100 г царевица – 97 kcal
Царевицата е трета по важност растителна култура след пшеницата и ориза. Тя съдържа изключително полезни вещества, като витамин E, витамини от групата B, калий, фосфор, магнезий, желязо, цинк, както и белтъчини, въглехидрати и баластни вещества.
Многофункционален зеленчук Царевицата е зеленчук с много функции и лица. Тя се консумира както от хората, така и от животните. Хората в много краища на света използват царевицата за различни цели. За едни тя е основен поминък, за други – деликатес, който се консумира цял, смлян или на каша. Именно от царевица се прави небезизвестната тортиля, водеща началото си от Южна Америка, но станала известна по целия свят. От царевица могат да се добиват и други суровини, като захар, масло, нишесте. Тя е също така важна суровина в производството на етанол за гориво.
Извор на младост
Много са благотворните влияния на царевицата върху организма. Тя е незаменим източник на витамин B1 и на витамин E – силен антиоксидант, който намалява риска от атеросклероза. Царевицата съдържа и големи количества магнезий, който предотвратява стареенето на организма и свързаните с него болести. Ако включите този зеленчук в дневната си диета, намалявате значително риска от развиването на рак и болести на сърцето. Царевицата дава енергия, без да причинява отлагане на мазнини.
История на царевицата
Царевицата води началото си от Централна Америка, като се твърди, че е била отглеждана 7000 години пр. н. е. Тя била не само основен поминък за месните жители, но и важна част от тяхната култура. Една легенда на ацтеките разказва, че боговете изпращат златна градушка (царевица), за да нахранят хората. Колумб пренася царевицата в Европа заедно с други неща от Новия свят. През XVI век започват да я отглеждат французите и италианците. По-късно тя прониква и в Африка благодарение на испанците и португалците. Масовото отглеждане на царевица започва през XIX в. В началото хората използвали само брашното от царевица. В днешни дни тя има широко приложение в кулинарията. Освен за хляб и сладкиши, тя се използва за приготвянето на мексиканската тортиля, италианската полента. Царевицата може да се консумира под формата на пуканки и корнфлейкс или да се добавя към салати или като гарнитура. Използва се и за производството на бърбън.
Видове царевица
Обичате ли да хапвате сладка царевица на кочан? Или пък от консерва? Сигурно не отказвате и пуканки. А знаете ли, че царевицата, от която се правят пуканките и тази, която използваме като гарнитура или върху пицата, не са едно и също растение?
Ето малко повече и за различните видове царевица:
Сладката царевица е здраве
Царевицата доставя около 25% от нуждите на възрастен човек от витамин B1. Благодарение на магнезия, който се съдържа в големи количества, царевицата е отлично средство за борба против стареенето на организма и болестите, свързани с него. Силният антиоксидант витамин E, който се съдържа в нея, намалява риска от атеросклероза. Ако царевицата стане неизменна част от вашата ежедневна диета, това ще намали риска от рак и болести на сърцето.
Ето някои любопитни факти за сладката царевица:
Царевица в Кухнята Ако сте почитатели на царевицата, то със сигурност знаете, че тя е едно от най-големите лакомства, направо от кочана! Вие можете да си приготвяте прясната царевица и вкъщи. Ето няколко идеи и съвети: Варена – Най-важното е да не я преварявате, което всъщност важи за всички зеленчуци. Преварената царевица губи част от вкусовите си качества, а ние не искаме това! Освен това, тя не се вари със сол, тъй като става твърда. Може да добавите съвсем малко захар. В микровълновата – Ако ви е по-удобно да готвите в микровълнова, можете да си приготвите и вкусна царевица. Накиснете царевицата заедно с обвивката, без косата за около половин час и я поставете в микровълновата за около 5 минути. Друг вариант е да поставите увитите поотделно в навлажнена хартия за печене кочани. След като я извадите, може да добавите масло или други подправки. На грил –Царевицата може да бъде приготвена на грил или със собствената си обвивка, или увита във фолио. Тук можете да импровизирате, като добавяте чесън, синьо сирене, масло и други. И когато лятото приключи, не се отчайвайте, защото можете да си купувате сладка царевица - замразена или консервирана. Тя може да се използва в салати, супи, пици или като гарнитура.