Тайландска кухня

Тази кухня видимо се различава от китайската, оставя възможност за избор на съставки, чрез което става по-индивидуална и представлява предизвикателство за готвача. Нейната оригиналност се основава на това, че тайландците освен взетите назаем, направили също така собствени, несрещани рецепти. Както времето на приготвяне, така и използваните подправки зависят от фантазията на готвача.

Изкуството на декориране

Освен вкуса на ястието много важен е видът му. Затова тайландците обръщат голямо внимание на декорацията, която в случай на изрязване на зеленчуците и плодовете се е превърнала в изкуство. Често ястията са декорирани с копър или парчета домати или краставици.
 
Калмари

Оризът е в основата
В тайландската кухня всички ястия се базират на ориза, който неутрализира вкусовете, а това е много важно при тези толкова люти ястия. Много важно е да се спомене, че по време на готвене оризът никога не се соли. Оризът в тайландската кухня, изпълнява ролята на хляба и картофите в европейската кухня.
 

Четири вкуса плюс огън

В тайландската кухня се отличават 4 основни вкуса: кисел (лимон, неузрели плодове манго или ананас, оцет), сладък (захарна тръстика или узрял ананас), горчив (горчива краставица) и солен (сол, рибен сос). Лютивият вкус, т.е. огънят се намира над тези четири вкуса. Тайната на полученото ястие е способността да се свържат всички тези вкусове.

мъж който готви предварително нарязана храна в тенджери
 

Savoir-vivre

Заедно с появата на западната цивилизация е изоставено яденето само с ръце или пиенето директно от купичката, като се приучава техниката за използване на прибори. Тъй като тайландската храна е нарязвана още при приготвянето и, ножовете са излишни. Ястията се консумират слагайки късчетата с вилица върху лъжицата.

Никакво измерване

В традицията на тайландската кухня за измерване на съставките не се използва никакъв вид мерилка. Начинаещите готвачи са се учили да готвят гледайки и помагайки на по-опитните в кухнята.

Мини – речник на тайската кухня

Gai (Гаи) - пиле
Netu (Нету) - телешко
Kung (Кунг) - скариди
Moo (Моо) - свинско
Pla (Пла) - риба
Kaeng (Каеня) – ястия с къри
Phat (Пхат) – пържени ястия
Tom (Том) – варени ястия
Yum (Йум) - салати
Nam-tahn (Нам-тахн) - захар
Nam-chaa (Нам-чаа) - чай
Nam-yen (Нам-йен) - студена вода
Nam-ron (Нам-рон) – гореща вода
Gleua (Глеуа) - сол
Pet (Пет) – лютиво
Rawn (Равн) - горещ
Yen (Йен) - студен
Wan (Ван) - сладък
Khem (Кхем) - солен
A-roy (А-рой) – вкусен


Рецепти, които може да ви интересуват

Ориз с боб по карибски

Ориз с боб по карибски

Рецепта за ориз с боб, ястие от карибската кухня.

4 човека над 45 минути Лесно
Хачапури (Грузински чийзкейк)

Хачапури (Грузински чийзкейк)

Всъщност няма “Supra” (грузински празник) без тази популярна и вкусна перла на грузинската кухня.

1 човека над 45 минути Лесно
Рулца от патладжани

Рулца от патладжани

Рулцата от патладжани имат богат вкус, който се постига главно от чесъна и орехите.

2 човека над 45 минути Лесно
Ориз за суши

Ориз за суши

Рецепта за ориз за суши – основата на сушито.

4 човека над 45 минути Умерено
Тайландска кухня

Тази кухня видимо се различава от китайската, оставя възможност за избор на съставки, чрез което става по-индивидуална и представлява предизвикателство за готвача. Нейната оригиналност се основава на това, че тайландците освен взетите назаем, направили също така собствени, несрещани рецепти. Както времето на приготвяне, така и използваните подправки зависят от фантазията на готвача.

Изкуството на декориране

Освен вкуса на ястието много важен е видът му. Затова тайландците обръщат голямо внимание на декорацията, която в случай на изрязване на зеленчуците и плодовете се е превърнала в изкуство. Често ястията са декорирани с копър или парчета домати или краставици.
 
Калмари

Оризът е в основата
В тайландската кухня всички ястия се базират на ориза, който неутрализира вкусовете, а това е много важно при тези толкова люти ястия. Много важно е да се спомене, че по време на готвене оризът никога не се соли. Оризът в тайландската кухня, изпълнява ролята на хляба и картофите в европейската кухня.
 

Четири вкуса плюс огън

В тайландската кухня се отличават 4 основни вкуса: кисел (лимон, неузрели плодове манго или ананас, оцет), сладък (захарна тръстика или узрял ананас), горчив (горчива краставица) и солен (сол, рибен сос). Лютивият вкус, т.е. огънят се намира над тези четири вкуса. Тайната на полученото ястие е способността да се свържат всички тези вкусове.

мъж който готви предварително нарязана храна в тенджери
 

Savoir-vivre

Заедно с появата на западната цивилизация е изоставено яденето само с ръце или пиенето директно от купичката, като се приучава техниката за използване на прибори. Тъй като тайландската храна е нарязвана още при приготвянето и, ножовете са излишни. Ястията се консумират слагайки късчетата с вилица върху лъжицата.

Никакво измерване

В традицията на тайландската кухня за измерване на съставките не се използва никакъв вид мерилка. Начинаещите готвачи са се учили да готвят гледайки и помагайки на по-опитните в кухнята.

Мини – речник на тайската кухня

Gai (Гаи) - пиле
Netu (Нету) - телешко
Kung (Кунг) - скариди
Moo (Моо) - свинско
Pla (Пла) - риба
Kaeng (Каеня) – ястия с къри
Phat (Пхат) – пържени ястия
Tom (Том) – варени ястия
Yum (Йум) - салати
Nam-tahn (Нам-тахн) - захар
Nam-chaa (Нам-чаа) - чай
Nam-yen (Нам-йен) - студена вода
Nam-ron (Нам-рон) – гореща вода
Gleua (Глеуа) - сол
Pet (Пет) – лютиво
Rawn (Равн) - горещ
Yen (Йен) - студен
Wan (Ван) - сладък
Khem (Кхем) - солен
A-roy (А-рой) – вкусен