100 г – от 26 до 346 kcal

Фасулът има много висока хранителна стойност. Той съдържа важни елементи, като растителни белтъчини, калций, фосфор, калий, желязо, витамини B1, B6, C, K.

Хранителни семена

Фасулът се отглежда като домашна култура за прехрана. Той е разпространен по целия свят. Повечето видове фасул имат “конци”. Италианците и французите създават сорт фасул без конци, който се консумира заедно с шушулката. Другите сортове се отглеждат заради богатите на хранителни вещества бобови зърна. Тези семена се сушат и така се съхраняват. Те могат да се използват за приготвянето на различни ястия, като предварително се накисват във вода.

Основна култура

Фасулът е едногодишно увивно растение, което се отглежда навсякъде по света, а в диво състояние расте в Америка и Азия. Плодът му е шушулка, която съдържа семена. Семената са различни на цвят –бели, жълти, зеленикави, черни, пъстри. Фасулът е основна храна за някои народи, особено в Южна Америка. Той е толкова важен за народите в тази част на света, колкото са картофите в Европа или оризът в Азия.

Голямото семейство на фасула

Съществуват около200 вида фасул. Сред най-известните са следните:

Световна сила

Смята се, че фасулът е на около 8000 години. Той произхожда от Америка и Азия. В Америка зеленият фасул е едно от най-старите културни растения.  Той, заедно с царевицата и тиквата, е една от трите основни храни на Америка преди Колумб. Семена от тези три култури са открити при разкопки в Мексико, датиращи от 3-4 хиляди години преди новата ера. Сега фасулът е изключително разпространен в целия свят и е един от основните източници на растителни белтъчини в света. Съществуват 30000 сорта фасул, сред които над 500 култивирани.

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти