Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Египетска кухня - молохия, заместител на спанака

Египетска кухня, се смята за доста тежка, а едновременно с това и за много оригинална. Поради това, не на всички туристи се харесва. Традиционно, египетските ястия се състоят най-често от ориз с добавка на зеленчуци или месо. Ястията са приготвяни с олио и подправяни със сол, черен пипер, лук и чесън, а също така с ароматни билки, такива като ким, копър или мента.

Без нож и вилица

Египетският хляб е на всяка маса. Египтяните сгъват парчета тънък хляб в „котешки уши”, които пълнят с ястието. Затова прибори не са им нужни, освен за супа.
 
Жълт добре припеч хляб
Египетското меню - на закуска и обяд в Египет най-често се сервира супа от зеленото растение молохия подобно на спанака. Сервира се също така и махши, ястие наподобяващо сарми. Плънката се състои от ориз и телешко месо, подправено с билки. Такава плънка бива сгъвана по различен начин. В лозови листа – махши лараанаб, в зелеви листа – махши кромб. Оризът с месо може също така да служи за плънка на доматимахши томатом или на тиквичкамахши куса, или на патладжанмахши битенген. Така приготвените зеленчуци са запичани във фурна и веднага сервирани на масата, тъй като с изстиването, си ястието губи своя вкус. Сутрин египтяните също така ядат направени като сандвичи тамея. Tамеята представлява кюфте, поставено между две парчета хляб. Кюфтето за тамеята се приготвя от фасул или нахут с подправки и се поставя в хляба заедно с прясна салата. Още едно традиционно ястие е фулът. Приготвя се от смлян и пържен боб. Такава плънка се слага в хляб шами, който наподобява питка. В египетските ресторанти може да намерите много разновидности на тамеята и фула, сервирани с масло, месо, яйце, торшинаправени от зеленчуци пикле. Популярно предястие в Египет е хляб с паста. Хлябът, които се нарича аиш има много разновидности, най-често се среща аиш балади - плосък хляб с големината на чиния. Това е хляб подобен до нашите питки – аиш франсави, т.е. френски хляб. Хлябът се сервира със сусамов сос – тахина, към който се добавя сок от зелен лимон и чесън. Хлябът също така се сервира със сос баба гануш, който се приготвя от млян патладжан с чесън и магданоз.
 

Египетска Пица

Египтяните имат своя собствена пица, която се пече върху меко тесто. Такива пици са приготвяни в присъствието на клиентите, като може да изберете съставките, които искате готвачът да добави. Имате доста голям избор: яйца, сирене, домати, месо, а също така различни зеленчуци. Плънката може да се сложи в тестото или върху него, може да бъде както люта, така и сладка.

Супи приготвяни от стотици години

В Египет също така много популярни са супите. На вечеря често се яде супа молохея. Това е гъста супа от боб. Зеленчуци, такива като патладжани или домати са пържени обикновено в доматен сос с чесън. Ястията с макарони също са популярни, това може да бъде лазаня с мляно месо и сос бешамел. Вегетарианците предпочитат мусака – смес от патладжани, домати, чесън, олио и подправки, запечени на фурна.

Повече месо и по-малко риба

Салати, хляб, месо, с много допълнения – това е основата на египетската вечеря. Популярни в Египет ястия за вечеря, са запечено на скара пиле – фирек, или пълнен с ориз и подправки гълъб – хамам. Но най-известните и популярни ястия са кофта и кебап, т.е. месо печено на шиш или месо на скара. Кофтата обикновено се прави от мляно месо, а кебапът – от агнешко, сервиран с магданоз или с пържени домати с лук, понякога също така с хляб, салата и сусамена паста. Бидейки в Александрия, най-голямото пристанище в Египет или в други градове разположени на брега на морето ще се срещнете с множество ястия с риби и морски дарове, които не са много сходни с ястията на други крайбрежни страни.

Рецепти, които може да ви интересуват

Грах с пресен копър

Грах с пресен копър

Традиционно и много вкусно ястие

2 човека 30-45 минути Лесно
Won ton – китайски пелмени пълнени с морски дарове и месо

Won ton – китайски пелмени пълнени с морски дарове и месо

Dim sum – малко китайско предястие, това може да бъдат пелмени пълнени с морски дарове или месо, рула, питки, крокети.

4 човека над 45 минути Лесно
Салата с био царевица и плодове

Салата с био царевица и плодове

Перфектна закуска за летните сутрини

2 човека под 15 минути Лесно
Бограч – супа гулаш

Бограч – супа гулаш

Рецепта за Бограч – супа гулаш.

4 човека над 45 минути Умерено
Египетска кухня - молохия, заместител на спанака

Египетска кухня, се смята за доста тежка, а едновременно с това и за много оригинална. Поради това, не на всички туристи се харесва. Традиционно, египетските ястия се състоят най-често от ориз с добавка на зеленчуци или месо. Ястията са приготвяни с олио и подправяни със сол, черен пипер, лук и чесън, а също така с ароматни билки, такива като ким, копър или мента.

Без нож и вилица

Египетският хляб е на всяка маса. Египтяните сгъват парчета тънък хляб в „котешки уши”, които пълнят с ястието. Затова прибори не са им нужни, освен за супа.
 
Жълт добре припеч хляб
Египетското меню - на закуска и обяд в Египет най-често се сервира супа от зеленото растение молохия подобно на спанака. Сервира се също така и махши, ястие наподобяващо сарми. Плънката се състои от ориз и телешко месо, подправено с билки. Такава плънка бива сгъвана по различен начин. В лозови листа – махши лараанаб, в зелеви листа – махши кромб. Оризът с месо може също така да служи за плънка на доматимахши томатом или на тиквичкамахши куса, или на патладжанмахши битенген. Така приготвените зеленчуци са запичани във фурна и веднага сервирани на масата, тъй като с изстиването, си ястието губи своя вкус. Сутрин египтяните също така ядат направени като сандвичи тамея. Tамеята представлява кюфте, поставено между две парчета хляб. Кюфтето за тамеята се приготвя от фасул или нахут с подправки и се поставя в хляба заедно с прясна салата. Още едно традиционно ястие е фулът. Приготвя се от смлян и пържен боб. Такава плънка се слага в хляб шами, който наподобява питка. В египетските ресторанти може да намерите много разновидности на тамеята и фула, сервирани с масло, месо, яйце, торшинаправени от зеленчуци пикле. Популярно предястие в Египет е хляб с паста. Хлябът, които се нарича аиш има много разновидности, най-често се среща аиш балади - плосък хляб с големината на чиния. Това е хляб подобен до нашите питки – аиш франсави, т.е. френски хляб. Хлябът се сервира със сусамов сос – тахина, към който се добавя сок от зелен лимон и чесън. Хлябът също така се сервира със сос баба гануш, който се приготвя от млян патладжан с чесън и магданоз.
 

Египетска Пица

Египтяните имат своя собствена пица, която се пече върху меко тесто. Такива пици са приготвяни в присъствието на клиентите, като може да изберете съставките, които искате готвачът да добави. Имате доста голям избор: яйца, сирене, домати, месо, а също така различни зеленчуци. Плънката може да се сложи в тестото или върху него, може да бъде както люта, така и сладка.

Супи приготвяни от стотици години

В Египет също така много популярни са супите. На вечеря често се яде супа молохея. Това е гъста супа от боб. Зеленчуци, такива като патладжани или домати са пържени обикновено в доматен сос с чесън. Ястията с макарони също са популярни, това може да бъде лазаня с мляно месо и сос бешамел. Вегетарианците предпочитат мусака – смес от патладжани, домати, чесън, олио и подправки, запечени на фурна.

Повече месо и по-малко риба

Салати, хляб, месо, с много допълнения – това е основата на египетската вечеря. Популярни в Египет ястия за вечеря, са запечено на скара пиле – фирек, или пълнен с ориз и подправки гълъб – хамам. Но най-известните и популярни ястия са кофта и кебап, т.е. месо печено на шиш или месо на скара. Кофтата обикновено се прави от мляно месо, а кебапът – от агнешко, сервиран с магданоз или с пържени домати с лук, понякога също така с хляб, салата и сусамена паста. Бидейки в Александрия, най-голямото пристанище в Египет или в други градове разположени на брега на морето ще се срещнете с множество ястия с риби и морски дарове, които не са много сходни с ястията на други крайбрежни страни.