100 г – от 26 до 346 kcal
Фасулът има много висока хранителна стойност. Той съдържа важни елементи, като растителни белтъчини, калций, фосфор, калий, желязо, витамини B1, B6, C, K.
Хранителни семена
Фасулът се отглежда като домашна култура за прехрана. Той е разпространен по целия свят. Повечето видове фасул имат “конци”. Италианците и французите създават сорт фасул без конци, който се консумира заедно с шушулката. Другите сортове се отглеждат заради богатите на хранителни вещества бобови зърна. Тези семена се сушат и така се съхраняват. Те могат да се използват за приготвянето на различни ястия, като предварително се накисват във вода.
Основна култура
Фасулът е едногодишно увивно растение, което се отглежда навсякъде по света, а в диво състояние расте в Америка и Азия. Плодът му е шушулка, която съдържа семена. Семената са различни на цвят –бели, жълти, зеленикави, черни, пъстри. Фасулът е основна храна за някои народи, особено в Южна Америка. Той е толкова важен за народите в тази част на света, колкото са картофите в Европа или оризът в Азия.
Голямото семейство на фасула
Съществуват около200 вида фасул. Сред най-известните са следните:
Световна сила
Смята се, че фасулът е на около 8000 години. Той произхожда от Америка и Азия. В Америка зеленият фасул е едно от най-старите културни растения. Той, заедно с царевицата и тиквата, е една от трите основни храни на Америка преди Колумб. Семена от тези три култури са открити при разкопки в Мексико, датиращи от 3-4 хиляди години преди новата ера. Сега фасулът е изключително разпространен в целия свят и е един от основните източници на растителни белтъчини в света. Съществуват 30000 сорта фасул, сред които над 500 култивирани.