Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Португалска кухня - треска, царевица и броколи

Португалската кухня –в западния край на континента

Португалия е държава на наследници на големи откриватели и корабоплаватели. Нейната съвременна кухня е оформена от една страна от нашествениците, т.е. римляните и арабите, а от друга – от екзотичните подправки, пренесени от пътуванията до Новия свят. Ястията на португалската маса свързват простотата на вкусовете и екзотиката на коренните подправки. Римляните внесли в португалската кухня чесъна, а арабите ориза, бадемовите дървета, лимоновите насаждения, смокините и прасковите.

Зелена супа, зелено вино

На север челно място заема caldo verdeзелената супа, т.е. народната португалска супа, за чието приготвяне се използват зелеви листа наричани couve gallega. В комплект със зелената супа върви вино verde, т.е. младо зелено вино, идеално за летни, топли вечери. Ако добавим към това царевичен хляб broa de milho, както и известните на цял свят пикантни наденички chorizo, ще получим идеалната храна за нетърпеливите ценители на кулинарни новини.

Най-доброто вино на света

Говорейки за Португалия не може да не споменем долината Douro и нейния най-известен продукт виното Порто. Някой го смятат за най-доброто червено вино на света.

 
Червено вино в висока стъклена чаша и екозитично месо на вън

Свинско месо и морски дарове

Кухнята на централна Португалия е съставена основно от месо. Най-известното е Leitão Assado, т.е. печено прасенце. Важната роля на месото в кухнята на този регион произлиза от това, че там преобладават земеделските региони, където има нужда от ястия, даващи много енергия за работа. Също така трябва да споменем и Açorda de Marisco, т.е. супа с хляб и морски дарове, чийто точни съставки зависят от това какво има готвачът под ръка.

Там където расте корковият дъб

Южната част на страната се състои от две провинции Alentejo и Algarve – много живописен район. На обширните равнини, където можете да срещнете коркови дъбове, маслинени горички и цитрусови сортове, са отглеждани свине, хранени с жълъди. По време на кулинарно посещение в Alentejo задължително трябва да опитате известните португалски ястия Carne de Porco à Alentejana, т.е. свинско задушено във вино с добавка на кориандър и лук, сервирано с миди.

Фирменият знак на слънчева южна Португалия са плодовете, които много често се срещат в рецептите на тукашната кухня. Любителите на сладки изделия трябва да опитат бонбоните от бадемова маса наричани Dom Rodrigo и белите топчета от захар, пълнени с пухкава бадемова маса с името morgado. На пълнолетните лица може да препоръчаме brandymel – местно медено бренди.

На тропическите острови

Да не забравяме и морските терени на Португалия, т.е. Азорските острови и Мадейра. Специалитетът на тези територии е месото и особено рядкото на континента – телешко. Местните деликатеси са cozido à Furnas – смес от различни меса и зеленчуци, които са задушени в печки закопани в земята и morcela.

Народен деликатес

За най-известното ястие на португалската кухня се смята Bacalhau, т.е. сушена и осолена треска, приготвяна по различни начини. Вярва се, че португалците притежават толкова начини за приготвяне на Bacalhau, колкото дни има годината, т.е 365. Царуват измежду тях рецептите с броколи, царевица, лук, чушка, карфиол и грах.

Много цветно захарно петле на поставка на бял фон
 

Петелът - символ на страната

Петелът от Барселос е символ на Португалия, но не всеки знае, че неговата история има кулинарен характер.

Преди много, много време един поклонник незаслужено бил обвинен в убийство от съдията, който по време на издаването на присъдата е ял петел. По време на своята защита  казал, че петелът, който съдията яде ще оживее, ако той е невинен. Петелът станал и закукуригал, а поклонникът бил оневинен. След това невероятно преживяване, петелът се превърнал в символ на страната, поставян на картички и пощенски марки.

Зеленчуците в португалската кухня

Португалците вместо салати от пресни зеленчуци предпочитат ястия приготвяни от задушени, варени или запечени зеленчуци в комбинация с месо, риби или с морски дарове. Към зеленчуците в португалската кухня се посяга предимно за да се задоволи глада. Много често са основата на ястието, но не рядко присъстват и като гарнитура към месо и риби. Правят ястието по-хранително, пълно с хранителни качества. Не може да не споменем и ястието с името feijoada. Базира се главно на боб, месо и други зеленчуци.

Говорейки за зеленчуците в португалската кухня не може да не споменем доматите. Тук, те играят важна роля, до такава степен, че в кухнята на много страни, "по португалски" означава с домати.

Царството на корка

Както може би знаете Португалия е известна с производството на коркови тапи за бутилки с най-високо качество.
Две трети от корковите тапи използвани по целия свят произлизат точно от тук. Говори се, че благодарение на техните специални свойства, виното не губи своя изключителен аромат толкова бързо както при другите коркови тапи.


Рецепти, които може да ви интересуват

Gulab Jamun – индийски десерт
Gulab Jamun – индийски десерт

Gulab Jamun – известни в Индия сладкиши, това са пържени топки в захарен сироп.

4 човека 30-45 минути Лесно
Салата с риба тон и зеленчуци
Салата с риба тон и зеленчуци

Бърза и лесна за приготвяне салата с риба тон и средиземноморски микс от зеленчуци, която е подходяща за всяко време на деня

6 човека 15-30 минути Лесно
Салата на шефа с царевица и моркови
Салата на шефа с царевица и моркови

Рецепта за салата на шефа.

4 човека над 45 минути Лесно
Спагети по сицилиански - италиански макарони с риба тон
Спагети по сицилиански - италиански макарони с риба тон

Рецепта за спагети по сицилиански – специфично ястие от италианската кухня.

4 човека 30-45 минути Лесно
Португалска кухня - треска, царевица и броколи

Португалската кухня –в западния край на континента

Португалия е държава на наследници на големи откриватели и корабоплаватели. Нейната съвременна кухня е оформена от една страна от нашествениците, т.е. римляните и арабите, а от друга – от екзотичните подправки, пренесени от пътуванията до Новия свят. Ястията на португалската маса свързват простотата на вкусовете и екзотиката на коренните подправки. Римляните внесли в португалската кухня чесъна, а арабите ориза, бадемовите дървета, лимоновите насаждения, смокините и прасковите.

Зелена супа, зелено вино

На север челно място заема caldo verdeзелената супа, т.е. народната португалска супа, за чието приготвяне се използват зелеви листа наричани couve gallega. В комплект със зелената супа върви вино verde, т.е. младо зелено вино, идеално за летни, топли вечери. Ако добавим към това царевичен хляб broa de milho, както и известните на цял свят пикантни наденички chorizo, ще получим идеалната храна за нетърпеливите ценители на кулинарни новини.

Най-доброто вино на света

Говорейки за Португалия не може да не споменем долината Douro и нейния най-известен продукт виното Порто. Някой го смятат за най-доброто червено вино на света.

 
Червено вино в висока стъклена чаша и екозитично месо на вън

Свинско месо и морски дарове

Кухнята на централна Португалия е съставена основно от месо. Най-известното е Leitão Assado, т.е. печено прасенце. Важната роля на месото в кухнята на този регион произлиза от това, че там преобладават земеделските региони, където има нужда от ястия, даващи много енергия за работа. Също така трябва да споменем и Açorda de Marisco, т.е. супа с хляб и морски дарове, чийто точни съставки зависят от това какво има готвачът под ръка.

Там където расте корковият дъб

Южната част на страната се състои от две провинции Alentejo и Algarve – много живописен район. На обширните равнини, където можете да срещнете коркови дъбове, маслинени горички и цитрусови сортове, са отглеждани свине, хранени с жълъди. По време на кулинарно посещение в Alentejo задължително трябва да опитате известните португалски ястия Carne de Porco à Alentejana, т.е. свинско задушено във вино с добавка на кориандър и лук, сервирано с миди.

Фирменият знак на слънчева южна Португалия са плодовете, които много често се срещат в рецептите на тукашната кухня. Любителите на сладки изделия трябва да опитат бонбоните от бадемова маса наричани Dom Rodrigo и белите топчета от захар, пълнени с пухкава бадемова маса с името morgado. На пълнолетните лица може да препоръчаме brandymel – местно медено бренди.

На тропическите острови

Да не забравяме и морските терени на Португалия, т.е. Азорските острови и Мадейра. Специалитетът на тези територии е месото и особено рядкото на континента – телешко. Местните деликатеси са cozido à Furnas – смес от различни меса и зеленчуци, които са задушени в печки закопани в земята и morcela.

Народен деликатес

За най-известното ястие на португалската кухня се смята Bacalhau, т.е. сушена и осолена треска, приготвяна по различни начини. Вярва се, че португалците притежават толкова начини за приготвяне на Bacalhau, колкото дни има годината, т.е 365. Царуват измежду тях рецептите с броколи, царевица, лук, чушка, карфиол и грах.

Много цветно захарно петле на поставка на бял фон
 

Петелът - символ на страната

Петелът от Барселос е символ на Португалия, но не всеки знае, че неговата история има кулинарен характер.

Преди много, много време един поклонник незаслужено бил обвинен в убийство от съдията, който по време на издаването на присъдата е ял петел. По време на своята защита  казал, че петелът, който съдията яде ще оживее, ако той е невинен. Петелът станал и закукуригал, а поклонникът бил оневинен. След това невероятно преживяване, петелът се превърнал в символ на страната, поставян на картички и пощенски марки.

Зеленчуците в португалската кухня

Португалците вместо салати от пресни зеленчуци предпочитат ястия приготвяни от задушени, варени или запечени зеленчуци в комбинация с месо, риби или с морски дарове. Към зеленчуците в португалската кухня се посяга предимно за да се задоволи глада. Много често са основата на ястието, но не рядко присъстват и като гарнитура към месо и риби. Правят ястието по-хранително, пълно с хранителни качества. Не може да не споменем и ястието с името feijoada. Базира се главно на боб, месо и други зеленчуци.

Говорейки за зеленчуците в португалската кухня не може да не споменем доматите. Тук, те играят важна роля, до такава степен, че в кухнята на много страни, "по португалски" означава с домати.

Царството на корка

Както може би знаете Португалия е известна с производството на коркови тапи за бутилки с най-високо качество.
Две трети от корковите тапи използвани по целия свят произлизат точно от тук. Говори се, че благодарение на техните специални свойства, виното не губи своя изключителен аромат толкова бързо както при другите коркови тапи.