
Средиземноморският феномен
Изследванията на учените показват, че средиземноморските жители са най-здравите хора на света. Средиземноморието се състои от поне двадесет региона. Всеки от тях има своя собствена култура, обичаи и кулинарни традиции. Общите черти на всички тях обаче, са огромната популярност на зехтина, предпочитанията към червеното вино, консумацията на големи количества зеленчуци и плодове и активният начин на живот. В съчетание с последния фактор – добрите климатични условия – е възникнал феноменът на средиземноморското здраве.
Мляко и вино
Втората важна съставка е млякото и изобщо млечните произведения – сирене и кисело мляко, които са много популярни в страните от Средиземноморието. И разбира се, виното! Почти при всяко хранене в Италия, Франция или Гърция се пият различни видове вино.
Дневно, седмично или месечно?
Зеленчуци и плодове, зърнени храни, хлебни изделия, макарони и картофи, ядки заедно с известно количество вино, мляко и млечни продукти трябва да се консумират ежедневно. Към това прибавяме задължителната ежедневна физическа активност. Птичето месо, яйцата и морските дарове се използват по-рядко, достатъчно е веднъж седмично, а червено месо жителите на Средиземноморието ядат веднъж месечно. Средиземноморската диета осигурява на организма всички необходими витамини, минерали и антиоксиданти, а въглехидратите, белтъчините и неголямото количество мазнини помагат за здраво сърце и дълголетие.