100 г червен боб - 93 kcal

Съдържа баластни вещества, магнезий, желязо, цинк, витамин B1, B6.

Защита срещу рак и диабет Червеният боб е богат източник на целулоза. Световната здравна организация (WHO) препоръчва да се консумират 20 – 40 г баластни вещества дневно, а в 100 г сух червен боб се съдържат 25 г такива съставки. Баластните вещества създават чувство за ситост, защитават от рак, стабилизират нивото на кръвната захар и помагат за отстраняване на токсините от организма. Бобът дава енергия, която постепенно се използва от организма – това не са калории, които водят до напълняване.

Червен боб за здраве

Червеният боб ни помага да успокоим разстроените си нерви. Това става, благодарение на високото съдържание на витамин B6, който е отговорен за имунната устойчивост на организма, състоянието на кожата и за работата на нервната система.

Не забравяйте: сухият боб трябва да се накисне преди готвене. Това ускорява процеса на приготвяне и отстранява веществата, предизвикващи проблеми с храносмилането.

Открийте списъците със зеленчуците ни