Оформили я естествените условия, в каквито трябвало да живеят жителите на този регион на Европа. Събраните през лятото и есента запаси е трябвало да стигнат за дългата и тежка зима, затова са се научили да я консервират и съхраняват. Солената, кисела и маринована храна не е била прекалено специална или богата на витамини. С най- разнообразна кухня могат да се гордея жителите на Швеция. Ядат се много зеленчуци и плодове. Въпреки това, колкото повече на север, толкова повече натуралните условия са по-сурови, а какво произтича от това - кулинарните традиции стават още по-бедни.
Зеленчуците в Скандинавия
Маринованите зеленчуци са най-важния източник на витамини в скандинавската кухня. Въпреки дългата зима и късото лято на скандинавската маса не липсват зеленчуци.
Зеленчуци за дългата зима
Заради тежките климатични условия, зеленчуците на масата на скандинавските държави не присъстват толкова много, както в държавите с топъл климат. Но това не означава, че ги няма въобще. В тези райони е известна традицията за мариноване на зеленчуците. Най-известно е маринованото червено цвекло, нарязано на парченца и залято с оцет, захар и карамфил. Мариноват се също така и други зеленчуци като моркови, зеле, цукиня, чушка, краставици и патладжани. В Швеция и Норвегия са известни вкисването на сладко краставици.
Рибата е в основата
Липсата на растителност, а също така трудностите свързани с отглеждането на животни били причината, в основата на скандинавска кухня безспорно да е рибата, между която царува благородната и деликатна на вкус сьомга. Богатството на норвежката маса
Също така и Норвегия има богата традиционна култура свързана със сьомгата. Норвежците, които смятат сьомгата за деликатес я сервират по-много начини: печена (stekt laks), пушена (røkt laks), варена (kokt laks), на скара (grillet laks), маринована (gravet laks), като тартар (laks tartar), в супа (fisze suple) или с макарони.
Норвежците обичат също така и други специалитети с риба. Към най-известните са fiskeboller, т.е. кюфтета от мляно рибено месо, сервирани с бял сос. Изобретателността на норвежците няма граници - fiskepudding, т.е. рибен пудинг, сервиран е като основно ястие или като добавка към хляба. Много популярни тук са малките сардини – brislinger, уловени в Ставангер. От векове са преработвани тук сардини, които после са стигали почти до масите из цяла Европа.
Пудинг по норвежки
Финесът на норвежците не знае граници - fiskepudding, т.е. рибен пудинг се сервира като основно ястие или като допълнение към хляба.
За да се запознаете с истинския вкус и аромат на норвежката сьомгата си заслужава да посетите рибния пазар в Берген - Fisketorget. Според много познавачи, това е най-хубавият рибен пазар на цяла Скандинавия. Освен сьомга, както развъждана, така и дива, тук можете да купите почти всички видове риба от реките, езерата и крайбрежните морета на Норвегия. На рибния пазар в Берген може да се купят много видове риби, разнообразяваща скандинавската кухня между които: херинга (sild), пъстърва (ørret), треска (torsk), гренландия (kveite), скумрия (makrel), а даже и месо от кит (hvall).
Най-известната и най-ароматната миризма съпътстваща щандовете със сушена риба, се нарича от местните штокфиш. За едни тази миризма е възможно най-приятната, други ги плаши. Штокфиш е сушена на слънце риба треска. Огряна от слънчевите лъчи, придобива специфичен вкус и миризма, което за някой е върховен деликатес, а за други не става за ядене. Лишено от вода, месото запазва вкуса и всички хранителни съставки, а най-важното е, че благодарение на намокрянето, възвръща своята форма, миризма, а също така и вкуса преди изсушаване.
Сьомга от подземията
Деликатесът в Дания е сьомга, потопена в глинено гърне пълно с мед. Плътно затвореното гърне се поставя за няколко месеца под земята където температурата е ниска. След изваждането, месото на сьомгата придобива специфичен аромат и вкус. Това ястие се консумира с добавка на кръгчета лук. Идеята за закопаване на сьомгата се е родила на Аландските острови.