Butifarra - свинска наденица, сервирана с пържени картофи или зеленчуци, понякога с яйца или омлетChorizo - пикантни свински наденициGazpacho - най-известната испанска супа – студена супа от рендосани зеленчуциHabas a la Catalana - готвен боб с шунка и бутифарра. Може да служи като гарнитура, когато се сервира само с шункаPaella - ястие с ориз подправяно с шафран, пилешко и свинско месо, морски дарове, чушка, зелен грах и с всички други съставки в зависимост от настроението и финеса на готвача. Сервира се прясно приготвена на огромен тиганTapas - невероятни, известни почти из целия свят, испански хапки. Сервирани в испанските барове като добавка към невероятните испански вина и бира

Tortilla - т.е. известните на цял свят, палачинки от царевично брашно. Съществуват много начини за сервиране на тортия, в зависимост от региона. Тортията се сервира както с плънка от месо или зеленчуци, така и със смес от месо и зеленчуци.Zarzuela - на испански означава оперета, което идеално предава спонтанността и вкуса на ястието. Ястието се състои от всичко, което може да се улови в морето: раци, скариди, октоподи и бели риби. Всички тези съставки плуват в невероятен сос, базиращ се на вино и коняк. Ястието е както много вкусно и невероятно засищащо