Френската кухня неразделно е свързана с културата на народа, тя е люлката на кулинарното изкуство и раят на готвачите. Нейната слава из целия свят е довело до там, че почти всеки французин може да дискутира на кулинарна тема без значение от своето образование или социален статус. Кухнята на обикновения французин е неразделна част от всекидневието му. Не случайно французите са създали изкуството savoir – vivre.

Френски деликатеси
Както в другите народни кухни, така и френската е известна със специалитети, при чието споменаване ни „потичат лиги”. Но има също така специалитети, към които трябва да се убедите, напр. правените от карантина френски наденички. Ако обаче трябва да изберете най-важния и най-характерен специалитет на френската кухня, то това без съмнение е франзелата. Нейната популярност се дължи на специфичното отношение на французите към хляба и тестените произведения. Тя представлява допълнение към почти всяко ястие.Охлюви
Своята популярност, охлювът дължи на Антоан Карем – създателят на „Похвалите на френската кухня”. Тези малки мекотели, приготвяни с масло, чесън и магданоз, са станали толкова популярни, че са конструирани специални чинии с вдлъбнатина за охлювите и щипка, която държи горещата черупка, благодарение на която може да набодете охлюва на двузъба вилица. Аматьорите не си дават сметка колко сложен процес преминават охлювите преди да стигнат до чинията. За да се прочисти техният организъм от остатъците храна, преминават през 10 дневно гладуване. След това се поддават на тройно изплакване, варене, охлаждане, отново варене. Охладени, се поставят отново в стерелизираните черупки, които намазани с чесново масло могат да се сервират на чиния.
Богатство на сирена
Огромните различия на регионите във Франция, както и разнообразният климат и ландшафт, разнообразието от отглеждани животни – всичко това дава своето отражение в огромния брой сирена, които се оценяват на около 370 вида. В зависимост от начините на производство, може да се отличат прясното сирене покрито с бяла плесен, сирена с промита повърхност, сирена с естествена синя плесен, сирена от козе мляко, пресовани недогрявани и догрявани. Сирената представляват неразделен елемент от френската храна, сервират се към обяда и вечерята върху дървена дъска.
