Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Френска кухня - специалитети със зеленчуци, охлюви и вино

Френската кухня неразделно е свързана с културата на народа, тя е люлката на кулинарното изкуство и раят на готвачите. Нейната слава из целия свят е довело до там, че почти всеки французин може да дискутира на кулинарна тема без значение от своето образование или социален статус. Кухнята на обикновения французин е неразделна част от всекидневието му. Не случайно французите са създали изкуството savoir – vivre.

Ratatouille – зеленчуков гулаш 
Това ястие е родом от Прованс, а по-точно от Ница. Основните съставки на ratatouille са зеленчуците. Неговата основа са доматите, лука, патладжаните, тиквичките и чушките. Този вкусен гулаш е идеален както за основно ястие, така и като гарнитура към други ястия.
 
 Зеленчуков гулаш в тенджерка

Френски деликатеси

Както в другите народни кухни, така и френската е известна със специалитети, при чието споменаване ни „потичат лиги”. Но има също така специалитети, към които трябва да се убедите, напр. правените от карантина френски наденички. Ако обаче трябва да изберете най-важния и най-характерен специалитет на френската кухня, то това без съмнение е франзелата. Нейната популярност се дължи на специфичното отношение на французите към хляба и тестените произведения. Тя представлява допълнение към почти всяко ястие.

Охлюви

Своята популярност, охлювът дължи на Антоан Карем – създателят на „Похвалите на френската кухня”. Тези малки мекотели, приготвяни с масло, чесън и магданоз, са станали толкова популярни, че са конструирани специални чинии с вдлъбнатина за охлювите и щипка, която държи горещата черупка, благодарение на която може да набодете охлюва на двузъба вилица. Аматьорите не си дават сметка колко сложен процес преминават охлювите преди да стигнат до чинията. За да се прочисти техният организъм от остатъците храна, преминават през 10 дневно гладуване. След това се поддават на тройно изплакване, варене, охлаждане, отново варене. Охладени, се поставят отново в стерелизираните черупки, които намазани с чесново масло могат да се сервират на чиния.

Богатство на сирена

Огромните различия на регионите във Франция, както и разнообразният климат и ландшафт, разнообразието от отглеждани животни – всичко това дава своето отражение в огромния брой сирена, които се оценяват на около 370 вида. В зависимост от начините на производство, може да се отличат прясното сирене покрито с бяла плесен, сирена с промита повърхност, сирена с естествена синя плесен, сирена от козе мляко, пресовани недогрявани и догрявани. Сирената представляват неразделен елемент от френската храна, сервират се към обяда и вечерята върху дървена дъска.

Чинийка със сладък десерт и чаша червено вино
 

Вино

Французите го пият вместо вода, мляко, чай или бира. Трудно би им било да минат без дори и една чаша по време на вкусно хранене. Всекидневно пият малко известни марки, най-често от някоя местна малка винарна, но по празници – хубави, маркови и известни вина. Предполага се, че обикновения французин изпива годишно 100 литра от това благородно питие.

План на деня

Французите много внимателно подбират продуктите към всяко ястие, менюто зависи от празниците в календара, ранга на празненството, времето на деня или просто фантазията на готвача. Времето на хранене се сменя в зависимост от региона, но можем да приемем, че закуската, която се състои от кафе, чай или горещ шоколад сервирани с кроасан с конфитюр се консумира между седем и девет часа. Обядът - по пладне, а вечерята започваща със супа – около двадесет часа.

Рецепти, които може да ви интересуват

Калалаатикко – финска запеканка с риба и картофи

Калалаатикко – финска запеканка с риба и картофи

Калалаатикко е запеканка с риба. Рецептата е от Финландия.

4 човека 30-45 минути Лесно
Салата на шефа с царевица и моркови

Салата на шефа с царевица и моркови

Рецепта за салата на шефа.

4 човека над 45 минути Лесно
Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

Рецепта за дип от хумус, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите докато чакат основното ястие.

6 човека над 45 минути Лесно
Айнтопф - немско ястие с месо и зеленчуци. С добавка вкусни гъби, моркови и картофи

Айнтопф - немско ястие с месо и зеленчуци. С добавка вкусни гъби, моркови и картофи

Eintopf – на немски език това означава „една тенджера”.

4 човека над 45 минути Лесно
Френска кухня - специалитети със зеленчуци, охлюви и вино

Френската кухня неразделно е свързана с културата на народа, тя е люлката на кулинарното изкуство и раят на готвачите. Нейната слава из целия свят е довело до там, че почти всеки французин може да дискутира на кулинарна тема без значение от своето образование или социален статус. Кухнята на обикновения французин е неразделна част от всекидневието му. Не случайно французите са създали изкуството savoir – vivre.

Ratatouille – зеленчуков гулаш 
Това ястие е родом от Прованс, а по-точно от Ница. Основните съставки на ratatouille са зеленчуците. Неговата основа са доматите, лука, патладжаните, тиквичките и чушките. Този вкусен гулаш е идеален както за основно ястие, така и като гарнитура към други ястия.
 
 Зеленчуков гулаш в тенджерка

Френски деликатеси

Както в другите народни кухни, така и френската е известна със специалитети, при чието споменаване ни „потичат лиги”. Но има също така специалитети, към които трябва да се убедите, напр. правените от карантина френски наденички. Ако обаче трябва да изберете най-важния и най-характерен специалитет на френската кухня, то това без съмнение е франзелата. Нейната популярност се дължи на специфичното отношение на французите към хляба и тестените произведения. Тя представлява допълнение към почти всяко ястие.

Охлюви

Своята популярност, охлювът дължи на Антоан Карем – създателят на „Похвалите на френската кухня”. Тези малки мекотели, приготвяни с масло, чесън и магданоз, са станали толкова популярни, че са конструирани специални чинии с вдлъбнатина за охлювите и щипка, която държи горещата черупка, благодарение на която може да набодете охлюва на двузъба вилица. Аматьорите не си дават сметка колко сложен процес преминават охлювите преди да стигнат до чинията. За да се прочисти техният организъм от остатъците храна, преминават през 10 дневно гладуване. След това се поддават на тройно изплакване, варене, охлаждане, отново варене. Охладени, се поставят отново в стерелизираните черупки, които намазани с чесново масло могат да се сервират на чиния.

Богатство на сирена

Огромните различия на регионите във Франция, както и разнообразният климат и ландшафт, разнообразието от отглеждани животни – всичко това дава своето отражение в огромния брой сирена, които се оценяват на около 370 вида. В зависимост от начините на производство, може да се отличат прясното сирене покрито с бяла плесен, сирена с промита повърхност, сирена с естествена синя плесен, сирена от козе мляко, пресовани недогрявани и догрявани. Сирената представляват неразделен елемент от френската храна, сервират се към обяда и вечерята върху дървена дъска.

Чинийка със сладък десерт и чаша червено вино
 

Вино

Французите го пият вместо вода, мляко, чай или бира. Трудно би им било да минат без дори и една чаша по време на вкусно хранене. Всекидневно пият малко известни марки, най-често от някоя местна малка винарна, но по празници – хубави, маркови и известни вина. Предполага се, че обикновения французин изпива годишно 100 литра от това благородно питие.

План на деня

Французите много внимателно подбират продуктите към всяко ястие, менюто зависи от празниците в календара, ранга на празненството, времето на деня или просто фантазията на готвача. Времето на хранене се сменя в зависимост от региона, но можем да приемем, че закуската, която се състои от кафе, чай или горещ шоколад сервирани с кроасан с конфитюр се консумира между седем и девет часа. Обядът - по пладне, а вечерята започваща със супа – около двадесет часа.