Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Царевица

 

100 г царевица – 97 kcal

Царевицата е трета по важност растителна култура след пшеницата и ориза. Тя съдържа изключително полезни вещества, като витамин E, витамини от групата B, калий, фосфор, магнезий, желязо, цинк, както и белтъчини, въглехидрати и баластни вещества.

Многофункционален зеленчук Царевицата е зеленчук с много функции и лица. Тя се консумира както от хората, така и от животните. Хората в много краища на света използват царевицата за различни цели. За едни тя е основен поминък, за други – деликатес, който се консумира цял, смлян или на каша. Именно от царевица се прави небезизвестната тортиля, водеща началото си от Южна Америка, но станала известна по целия свят. От царевица могат да се добиват и други суровини, като захар, масло, нишесте. Тя е също така важна суровина в производството на етанол за гориво.

Извор на младост

Много са благотворните влияния на царевицата върху организма. Тя е незаменим източник на витамин B1 и на витамин E – силен антиоксидант, който намалява риска от атеросклероза. Царевицата съдържа и големи количества магнезий, който предотвратява стареенето на организма и свързаните с него болести. Ако включите този зеленчук в дневната си диета, намалявате значително риска от развиването на рак и болести на сърцето. Царевицата дава енергия, без да причинява отлагане на мазнини.

История на царевицата

Царевицата води началото си от Централна Америка, като се твърди, че е била отглеждана 7000 години пр. н. е. Тя била не само основен поминък за месните жители, но и важна част от тяхната култура. Една легенда на ацтеките разказва, че боговете изпращат златна градушка (царевица), за да нахранят хората. Колумб пренася царевицата в Европа заедно с други неща от Новия свят. През XVI век започват да я отглеждат французите и италианците. По-късно тя прониква и в Африка благодарение на испанците и португалците. Масовото отглеждане на царевица започва през XIX в. В началото хората използвали само брашното от царевица. В днешни дни тя има широко приложение в кулинарията. Освен за хляб и сладкиши, тя се използва за приготвянето на мексиканската тортиля, италианската полента. Царевицата може да се консумира под формата на пуканки и корнфлейкс или да се добавя към салати или като гарнитура. Използва се и за производството на бърбън. 

Видове царевица

Обичате ли да хапвате сладка царевица на кочан? Или пък от консерва? Сигурно не отказвате и пуканки. А знаете ли, че царевицата, от която се правят пуканките и тази, която използваме като гарнитура или върху пицата, не са едно и също растение?

Ето малко повече и за различните видове царевица:

 • Царевица тип ‘Дент’ (или зъбата царевица, от англ.) - Тя е известна също и като ‘полска царевица’. Тази царевица служи основно за храна на животните. Тя също така се използва за производството на индустриални продукти, обработени храни и царевична скорбяла. На цвят тя може да е бяла или жълта и съдържа твърда и мека скорбяла. Семената ѝ добиват формата на зъб, след като отлежи.
 • Царевица тип ‘Флинт’ - Друг основен вид царевица, който се използва за същите цели като царевица тип ‘дент’. Царевицата тип ‘флинт’днес се отглежда основно в Южна и Централна Америка. Тя е известна също и с името ‘индианска царевица’. Името ѝ означава "кремък" на английски език. Вероятно защото тя има много твърда обвивка, точно като кремък. Цветовете на тази царевица варират от бяло до червено.
 • Сладка Царевица - Ето я и нея! Любимата на всички сладка царевица! Тя съдържа 10% натурална захар (за сравнение полската царевица съдържа само около 4% захари), което я прави толкова вкусна. Това е царевицата, която си похапваме от кочана през лятото.  Хубавата новина е, че можете да ѝ се наслаждавате и през зимата, защото тя може да бъде консервирана или замразявана. Един от недостатъците е, че около половината от захарите в царевицата се превръщат в скорбяла  само ден след като бъде обрана. Именно затова трябва да я консумирате прясна, или се доверете на качествен производител, който гарантира, че царевицата е консервирана веднага след като е била обрана.
 • Брашнена царевица - Този вид царевица е по-мек от другите и както самото име подсказва, тя е подходяща за правенето на  царевично брашно. Най-често цветът ѝ е бял. Може да се среща и в други цветове, като синьо. Брашнената царевица е богата на скорбяла и е лесно смилаема.  Тя е много древен вид царевица - била е любимия вид царевица на индианците, които са я произвеждали в големи количества.
 • Пуканкова царевица - Смята се, че този вид царевица също е от най-древните - 3600г. Пр.н.е. Това е любимката на всички филмови маниаци. Пуканковата е мека и нишестена в центъра си, а отвън е много твърда. Тя всъщност е подвид на царевицата тип ‘флинт’. При затопляне влажната вътрешна част образува налягане и зърната се пукат. Именно така се получават пуканките, които така обичаме да си похапваме! Всики видове царевица също биха могли да се пукат, но те не могат да оформят бялата текстура на пуканките, тъй като нямат достатъчно скорбяла.

Сладката царевица е здраве

Царевицата доставя около 25% от нуждите на възрастен човек от витамин B1. Благодарение на магнезия, който се съдържа в големи количества, царевицата е отлично средство за борба против стареенето на организма и болестите, свързани с него. Силният антиоксидант витамин E, който се съдържа в нея, намалява риска от атеросклероза. Ако царевицата стане неизменна част от вашата ежедневна диета, това ще намали риска от рак и болести на сърцето.

Ето някои любопитни факти за сладката царевица:

 • Сладката царевица може да се консумира от хората, които по някаква причина са на безглутеинова диета. Подходяща е и за болните от цьолиакия.
 • Отразява се добре на кръвната захар, тъй като съдържа бавнораграждащи се въглехидрати. Това контролира и прекаления апетит.
 • Сладката царевица съдържа много фибри, витамини и антиоксиданти.
 • Благодарение на флавоноидите в царевицата, тя предпазва от рак.
 • Сладката царевица съдържа и ферулова киселина, която притежава антиоксидантни и противоракови свойства. Тя предпазва от възпаления и забавя стареенето.
 • Тази царевица съдържа също и витамини от В комплекс. Те играят важна роля в регулирането на метаболизма на клетките, както и в осигуряването на енергия, необходима за всички психически действия.

Царевица в Кухнята Ако сте почитатели на царевицата, то със сигурност знаете, че тя е едно от най-големите лакомства, направо от кочана! Вие можете да си приготвяте прясната царевица и вкъщи. Ето няколко идеи и съвети: Варена – Най-важното е да не я преварявате, което всъщност важи за всички зеленчуци. Преварената царевица губи част от вкусовите си качества, а ние не искаме това! Освен това, тя не се вари със сол, тъй като става твърда. Може да добавите съвсем малко захар. В микровълновата – Ако ви е по-удобно да готвите в микровълнова, можете да си приготвите и вкусна царевица. Накиснете царевицата заедно с обвивката, без косата за около половин час и я поставете в микровълновата за около 5 минути. Друг вариант е да поставите увитите поотделно в навлажнена хартия за печене кочани. След като я извадите, може да добавите масло или други подправки. На грил –Царевицата може да бъде приготвена на грил или със собствената си обвивка, или увита във фолио. Тук можете да импровизирате, като добавяте чесън, синьо сирене, масло и други. И когато лятото приключи, не се отчайвайте, защото можете да си купувате сладка царевица - замразена или консервирана. Тя може да се използва в салати, супи, пици или като гарнитура.Рецепти, съдържащи този зеленчук
Зеленчукова салата с картофи, грах и царевица
Зеленчукова салата с картофи, грах и царевица

Зеленчуковата салата е известна и обичана от всички поляци.

6 човека над 45 минути Лесно
Царевична супа
Царевична супа

Рецепта за царевична супа.

4 човека 30-45 минути Лесно
Салата на шефа с царевица и моркови
Салата на шефа с царевица и моркови

Рецепта за салата на шефа.

4 човека над 45 минути Лесно
Питки с царевица, сметанов дресинг и зелени подправки
Питки с царевица, сметанов дресинг и зелени подправки

Сладка царевица и люти подправки - много вкусни заедно.

4 човека 30-45 минути Умерено
Продукти, съдържащи този зеленчук
Царевица "Супер сладка" - GOLD
Царевица "Супер сладка" - GOLD
530.00 Г
Мексикан Микс
Мексикан Микс
400.00 Г
Мини консерви Сладка царевица
Мини консерви Сладка царевица
85.00 Г
Зърнени храни със зелен фасул и ечемик
Зърнени храни със зелен фасул и ечемик
400.00 Г
Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.