Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Диета за бременни жени

 

Диета за бременни жени

Всяка жена усеща различни неща по време на бременността, но със сигурност каквито и да са те, здравословният начин на живот по време на деветте месеца е много важен.
За развитието на плода най-важни са следните хранителни съставки: фолиева киселина, желязо, йод, цинк и необходимите ненаситени мастни киселини. 
Тези съставки трябва да бъдат доставяни в съответните количества заедно с храната. 
 
Грешките в диетата на бременните и кърмещи жени се появяват точно тогава, когато организмът не получава съответното количество от тези съставки.
Защо е необходимо да се приема повече желязо по време на бременност?
 

Да се знае какво трябва да се яде

Жените планиращи бременността си трябва да знаят правилата за хранене.
 
Бутилка мляко,  жълт кашкавал  и бели яйца на бял фон
 
Ето няколко необходими напътствия, които ще Ви помогнат да избегнете негативните резултати от диетата и ще Ви помогнат да я пригодите към Вашите нужди:
Разнообразни храни. Няма такъв продукт, който да съдържа всички необходими хранителни съставки (те са около 60). Колкото по-разнообразни ястия, толкова по-големи ползи за здравето.

• Единствено типово брашно. Житният типов хляб има около 3-5 пъти повече минерални съставки отколкото белият, а също така е по-богат на витамини и хранителна целулоза.

Двукратно увеличаване на количеството желязо в диетата. Бременната жена трябва два пъти дневно да яде месо, пилешко или колбаси (препоръчват се без тлъсто). С всяко хранене се препоръчва консумирането на зеленчуци и плодове богати на витамин С, които регулират усвояването на желязо.

Необходимите риби са много добър източник на протеини.

Растително олио за салати – най-малко една супена лъжица дневно. Те съдържат ненаситени мастни киселини, необходими за правилното преминаване на бременността.
 
Увеличаване на консумацията на мляко и млечни продукти. Те са много важни за жената и детето, тъй като съдържат калций, витамин B2, B12 и здравословен протеин. Продуктите с намалено съдържание на мазнини улесняват поддържането на съответните килограми на тялото.


• Минимум 1 кг зеленчуци и плодове дневно, тъй като те са най-добрия източник на витамини и минерали.

Забранява се консумирането на алкохол, ограничение на пиенето на силно кафе и пушене на цигари. Наркотичните вещества също са забранени. Увеличават риска от спонтанен аборт и увреждане на плода.

жена в розово хапва от купа с разнообразни зеленчуци
 
 

Преди всичко разнообразие

Разнообразяването на менюто и използването на колкото се може по-голямо количество различни продукти значително намалява риска от липсата на необходимите хранителни съставки.

 
През този период значително се увеличава нуждата от витамини и минерали даже с 50-100%. Затова пък калоричността на дневното хранене трябва да бъде увеличена единствено с 300 kcal.
Много жени се грижат за своята фигура, прилагайки различни видове диети за отслабване, често лошо балансирани и водещи до недостиг на хранителни съставки.
Бременната жена трябва да задоволи не само своите хранителни нужди, но и на развиващия се в корема и плод. Затова, за Ваше здраве и здравето на Вашето дете, не забравяйте да консумирате разнообразни и натурални храни, и избягвайте различните видове стимуланти.
 

Меню

Закуска:
корнфлейкс с мляко, две пълнозърнести питки, две парчета постна шунка, салата от домати с лук и зехтин, чай с лимон

Обяд:
Сьомга на пара, салата от моркови, варени картофи, фреш от грейпфрут

Вечеря:
плодова салата, пълнозърнеста питка с портокалово сладко, кисело мляко, чай с лимон


Рецепти, които може да ви интересуват

Кремообразна паста с грах и аспержи

Кремообразна паста с грах и аспержи

Ако ви се хапва вкусна паста, тази рецепта е за вас! Тя е лесна за приготвяне и ще жадувате за още една порция.

2 човека 15-30 минути Лесно
Грах с пресен копър

Грах с пресен копър

Традиционно и много вкусно ястие

2 човека 30-45 минути Лесно
Ризото с гъби, сушени домати и рукола

Ризото с гъби, сушени домати и рукола

Вкусна и лесна за изпълнение рецепта за свежо ризото с гъби

2 човека 30-45 минути Умерено
Салата с риба тон и зеленчуци

Салата с риба тон и зеленчуци

Бърза и лесна за приготвяне салата с риба тон и средиземноморски микс от зеленчуци, която е подходяща за всяко време на деня

6 човека 15-30 минути Лесно
Диета за бременни жени
 

Диета за бременни жени

Всяка жена усеща различни неща по време на бременността, но със сигурност каквито и да са те, здравословният начин на живот по време на деветте месеца е много важен.
За развитието на плода най-важни са следните хранителни съставки: фолиева киселина, желязо, йод, цинк и необходимите ненаситени мастни киселини. 
Тези съставки трябва да бъдат доставяни в съответните количества заедно с храната. 
 
Грешките в диетата на бременните и кърмещи жени се появяват точно тогава, когато организмът не получава съответното количество от тези съставки.
Защо е необходимо да се приема повече желязо по време на бременност?
 

Да се знае какво трябва да се яде

Жените планиращи бременността си трябва да знаят правилата за хранене.
 
Бутилка мляко,  жълт кашкавал  и бели яйца на бял фон
 
Ето няколко необходими напътствия, които ще Ви помогнат да избегнете негативните резултати от диетата и ще Ви помогнат да я пригодите към Вашите нужди:
Разнообразни храни. Няма такъв продукт, който да съдържа всички необходими хранителни съставки (те са около 60). Колкото по-разнообразни ястия, толкова по-големи ползи за здравето.

• Единствено типово брашно. Житният типов хляб има около 3-5 пъти повече минерални съставки отколкото белият, а също така е по-богат на витамини и хранителна целулоза.

Двукратно увеличаване на количеството желязо в диетата. Бременната жена трябва два пъти дневно да яде месо, пилешко или колбаси (препоръчват се без тлъсто). С всяко хранене се препоръчва консумирането на зеленчуци и плодове богати на витамин С, които регулират усвояването на желязо.

Необходимите риби са много добър източник на протеини.

Растително олио за салати – най-малко една супена лъжица дневно. Те съдържат ненаситени мастни киселини, необходими за правилното преминаване на бременността.
 
Увеличаване на консумацията на мляко и млечни продукти. Те са много важни за жената и детето, тъй като съдържат калций, витамин B2, B12 и здравословен протеин. Продуктите с намалено съдържание на мазнини улесняват поддържането на съответните килограми на тялото.


• Минимум 1 кг зеленчуци и плодове дневно, тъй като те са най-добрия източник на витамини и минерали.

Забранява се консумирането на алкохол, ограничение на пиенето на силно кафе и пушене на цигари. Наркотичните вещества също са забранени. Увеличават риска от спонтанен аборт и увреждане на плода.

жена в розово хапва от купа с разнообразни зеленчуци
 
 

Преди всичко разнообразие

Разнообразяването на менюто и използването на колкото се може по-голямо количество различни продукти значително намалява риска от липсата на необходимите хранителни съставки.

 
През този период значително се увеличава нуждата от витамини и минерали даже с 50-100%. Затова пък калоричността на дневното хранене трябва да бъде увеличена единствено с 300 kcal.
Много жени се грижат за своята фигура, прилагайки различни видове диети за отслабване, често лошо балансирани и водещи до недостиг на хранителни съставки.
Бременната жена трябва да задоволи не само своите хранителни нужди, но и на развиващия се в корема и плод. Затова, за Ваше здраве и здравето на Вашето дете, не забравяйте да консумирате разнообразни и натурални храни, и избягвайте различните видове стимуланти.
 

Меню

Закуска:
корнфлейкс с мляко, две пълнозърнести питки, две парчета постна шунка, салата от домати с лук и зехтин, чай с лимон

Обяд:
Сьомга на пара, салата от моркови, варени картофи, фреш от грейпфрут

Вечеря:
плодова салата, пълнозърнеста питка с портокалово сладко, кисело мляко, чай с лимон