Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Тиква

 

100 гр. тиква – 19 kcal

Съдържа целулоза, белтъчини, каротин, калций, желязо, магнезий, фосфор и витамин A, B1, B2, PP и C

Отслабваща тиква

Тиквата често се използва в диетите за отслабване от гледна точка на голямото съдържание на целулоза, вода и фибри. Ускорява храносмилателния процес, пречиства от токсините, премахва ненужните продукти на обмяната на материята и регулира водната необходимост на организма.

Ценна вътрешност

Тиквата е богата на минерални соли и витамини, притежава също така невероятно ценна вътрешност – семките. Семките на тиквата съдържат белтъчини, ненаситени мастни киселини омега-3, селен, магнезий и цинк, а също така витамин С и Витамини от група В. Подпомагат лекуването на много болести на пикочната система. Имат мочегонно, противовъзпалително, жлъчно и обезпаразитяващо действие.

Гигантски тикви

В Швейцария всяка година се провежда конкурс за най-голяма тиква. Конкурсните изяви от година на година са все по-големи и достигат даже до тегло близко 450 кг.

Келтски фестивал

Не всички знаят, че така известният и свързван днес с Америка, празник Хелуин води началото си от Келтите празнувайки 31 октомври като Ден на Вси Светии. Те са вярвали, че душите на умрелите се връщат на този ден, за да се свържат с живите тела и за да предотвратят това, вечерта преди празника използвали маски и костюми имащи за цел да плашат демоните. Танцувайки и викайки около разпален огън са искали да прогонят душите на умрелите. В Америка празникът пристигнал чак през XIX век заедно с емигрантите от Ирландия.Продукти, съдържащи този зеленчук

Зеленчуков микс за крем супа с тиква 400 г
Зеленчуков микс за крем супа с тиква 400 г
400 Г
Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description