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.