Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Антиоксиданти в здравословната диета

зелена марула до метална кошница с плодове на бял фон

Антиоксиданти

Антиоксидантите са група химически съединения, които спират или забавят процеса на окисляване на другите вещества. Тяхната основна функция е неутрализирането на вредните за организма свободни радикали, които действат разрушително на нашия организъм.


Свободни радикали

Свободните радикали, произвеждани в нормални количества, служат на нашия организъм за поддържане на необходимия баланс чрез отделяне на вредни токсини. Но ако има свръхпроизводство, те могат да започнат да унищожават клетките на сърцето, бъбреците, мозъка и на други важни органи, да увреждат нервни клетки, червените кръвни телца, да отслабят имунната система и дори да увредят генетичния материал в клетките, което може да доведе до ракови образувания.


Антиоксидантите в диетата

Антиоксидантите, доставени с храната, подпомагат естествения защитен механизъм на организма, позволявайки му да запази подходящ баланс. Затова са много важен елемент от диетата. Срещат се най-често в зеленчуците и плодовете. Към най-разпространените антиоксиданти принадлежат:

червени тиквчки, моркови  и зелен магданоз

Провитамин А (бета – каротин) има в морковите, тиквата, кайсиите, червената чушка, доматите, магданоза, киселеца, спанака и салатата.


Витамин А има в броколите, морковите, спанака, млечните продукти, маслото, яйчения жълтък и мазните морски риби.


Витамин Е има в растителните мазнини, слънчогледовите семки, орехите, зародишите, царевицата и спанака.


Витамин С (аскорбинова киселина) има в цитрусовите плодове, кивито, доматите, червената чушка, брюкселското зеле, магданоза, спанака, френското грозде, шипките и ягодите.


Селен има в бразилските орехи, слънчогледовите семена, рибата и морските дарове, чесъна, лука, кафявия ориз, пшеничния зародиш и птичето месо.


Полифеноли има в зехтина, гроздето, авокадото, салатата, червеното вино, зеления, червения и белия чай.

 

Консумирайте ги ежедневно

Благодарение на антиоксидантите ще запазите здравето и красотата си дълги години. Консумацията на естествени антиоксиданти в ежедневното ви меню спомага за запазване на баланса в организма и намалява риска от много болести на цивилизацията. Антиоксидантите забавят и процеса на стареене.


Рецепти, които може да ви интересуват

Тортиля с риба тон
Тортиля с риба тон

Перфектният избор за лека вечеря

4 човека под 15 минути Лесно
Бурата с царевица и песто
Бурата с царевица и песто

Изумително вкусна и лесна рецепта

2 човека 15-30 минути Лесно
Желязница – Спаначен пай
Желязница – Спаначен пай

Спаначен сръбски пай с неузрели сирена.

12 човека над 45 минути Лесно
Бобени кюфтенца с червен боб
Бобени кюфтенца с червен боб

Особено вкусен и питателен избор за обяд или вечеря

4 човека 15-30 минути Лесно
Антиоксиданти в здравословната диета

зелена марула до метална кошница с плодове на бял фон

Антиоксиданти

Антиоксидантите са група химически съединения, които спират или забавят процеса на окисляване на другите вещества. Тяхната основна функция е неутрализирането на вредните за организма свободни радикали, които действат разрушително на нашия организъм.


Свободни радикали

Свободните радикали, произвеждани в нормални количества, служат на нашия организъм за поддържане на необходимия баланс чрез отделяне на вредни токсини. Но ако има свръхпроизводство, те могат да започнат да унищожават клетките на сърцето, бъбреците, мозъка и на други важни органи, да увреждат нервни клетки, червените кръвни телца, да отслабят имунната система и дори да увредят генетичния материал в клетките, което може да доведе до ракови образувания.


Антиоксидантите в диетата

Антиоксидантите, доставени с храната, подпомагат естествения защитен механизъм на организма, позволявайки му да запази подходящ баланс. Затова са много важен елемент от диетата. Срещат се най-често в зеленчуците и плодовете. Към най-разпространените антиоксиданти принадлежат:

червени тиквчки, моркови  и зелен магданоз

Провитамин А (бета – каротин) има в морковите, тиквата, кайсиите, червената чушка, доматите, магданоза, киселеца, спанака и салатата.


Витамин А има в броколите, морковите, спанака, млечните продукти, маслото, яйчения жълтък и мазните морски риби.


Витамин Е има в растителните мазнини, слънчогледовите семки, орехите, зародишите, царевицата и спанака.


Витамин С (аскорбинова киселина) има в цитрусовите плодове, кивито, доматите, червената чушка, брюкселското зеле, магданоза, спанака, френското грозде, шипките и ягодите.


Селен има в бразилските орехи, слънчогледовите семена, рибата и морските дарове, чесъна, лука, кафявия ориз, пшеничния зародиш и птичето месо.


Полифеноли има в зехтина, гроздето, авокадото, салатата, червеното вино, зеления, червения и белия чай.

 

Консумирайте ги ежедневно

Благодарение на антиоксидантите ще запазите здравето и красотата си дълги години. Консумацията на естествени антиоксиданти в ежедневното ви меню спомага за запазване на баланса в организма и намалява риска от много болести на цивилизацията. Антиоксидантите забавят и процеса на стареене.

Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description