
Диета за бременни жени
Да се знае какво трябва да се яде

• Единствено типово брашно. Житният типов хляб има около 3-5 пъти повече минерални съставки отколкото белият, а също така е по-богат на витамини и хранителна целулоза.
• Двукратно увеличаване на количеството желязо в диетата. Бременната жена трябва два пъти дневно да яде месо, пилешко или колбаси (препоръчват се без тлъсто). С всяко хранене се препоръчва консумирането на зеленчуци и плодове богати на витамин С, които регулират усвояването на желязо.
• Необходимите риби са много добър източник на протеини.
• Растително олио за салати – най-малко една супена лъжица дневно. Те съдържат ненаситени мастни киселини, необходими за правилното преминаване на бременността.
• Минимум 1 кг зеленчуци и плодове дневно, тъй като те са най-добрия източник на витамини и минерали.
• Забранява се консумирането на алкохол, ограничение на пиенето на силно кафе и пушене на цигари. Наркотичните вещества също са забранени. Увеличават риска от спонтанен аборт и увреждане на плода.

Преди всичко разнообразие
Разнообразяването на менюто и използването на колкото се може по-голямо количество различни продукти значително намалява риска от липсата на необходимите хранителни съставки.
През този период значително се увеличава нуждата от витамини и минерали даже с 50-100%. Затова пък калоричността на дневното хранене трябва да бъде увеличена единствено с 300 kcal.
Бременната жена трябва да задоволи не само своите хранителни нужди, но и на развиващия се в корема и плод. Затова, за Ваше здраве и здравето на Вашето дете, не забравяйте да консумирате разнообразни и натурални храни, и избягвайте различните видове стимуланти.