Египетска кухня, се смята за доста тежка, а едновременно с това и за много оригинална. Поради това, не на всички туристи се харесва. Традиционно, египетските ястия се състоят най-често от ориз с добавка на зеленчуци или месо. Ястията са приготвяни с олио и подправяни със сол, черен пипер, лук и чесън, а също така с ароматни билки, такива като ким, копър или мента.
Без нож и вилица
Египетският хляб е на всяка маса. Египтяните сгъват парчета тънък хляб в „котешки уши”, които пълнят с ястието. Затова прибори не са им нужни, освен за супа.

Египетското меню - на закуска и обяд в Египет най-често се сервира супа от зеленото растение
молохия подобно на
спанака. Сервира се също така и
махши, ястие наподобяващо сарми. Плънката се състои от ориз и телешко месо, подправено с билки. Такава плънка бива сгъвана по различен начин. В лозови листа –
махши лараанаб, в
зелеви листа –
махши кромб. Оризът с месо може също така да служи за плънка на
домати –
махши томатом или на
тиквичка –
махши куса, или на
патладжан –
махши битенген. Така приготвените зеленчуци са запичани във фурна и веднага сервирани на масата, тъй като с изстиването, си ястието губи своя вкус. Сутрин египтяните също така ядат направени като сандвичи
тамея. Tамеята представлява кюфте, поставено между две парчета хляб. Кюфтето за тамеята се приготвя от
фасул или
нахут с подправки и се поставя в хляба заедно с прясна салата. Още едно традиционно ястие е
фулът. Приготвя се от смлян и пържен боб. Такава плънка се слага в хляб
шами, който наподобява питка. В египетските ресторанти може да намерите много разновидности на тамеята и фула, сервирани с масло, месо, яйце,
торши –
направени от зеленчуци пикле. Популярно предястие в Египет е хляб с паста. Хлябът, които се нарича
аиш има много разновидности, най-често се среща
аиш балади - плосък хляб с големината на чиния. Това е хляб подобен до нашите питки –
аиш франсави, т.е. френски хляб. Хлябът се сервира със сусамов сос –
тахина, към който се добавя сок от зелен лимон и чесън. Хлябът също така се сервира със сос
баба гануш, който се приготвя от млян патладжан с чесън и магданоз.
Египетска Пица
Египтяните имат своя собствена
пица, която се пече върху меко тесто. Такива пици са приготвяни в присъствието на клиентите, като може да изберете съставките, които искате готвачът да добави. Имате доста голям избор: яйца, сирене, домати, месо, а също така различни зеленчуци. Плънката може да се сложи в тестото или върху него, може да бъде както люта, така и сладка.
Супи приготвяни от стотици години
В Египет също така много популярни са
супите. На вечеря често се яде
супа молохея. Това е гъста супа от боб. Зеленчуци, такива като патладжани или домати са пържени обикновено в доматен сос с чесън. Ястията с макарони също са популярни, това може да бъде
лазаня с мляно месо и сос бешамел. Вегетарианците предпочитат
мусака – смес от патладжани, домати, чесън, олио и подправки, запечени на фурна.
Повече месо и по-малко риба
Салати, хляб, месо, с много допълнения – това е основата на египетската вечеря. Популярни в Египет ястия за вечеря, са запечено на скара пиле –
фирек, или пълнен с ориз и подправки гълъб –
хамам. Но най-известните и популярни ястия са
кофта и
кебап, т.е. месо печено на шиш или месо на скара.
Кофтата обикновено се прави от мляно месо, а
кебапът – от агнешко, сервиран с магданоз или с пържени домати с лук, понякога също така с хляб, салата и сусамена паста. Бидейки в Александрия, най-голямото пристанище в Египет или в други градове разположени на брега на морето ще се срещнете с множество ястия с риби и морски дарове, които не са много сходни с ястията на други крайбрежни страни.