Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Фасул

 

100 г – от 26 до 346 kcal

Фасулът има много висока хранителна стойност. Той съдържа важни елементи, като растителни белтъчини, калций, фосфор, калий, желязо, витамини B1, B6, C, K.

Хранителни семена

Фасулът се отглежда като домашна култура за прехрана. Той е разпространен по целия свят. Повечето видове фасул имат “конци”. Италианците и французите създават сорт фасул без конци, който се консумира заедно с шушулката. Другите сортове се отглеждат заради богатите на хранителни вещества бобови зърна. Тези семена се сушат и така се съхраняват. Те могат да се използват за приготвянето на различни ястия, като предварително се накисват във вода.

Основна култура

Фасулът е едногодишно увивно растение, което се отглежда навсякъде по света, а в диво състояние расте в Америка и Азия. Плодът му е шушулка, която съдържа семена. Семената са различни на цвят –бели, жълти, зеленикави, черни, пъстри. Фасулът е основна храна за някои народи, особено в Южна Америка. Той е толкова важен за народите в тази част на света, колкото са картофите в Европа или оризът в Азия.

Голямото семейство на фасула

Съществуват около 200 вида фасул. Сред най-известните са следните:

Световна сила

Смята се, че фасулът е на около 8000 години. Той произхожда от Америка и Азия. В Америка зеленият фасул е едно от най-старите културни растения.  Той, заедно с царевицата и тиквата, е една от трите основни храни на Америка преди Колумб. Семена от тези три култури са открити при разкопки в Мексико, датиращи от 3-4 хиляди години преди новата ера. Сега фасулът е изключително разпространен в целия свят и е един от основните източници на растителни белтъчини в света. Съществуват 30000 сорта фасул, сред които над 500 култивирани.Рецепти, съдържащи този зеленчук
Руло с черен боб
Руло с черен боб

Мексиканско ястие с пиле и черен боб!

2 човека 15-30 минути Умерено
Салата с риба тон, черен и зелен боб
Салата с риба тон, черен и зелен боб

Идеалната салата за всеки момент от деня!

2 човека 15-30 минути Умерено
Бурито купа
Бурито купа

Мексиканската кухня може да бъде адаптирана към вашите желания! Изненадайте любимите си хора с иновативна идея за бурито, бързо, но и вкусно.

2 човека 30-45 минути Умерено
Адриатическа супа от паста и боб
Адриатическа супа от паста и боб

Перфектната рецепта за семеен обяд

4 човека 30-45 минути Умерено
Продукти, съдържащи този зеленчук
Мини консерви Черен боб
Мини консерви Черен боб
100.00 Г
Канелини зрял фасул
Канелини зрял фасул
310.00 Г
Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.