Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Тайландска кухня

Тази кухня видимо се различава от китайската, оставя възможност за избор на съставки, чрез което става по-индивидуална и представлява предизвикателство за готвача. Нейната оригиналност се основава на това, че тайландците освен взетите назаем, направили също така собствени, автентични рецепти. Както времето на приготвяне, така и използваните подправки зависят от фантазията на готвача.

Изкуството на декориране

Освен вкуса на ястието много важен е видът му. Затова тайландците обръщат голямо внимание на декорацията, която в случай на изрязване на зеленчуците и плодовете се е превърнала в изкуство. Често ястията са декорирани с копър или парчета домати или краставици.
 
Калмари

Оризът е в основата
В тайландската кухня всички ястия се базират на ориза, който неутрализира вкусовете, а това е много важно при тези толкова люти ястия. Много важно е да се спомене, че по време на готвене, оризът никога не се соли. Оризът в тайландската кухня, изпълнява ролята на хляба и картофите в европейската кухня.
 

Четири вкуса плюс огън

В тайландската кухня се отличават 4 основни вкуса: кисел (лимон, неузрели плодове манго или ананас, оцет), сладък (захарна тръстика или узрял ананас), горчив (горчива краставица) и солен (сол, рибен сос). Лютивият вкус, т.е. огънят се намира над тези четири вкуса. Тайната на полученото ястие е способността да се свържат всички тези вкусове.

мъж който готви предварително нарязана храна в тенджери
 

Savoir-vivre

Заедно с появата на западната цивилизация е изоставено яденето само с ръце или пиенето директно от купичката, като се приучава техниката за използване на прибори. Тъй като тайландската храна се нарязва още при приготвянето й, ножовете са излишни. Ястията се консумират слагайки късчетата с вилица върху лъжицата.

Никакво измерване

В традицията на тайландската кухня за измерване на съставките не се използва никакъв вид мерилка. Начинаещите готвачи са се учили да готвят гледайки и помагайки на по-опитните в кухнята.

Мини – речник на тайската кухня

Gai (Гаи) - пиле
Netu (Нету) - телешко
Kung (Кунг) - скариди
Moo (Моо) - свинско
Pla (Пла) - риба
Kaeng (Каеня) – ястия с къри
Phat (Пхат) – пържени ястия
Tom (Том) – варени ястия
Yum (Йум) - салати
Nam-tahn (Нам-тахн) - захар
Nam-chaa (Нам-чаа) - чай
Nam-yen (Нам-йен) - студена вода
Nam-ron (Нам-рон) – гореща вода
Gleua (Глеуа) - сол
Pet (Пет) – лютиво
Rawn (Равн) - горещ
Yen (Йен) - студен
Wan (Ван) - сладък
Khem (Кхем) - солен
A-roy (А-рой) – вкусен


Рецепти, които може да ви интересуват

Домашно сладко от кайсии
Домашно сладко от кайсии

Внимание: нарязаното на парчета цвекло може да се замени с нарязано на кубчета цвекло

2 човека 15-30 минути Умерено
Салата в буркан
Салата в буркан

Перфектната салата за пикник

2 човека 30-45 минути Лесно
Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста
Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

Рецепта за дип от хумус, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите докато чакат основното ястие.

6 човека над 45 минути Лесно
Тиквена крем супа с козе сирене и печени тиквени семки
Тиквена крем супа с козе сирене и печени тиквени семки

Тиквена крем супа с козе сирене и печени тиквени семки

2 човека под 15 минути Лесно
Тайландска кухня

Тази кухня видимо се различава от китайската, оставя възможност за избор на съставки, чрез което става по-индивидуална и представлява предизвикателство за готвача. Нейната оригиналност се основава на това, че тайландците освен взетите назаем, направили също така собствени, автентични рецепти. Както времето на приготвяне, така и използваните подправки зависят от фантазията на готвача.

Изкуството на декориране

Освен вкуса на ястието много важен е видът му. Затова тайландците обръщат голямо внимание на декорацията, която в случай на изрязване на зеленчуците и плодовете се е превърнала в изкуство. Често ястията са декорирани с копър или парчета домати или краставици.
 
Калмари

Оризът е в основата
В тайландската кухня всички ястия се базират на ориза, който неутрализира вкусовете, а това е много важно при тези толкова люти ястия. Много важно е да се спомене, че по време на готвене, оризът никога не се соли. Оризът в тайландската кухня, изпълнява ролята на хляба и картофите в европейската кухня.
 

Четири вкуса плюс огън

В тайландската кухня се отличават 4 основни вкуса: кисел (лимон, неузрели плодове манго или ананас, оцет), сладък (захарна тръстика или узрял ананас), горчив (горчива краставица) и солен (сол, рибен сос). Лютивият вкус, т.е. огънят се намира над тези четири вкуса. Тайната на полученото ястие е способността да се свържат всички тези вкусове.

мъж който готви предварително нарязана храна в тенджери
 

Savoir-vivre

Заедно с появата на западната цивилизация е изоставено яденето само с ръце или пиенето директно от купичката, като се приучава техниката за използване на прибори. Тъй като тайландската храна се нарязва още при приготвянето й, ножовете са излишни. Ястията се консумират слагайки късчетата с вилица върху лъжицата.

Никакво измерване

В традицията на тайландската кухня за измерване на съставките не се използва никакъв вид мерилка. Начинаещите готвачи са се учили да готвят гледайки и помагайки на по-опитните в кухнята.

Мини – речник на тайската кухня

Gai (Гаи) - пиле
Netu (Нету) - телешко
Kung (Кунг) - скариди
Moo (Моо) - свинско
Pla (Пла) - риба
Kaeng (Каеня) – ястия с къри
Phat (Пхат) – пържени ястия
Tom (Том) – варени ястия
Yum (Йум) - салати
Nam-tahn (Нам-тахн) - захар
Nam-chaa (Нам-чаа) - чай
Nam-yen (Нам-йен) - студена вода
Nam-ron (Нам-рон) – гореща вода
Gleua (Глеуа) - сол
Pet (Пет) – лютиво
Rawn (Равн) - горещ
Yen (Йен) - студен
Wan (Ван) - сладък
Khem (Кхем) - солен
A-roy (А-рой) – вкусен

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.