![](https://d3d173w0vohr0k.cloudfront.net/bg-bg/articles/801e9aa6281013463b3b5de7d9fbd2de/8f25c9a364f54efebea2ff38590f62c2.png)
„Голямото пиршество”
Изследователи от университета в Сейнт Етиен във Франция са направили изследване на група от над шестотин пациента преживяли инфаркт. Разделили ги на две групи - едната група се хранела с традиционната нискокалорична храна за хора след инфарктно състояние, а другата била на средиземноморска диета, базираща се на зехтин, макарони, пресни зеленчуци и плодове, фасул, малки количества червено месо, по-големи пилешко и риба, а също така червено вино към храната. Резултатът от изследването бил внушителен. Още след две години са отчетени големи разлики в двете групи – в „средиземноморската” група значително се е повишила продължителността на живота и са намалели заболяванията от рак (с близо 61%).
Маса в двора
![Средиземноморието Маса и глинена ваза на бяла тераса](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/prod-bonduelle/bg-bg/articles/801e9aa6281013463b3b5de7d9fbd2de/33c5e42da86007b7eeaf451a7946e8df.jpg)
Португалците смятат, че на тях дължим вкуса на съвременната кухня. Големи изследователи, а след това и мощни колонизатори въвели в Европа много новости като: кафе, захар от захарна тръстика, видове фасул, ориз, пипер или карамфил.
Tapas – нещо вкусно на испански
Важно ястие в испанската кухня са сервираните в баровете и кафенетата tapas – малки, пълни с вкусотии чинийки, чийто вкус подчертава виното. Само от въображението на готвача зависи каква е съставката на tapas. Това могат да бъдат ароматни маслини, но и микро-ястия с морски дарове. Казва се, че традицията tapas (от думата tapar което значи прикриване) е взаимствана от „баровия" обичай да се прикрива чашката xeresu* с филия хляб с цел предпазване от мухите. Очевидно това било добро хрумване на барманите, които разчитали на това, че клиентите ще изядат "капака” и вместо да се приберат в къщи да хапнат ще продължат да поръчват.
![Италианска вечеря Бутилка зехтин и чиния с червено ястие в ресторант](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/prod-bonduelle/bg-bg/articles/801e9aa6281013463b3b5de7d9fbd2de/75c0d5ba4f8183a8615f48e11387c113.jpg)
Savoir – vivre
Кухнята на слънчева Италия
Италианската кухня е една от най-известните кухни и то не само около Средиземно море, а из целия свят. Спагети или пица – нейните символи не могат да отразят цялото разнообразие и богатство, което характеризира специалитетите на деветнадесетте региона на Италия. Spaghetti, farfalle, tagliatelle... не можете да изброите, толкова са много. Знаете ли, че има над шестотин вида паста?